Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χατζηδάκης: Αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα

Επενδύσεις ύψους 37,6 δισ. ευρώ έχουν έρθει την τελευταία διετία στην Ελλάδα σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η οποία παρουσιάστηκε χθες.

«Είναι επενδύσεις με ονοματεπώνυμο και σχεδιάζονται από παγκόσμιους παίκτες που είτε επεκτείνουν την παρουσία μας στη χώρα, είτε ξεκινούν τώρα», όπως τονίζει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Είμαστε στην εποχή της καρποφορίας, δεν είμαστε βέβαια επενδυτικός παράδεισος, σχολίασε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Κ. Χατζηδάκης και συνέχισε λέγοντας ότι έγινε δουλειά υποδομής και είμαστε στη φάση της κερδοφορίας που θα έρθει αν δεν έχουμε κάποιο ατύχημα.

“Εχουμε σαφή αλλαγή του επενδυτικού κλίματος. Δεν θριαμβολογούμε αλλά καταγράφουμε με στοιχεία του ΚΕΠΕ μια διακριτή πρόοδο και πρέπει να παραμείνει και να ενταθεί, και ένα κρίσιμο στοιχείο θα είναι τα αποτελέσματα των εκλογών της επόμενης Κυριακής”, είπε ακόμη ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός κ. Μηταράκης ανέφερε ότι οι επενδύσεις που έγιναν τους τελευταίους 22 μήνες δημιουργούν 95.000 θέσεις εργασίας.

Μεταξύ των άλλων, στα 37,6 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται η επένδυση του Ελληνικού 6,9 δισ. ευρώ, ΤΑΡ 1,5 δισ. ευρώ, Eurobank Fairfax 1,3 δισ. ευρώ, τρία μεγάλα έργα fast track 1,4 δισ. ευρώ, 14 έργα ΣΔΙΤ ύψους 1,8 δισ. ευρώ, επανεκκίνηση αυτοκινητοδρόμων 5,5 δισ. ευρώ, ιδιωτικοποιήσεις 3,1 δισ. ευρώ, νέες επενδύσεις από ξένες εταιρείες 900 εκατ. ευρώ. Επεκτάσεις υφιστάμενων εγκαταστάσεων 500 εκατ. ευρώ. Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εξαγορές και συγχωνεύσεις 4,6 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Μηταράκης, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον μικρομεσαίων επιχειρήσεων για υποβολή αιτήσεων στον αναπτυξιακό νόμο ο οποίος αποτελεί και βαρόμετρο για την ψυχολογία που επικρατεί στην εγχώρια αγορά και όπως είπε, εντός του έτους, έχουν κατατεθεί και αναμένεται να ενταχθούν τον Ιούλιο επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ.

Το ΚΕΠΕ σημειώνει πάντως ότι: «Οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να δημιουργούν τα κίνητρα και τις προδιαγραφές που θα καταστήσουν τη χώρα ελκυστικό προορισμό επενδύσεων. Είναι πλέον σαφές ότι μόνο το χαμηλό κόστος εργασίας δεν αρκεί για την προσέλκυση επενδύσεων, ιδιαίτερα σε κλάδους που απαιτούν τεχνογνωσία και εξειδίκευση. Το ενδιαφέρον των επενδυτών φαίνεται ότι στρέφεται πλέον σε θεσμικούς παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα η μείωση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, η λειτουργία και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αλλά και στη διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με φορολογικά κίνητρα στο οποίο προστατεύονται οι επενδυτές, περιορίζεται ο πολιτικός κίνδυνος και η αβεβαιότητα».

Η μελέτη αυτών των παραγόντων, όπως εκτιμάται θα αυξήσει την ελκυστικότητα της χώρας ως προορισμός επενδύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανατροπή, με 2 πρόσωπα ο καιρός το Σ/Κ – Πότε «βλέπουν» βροχές στη Θεσσαλονίκη
Τι ισχύει με τις προγνώσεις για «καύσωνα» που έχουν δημοσιευτεί τις προηγούμενες ημέρες – Ο καιρός το Σαββατοκύριακο
Ανατροπή, με 2 πρόσωπα ο καιρός το Σ/Κ – Πότε «βλέπουν» βροχές στη Θεσσαλονίκη