Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Eurobank: Η ανεργία ήρθε για να μείνει!

Υψηλά ποσοστά ανεργίας και για τα επόμενα χρόνια προβλέπει έκθεση αναλυτών της Eurobank

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις που κάνει η διεύθυνση οικονομικών μελετών και προβλέψεων της Eurobank σε ό,τι έχει να κάνει με την ανεργία στην Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζει ως τη μεγαλύτερη και πλέον μακροχρόνια πρόκληση, ενώ εκτιμά ότι εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς συμβούλους της τράπεζας, Στυλιανό Γώγο και Όλγα Κοσμά, η διατήρηση της ανεργίας σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στην Ε.Ε. αποτελεί ισχυρή απειλή για την οικονομία, καθώς από τη μία πλευρά είναι ιδιαίτερα υψηλή η σπατάλη πόρων αλλά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής.

Ανεργία στα ύψη τουλάχιστον για μια δεκαετία!

Στην έκθεση με θέμα «Η Ανεργία στην Ελλάδα: Η Μακροχρόνια Πρόκληση», οι αναλυτές σημειώνουν ότι η μείωση του αριθμού των ανέργων θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με το πότε θα γίνει αυτό δεν αφήνουν περιθώρια για… χαμόγελα. Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι η μείωση της ανεργίας κατά 10 έως 15 ποσοστιαίες μονάδες θα είναι εφικτή εντός της επόμενης 10ετίας και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα κατορθώσει να επιτύχει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης! Ως προϋποθέσεις για την ισχυρή ανάπτυξη, αναφέρουν την αύξηση των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, τη μείωση του κόστους κεφαλαίου αλλά και τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών των νοικοκυριών.

Οι αναλυτές της Eurobank, βάσει του οικονομικού μοντέλου που εξετάζουν, καταλήγουν σε μια σειρά από συμπεράσματα, ανάλογα με τον «βαθμό αισιοδοξίας» του κάθε σεναρίου:

• Μία μοναδιαία αύξηση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης συνδέεται με μια μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά 0,27 ποσοστιαίες μονάδες. Η ευαισθησία της ανεργίας σε μεταβολές του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης αυξήθηκε σημαντικά κατά την περίοδο της ύφεσης 2007-2013, καθώς προ κρίσης η αντίστοιχη ελαστικότητα ήταν 0,12.

• Υπάρχει αρνητική και στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της μεταβολής στο ποσοστό ανεργίας και της ποσοστιαίας μεταβολής των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, καθώς και με τις προσδοκίες των καταναλωτών για τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών και τη χρηματοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Αντιθέτως, παρατηρείται θετική αλλά μη στατιστικά σημαντική σχέση με το πραγματικό επιτόκιο (απόδοση 10ετούς κυβερνητικού ομολόγου μείον την ποσοστιαία μεταβολή στον αποπληθωριστή του ΑΕΠ).

• Σύμφωνα με το βασικό προβλέπεται ότι το δ’ τρίμηνο του 2020 το ποσοστό της ανεργίας θα έχει μειωθεί περίπου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 (από 27,6% στο 16,8%).

• Σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, όπου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώνεται στο 4,5%, ο ποσοστιαίος ρυθμός μεταβολής της δανειοδότησης των επιχειρήσεων στο 5,5%, το πραγματικό επιτόκιο στο 2,0% και οι δείκτες των καταναλωτών και των νοικοκυριών αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό, το ποσοστό ανεργίας πέφτει πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες (στο 12,1% το δ’ τρίμηνο του 2020). Αυτό το σενάριο αντιστοιχεί σε αύξηση της απασχόλησης ως ποσοστού κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες και ως επιπέδου κατά 979 χιλιάδες άτομα.

• Σε ένα απαισιόδοξο σενάριο, όπου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώνεται στο 2,5%, ο ποσοστιαίος ρυθμός μεταβολής της δανειοδότησης των επιχειρήσεων στο 3,5%, το πραγματικό επιτόκιο στο 4,0% και οι δείκτες των καταναλωτών και των νοικοκυριών αυξάνονται με πολύ βραδύτερο ρυθμό, το ποσοστό ανεργίας πέφτει μόλις 6,5 ποσοστιαίες μονάδες (στο 21,1% το δ’ τρίμηνο του 2020) και η απασχόληση αυξάνεται κατά 500 χιλιάδες άτομα.

Ευρωπαϊκές προτάσεις κατά της νεανικής ανεργίας

Νέα εργαλεία αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων, πρότειναν οι διοργανωτές του πρώτου ευρωπαϊκού συνεδρίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων που ολοκληρώθηκε χθες στο Ζααρμπρούκεν της Γερμανίας. Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, το πρόβλημα της ανεργίας των νέων ταλανίζει τη σημερινή Ευρώπη. Το σχετικό ποσοστό σε χώρες του Νότου, όπως στην Ισπανία και την Ελλάδα, έχει εκτοξευθεί σε ιλιγγιώδη επίπεδα και κυμαίνεται μεταξύ 50% - 60% και ο συνολικός αριθμός των νέων ανέργων ξεπερνά πανευρωπαϊκά τα πέντε εκατομμύρια.

Το πρώτο ευρωπαϊκό συνέδριο για τη νεανική ανεργία, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, αποτελεί ιδιωτική κοινωφελή πρωτοβουλία, και εστιάζει σε μεθόδους και εργαλεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Βασική ιδέα των διοργανωτών του συνεδρίου είναι οι νέοι να εκπαιδεύονται ή να βρίσκουν απασχόληση σε οικονομικά ισχυρές χώρες και να επιστρέφουν στις πατρίδες τους έχοντας αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι με την επιστροφή τους θα πρέπει να λαμβάνουν στήριξη, ώστε να δημιουργήσουν οι ίδιοι νέες θέσεις εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις
Μόνο μεγάλες πλάκες βοδινού και αρνίσιου κρέατος οριζόντια κομμένες σε κομματάκια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ντονέρ αν...
«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις