Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πτωτική πορεία στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας για την Ελλάδα

Για το 2014 βρίσκεται στην 57η θέση μεταξύ 60 χωρών, από την 54η την οποία κατείχε το 2013...

Πτωτική πορεία στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας κατέγραψε το 2013 η Ελλάδα και πλέον βρίσκεται στην 57η θέση μεταξύ 60 χωρών, από την 54η την οποία κατείχε το 2013. Δηλαδή τέταρτη από το τέλος! Σύμφωνα με την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY), η οποία εκδίδει κάθε χρόνο το παγκοσμίου φήμης business school της Λωζάνης (Ελβετία), IMD.

Τα στοιχεία δημοσιοποίησε χθες ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ως εθνικός εκπρόσωπος του IMD στην Ελλάδα, σχολιάζοντας ότι από την μελέτη τους διαπιστώνει την αδυναμία της χώρας μας να βελτιώσει την ανταγωνιστική της θέση. Παράλληλα, σημειώνει ότι η διαχρονική μελέτη των επιδόσεων της Ελλάδας, τόσο συνολικά, όσο και στους επιμέρους δείκτες, αποδεικνύει «ασταθή» συμπεριφορά «ανταγωνιστικότητας» με εναλλαγή ανόδου και πτώσης, γεγονός που για τον ΣΒΒΕ είναι η απόδειξη ότι η οικονομία μας παραμένει εύθραυστη, και, κυρίως, ευάλωτη στον διεθνή ανταγωνισμό.

Για τις επιχειρήσεις, προσθέτει ο Σύνδεσμος, η συγκεκριμένη διαπίστωση επιδρά αρνητικά στην προαπαιτούμενη εμπιστοσύνη για την σταδιακή ανάκαμψη της Ελληνικής αγοράς και δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας για το αύριο.

“Γι’ αυτό ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας ζητά να υπάρχει σταθερή κυβερνητική δέσμευση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η οποία θα ενισχύσει την αξιοπιστία της Ελλάδας και θα άρει τη δυσπιστία των ξένων επενδυτών και των εταίρων μας για το μέλλον της πατρίδας μας”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Βορείου Ελλάδος, προτείνει, το νέο ΕΣΠΑ, ως το «κατεξοχήν» εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρήσεων, να έχει σαφή περιφερειακή διάσταση, για να λειτουργήσει ως πραγματικός αρωγός της επιχειρηματικότητας.

Η πτώση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας κατά τον ΣΒΒΕ ήταν αναμενόμενη, εξ’ αιτίας κυρίως της πτωτικής πορείας που κατέγραψαν και αυτή τη χρονιά τα βασικά μακροοικονομικά της μεγέθη, από τη στασιμότητα στο πεδίο της υλοποίησης επενδύσεων και της προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων, και από το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας το οποίο καταγράφεται στη χώρα.

Η θέση μας ανά κατηγορία

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία του IMD, η συνολική κατάταξη μιας χώρας, μεταξύ των 60 χωρών που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας, είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης των επιδόσεων που αυτή επιτυγχάνει στις τέσσερις επιμέρους κατηγορίες δεικτών, και συγκεκριμένα: στην «Οικονομική Αποδοτικότητα», στην «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», στην «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα», και, στις «Υποδομές».

Συγκεκριμένα, στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών η κατάταξη της Ελλάδας το 2014 σε σχέση με το 2013 είναι η ακόλουθη:

1. Στην κατηγορία δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση (60η) για το 2014, από την 59η (προ-τελευταία) στην οποία βρισκόταν το 2013,

2. Στην κατηγορία δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η πτώση που καταγράφεται είναι κατά μια θέση, και πλέον η χώρα μας βρίσκεται στην 57η θέση από την 56η που κατείχε το 2013,

3. Στην κατηγορία δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση από τις τέσσερις κατηγορίες. Συγκεκριμένα, η πτώση είναι κατά επτά ολόκληρες θέσεις, και πλέον η Ελλάδα κατατάσσεται στην 54η θέση από την 47η που κατείχε το 2013, και, τέλος,

4. Στην κατηγορία των «Υποδομών» καταγράφεται η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση κατά τέσσερις θέσεις: συγκεκριμένα από την 35η θέση του 2013, η χώρα μας για το 2014 κατατάσσεται στην 39η θέση.

Όπως διευκρινίζει ο ΣΒΒΕ, η πτώση στην κατηγορία της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας» οφείλεται στη μεγάλη πτώση των επιμέρους δεικτών που συνιστούν τη συγκεκριμένη κατηγορία, όπως: α) η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, β) η ανάγκη για περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις, γ) η στάση της κοινωνίας μας απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, κλπ, ζητήματα δηλαδή που επηρεάζουν αρνητικά την εξωστρέφεια και το άνοιγμα νέων αγορών για τις ελληνικές επιχειρήσεις και προφανώς συνιστούν εμπόδια στην εγχώρια επιχειρηματικότητα στην προσπάθειά της για επιβίωση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Οι 5 προκλήσεις

Το διεθνούς φήμης ινστιτούτο θεωρεί ότι οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, κατά το 2014, είναι:

1. η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα,

2. η προσέλκυση και υλοποίηση ξένων και εγχώριων επενδύσεων,

3. η απλοποίηση του νομικού πλαισίου που αφορά την επιχειρηματικότητα, για τη μείωση του υπέρογκου διοικητικού κόστους που επιβαρύνει αναίτια τις επιχειρήσεις,

4. η ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση του εγχώριου παραγωγικού συστήματος, με άξονα τη μεταποιητική δραστηριότητα και την υλοποίηση δράσεων καινοτομίας, και,

5. ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Οι παγκόσμιοι “πρωταγωνιστές”

Για το 2014, οι τρεις πιο ανταγωνιστικές χώρες παγκοσμίως είναι κατά σειρά κατάταξης: οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) (στη 1η θέση), η Ελβετία (στην 2η θέση) και η Σιγκαπούρη (στην 3η θέση).

Οι ΗΠΑ παραμένουν στην 1η θέση της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά την καθήλωσή τους για τρία χρόνια στην 2η θέση. Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη για το 2014, και οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των πλέον ανταγωνιστικών χωρών παγκοσμίως, είναι κατά σειρά: η Ελβετία (στην 2η θέση), η Σουηδία (στην 5η θέση), η Γερμανία (στην 6η θέση), η Δανία (στην 9η θέση) και η Νορβηγία (στη 10η θέση).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ