*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Οι συνεχόμενες και έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τελευταία επηρέασαν και την εστίαση. Εστιατόρια, καφέ και μπαρ είδαν την πελατεία τους να μειώνεται, και μάλιστα ενώ έχει προηγηθεί μια περίοδος που ήταν επίσης δύσκολη.
«Το τελευταίο 4μηνό ήταν κακό για την εστίαση. Θεωρούμε όμως πως θα πάει καλύτερα όταν θα αρχίσουν να έρχονται και περισσότεροι τουρίστες. Γνωρίζουμε πως πλέον, μετά και τον κορωνοϊό, έχουν αλλάξει οι συνήθειες του κόσμου. Έχουμε μεγάλη άνοδο του ντελίβερι. Την ίδια ώρα υπάρχει κόστος για τα καταστήματα, στις πλατφόρμες που κάνουν το ντελίβερι. Λίγοι πελάτες βγαίνουν τις καθημερινές, ενώ θα προτιμήσουν το Σαββατοκύριακο. Και επιπλέον όταν βρέχει βλέπουμε πως η κίνηση μειώνεται περαιτέρω. Ευελπιστούμε όμως να πάμε λίγο καλύτερα τώρα το καλοκαίρι για να σώσουμε τη χρονιά», ανέφερε σε τηλεφωνική μας συνομιλία ο πρόεδρος της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης» κ. Χρήστος Κουδούνης.
Ο ίδιος είπε πως ένα άλλο θέμα που προβληματίζει τους επιχειρηματίες του κλάδου είναι αυτό της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας. «Με το μέτρο αυτό ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού δεν μπορεί να καλύψει τις ώρες που χρειαζόμαστε για να βγει η δουλειά. Και όταν χρειαστεί να δοθούν άδειες, τότε σε αρκετές επιχειρήσεις θα υπάρξει πρόβλημα γιατί δεν μπορεί να γίνει κάλυψη όσων λείπουν. Με την ψηφιακή κάρτα δεν μπορούμε να έχουμε παραπάνω άτομα», σημείωσε.
Παράλληλα συμπλήρωσε πως «πρέπει να ληφθούν μέτρα για να εξορθολογιστεί κλάδος. Χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη. Πχ με μεγάλη διαβούλευση πετύχαμε τιμή εισφορών για επιπλέον υπερωρίες, που είναι ελάφρυνση για εμάς. Αυτό επετεύχθη με συναντήσεις με την κεντρική εξουσία.
Την ίδια ώρα έχουμε ζητήματα που καίνε. Όπως πχ το γεγονός ότι για τις παραβάσεις στα ντεσιμπέλ της μουσικής οι επιχειρηματίες πάνε στο αυτόφωρο το Σάββατο βράδυ και μένουν μέσα μέχρι και τη Δευτέρα λες και είναι κατάδικοι. Αυτό είναι διάταξη από την εποχή της βασιλείας! Ή με τα τεράστια ποσά που μας ζητούν να πληρώσουμε για πνευματικά δικαιώματα. Πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα. Εμείς στην “Πρωτοβουλία” έχουμε 270 μέλη με επαγγελματίες κυρίως από το κέντρο, όμως σύντομα θα ανοίξει η ομπρέλα μας για να μπουν και άλλα μέλη από άλλες περιοχές της πόλης. Θεωρούμε πως είναι σημαντικό να υπάρχει δυναμική εκπροσώπηση στην εστίαση η οποία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο. Οι αλλαγές που έκανε το κράτος για την ψηφιακή κάρτα και θέματα φορολογικά και εργατικά δημιουργούν νέα ζητήματα σε έναν κλάδο που ήταν παραβατικός γιατί δεν έβγαινε αλλιώς. Μετά την οικονομική κρίση είχαμε τον κορωνοϊό. Και έπειτα άλλαξαν τα δεδομένα για την έξοδο του κόσμου. Πολλά είναι πλέον διαφορετικά. Και υπάρχουν προβλήματα που ο κλάδος μας πρέπει να λύσει σε μικρό χρονικό διάστημα».
Ερωτηθείς για την Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης που ήδη υπάρχει στην πόλη μας σχολίασε πως στόχος της «Πρωτοβουλίας» είναι: «να υπάρξει σύμπλευση. Θεωρούμε πως το επίσημο όργανό μας έχει τεράστια ευθύνη για την χαμηλή εκτίμηση που υπάρχει από την εξουσία στον κλάδο μας. Η εστίαση έμεινε καθηλωμένη χωρίς να πετύχει τους στόχους της. Θέλουμε να υπάρχει ένας φορέας, σε μια πλατφόρμα κοινών στόχων. Δεν έχουμε αντιπαλότητα αλλά να αλλάξουμε την ατζέντα την θεμάτων διεκδίκησης».
Τέλος ερωτηθείς για την ανάπλαση της ΔΕΘ που απασχολεί τελευταία την επικαιρότητα σημείωσε πως τάσσεται υπέρ της λογικής για καλύτερη βιωσιμότητα του πολίτη: «Δυστυχώς βλέπουμε η πόλη να δείχνει το μίζερο τρόπο που σκέφτεται. Στο εξωτερικό οι μεγαλύτερες πόλεις φιλοξενούν μεγάλες εκθέσεις. Εδώ η Αθήνα τις έχει πάρει όλες, ενώ παλιά η Θεσσαλονίκη ήταν στο επίκεντρο. Έχει χαθεί ένας σοβαρός οικονομικός δείκτης για την πόλη. Θα έπρεπε να ασχοληθούμε με το πώς θα αναγεννηθεί η ΔΕΘ και θα έρθουν οι μεγάλες εκθέσεις εδώ. Και να βρεθεί λύση για να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής, και όχι να αναλωνόμαστε στην κόντρα για το αν θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο ή νέο πρότζεκτ με ξενοδοχεία».