Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Να επενδύσει στην αεριοκίνηση στην Ελλάδα θέλει η Gazprom

Να επενδύσει στην αεριοκίνηση στην Ελλάδα θέλει η Gazprom

Ενδιαφέρον προκειμένου να πραγματοποιήσει επενδύσεις στην αγορά αεριοκίνησης στην Ελλάδα φέρεται να εκφράζει η ρωσική Gazprom, με στόχο να πουλήσει φυσικό αέριο σε ΙΧ, αλλά κυρίως σε φορτηγά, πλοία και μονάδες παραγωγής ενέργειας σε νησιά.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου του European Business Congress, το φορέα που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία φυσικού αερίου, το οποίο διεξήχθη στον Αστέρα Βουλιαγμένης, με συμμετοχή 370 στελεχών ευρωπαϊκών εταιρειών, υπό την προεδρία του ισχυρού άνδρα της Gazprom, Αλεξέι Μϊλερ, και παρουσία του υπ. Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Ναυτιλίας σχεδιάζει εδώ και καιρό τη δημιουργία εγκαταστάσεων και σταθμού εφοδιασμού πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στον Πειραιά. Για το σχέδιο αυτό φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η κρατική εταιρεία του Κατάρ, Qatar Petroleum.

Τι είπε στο συνέδριο ο Ι. Μανιάτης

Μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ι. Μανιάτης, κάλεσε έμμεσα τη Gazprom να επανεξετάσει τη στάση της σε ό,τι έχει να κάνει με την κατασκευή του νότιου κλάδου του αγωγού South Stream, ο οποίος κατά τον σχεδιασμό επρόκειτο να διέρχεται από την Ελλάδα, λέγοντας ότι ο αγωγός αυτός, μεταξύ άλλων, θα συνέβαλε στην εποικοδομητική συνεργασία των δύο πλευρών. Προς το παρόν η Gazprom έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μόνο τον βόρειο κλάδο του αγωγού, μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη ανανέωση της σύμβασης ΔΕΠΑ- Gazprom για την προμήθεια αερίου στη χώρα προς όφελος, όπως είπε, των καταναλωτών και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο και για προοπτικές της αεριοκίνησης στις μεταφορές, που κερδίζει έδαφος διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, λόγω του χαμηλότερου κόστους που υπολογίζεται σε 50% σε σχέση με τη βενζίνη και 30% σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν 600 λεωφορεία φυσικού αερίου και 102 οχήματα δήμων, ενώ η ΔΕΠΑ έχει αρχίσει να αναπτύσσει δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις. Δυνατότητα εφοδιασμού οχημάτων με φυσικό αέριο παρέχεται από τη νομοθεσία σε όλα τα πρατήρια καυσίμων εφόσον βρίσκονται σε περιοχή όπου υπάρχει δίκτυο.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συμβούλιο δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, η οποία αναδεικνύεται σε σημαντικό κόμβο της ενιαίας περιφερειακής αγοράς ενέργειας.

Ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα είναι ο κόμβος μιας ενιαίας, διασυνδεδεμένης, και ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας στη Ν.Α. Ευρώπη. Κατά τον ίδιο, η επιλογή του ΤΑΡ αποτελεί βασικό ορόσημο, καθώς δια μέσου της χώρας μας αέριο από την Κασπία προβλέπεται να μεταφέρεται στις γειτονικές χώρες καθιστώντας την διαμετακομιστικό κόμβο της Νότιο Ανατολικής Ευρώπης.

Αναφερόμενος στη Νότιο Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι το αέριο της περιοχής αποτελεί σπουδαία ευκαιρία για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον υπουργό ήδη η Επιτροπή στηρίζει τόσο τον Eastern Mediterranean Pipeline, όσο και την κατασκευή των δεξαμενών του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στην περιοχή του Βασιλικού στην Κύπρο. «Σύντομα πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσει η εκπόνηση της πλήρους μελέτης σκοπιμότητας του αγωγού. Οι προκαταρκτικές μελέτες αποδεικνύουν ότι ένας αγωγός με αφετηρία τα κοιτάσματα της Κύπρου που θα καταλήγει στις αγορές της Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας είναι τεχνικά εφικτός» είπε.

Για τις εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων

Για την έρευνα νέων εγχώριων πηγών υδρογονανθράκων σημείωσε ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού «Open Door» για τα 3 blocks (Ιωάννινα, Πατραϊκός και Κατάκολο).

Επίσης μίλησε και για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από μεγάλες εταιρείες όπως πρόσφατα της ENEL για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένες χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της χώρας, λέγοντας ότι συνιστούν σαφή ψήφο εμπιστοσύνης στον τομέα εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων της Ελλάδας και της πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα αυτό.

«Είμαστε σίγουροι ότι ο επικείμενος Γύρος Παραχωρήσεων ο οποίος προγραμματίζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα είναι ιδιαίτερα επιτυχής» είπε.

Δ. Κοπελούζος: «Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα»

Στις επενδυτικές ευκαιρίες που δίνει η Ελλάδα και ειδικότερα ο ενεργειακός τομέας αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της μικτής ελληνορωσικής εταιρίας Προμηθέας Gas Δ. Κοπελούζος, οι οποίες όπως είπε θα συζητηθούν μεταξύ των 370 στελεχών ευρωπαϊκών ενεργειακών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο συνέδριο. Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και συνάντηση του κ. Μανιάτη με τον κ. Μίλερ η οποία, όπως αναφέρεται, ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον εφοδιασμό πλοίων, σύμφωνα με τον κ. Κοπελούζο, η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα εφοδιασμού τους με υγροποιημένο αέριο. Οι επενδύσεις αναβάθμισης του σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα θα επιτρέπουν μεταξύ άλλων και τον εφοδιασμό πλοίων. Για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά ο εφοδιασμός επίσης με υγροποιημένο αέριο θα μπορεί να γίνεται με τη μεταφορά ειδικών κοντέινερ, αφού προηγηθούν μετατροπές στις παλιότερες μονάδες που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης άλλου καυσίμου πέρα από το ντίζελ ή το μαζούτ. Η επένδυση αυτή έχει προφανώς νόημα για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ