Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στον πάγο από το ΤΑΙΠΕΔ η διαδικασία πώλησης της ΕΥΑΘ!

Στον πάγο από το ΤΑΙΠΕΔ η διαδικασία πώλησης της ΕΥΑΘ!

Στον πάγο μπήκε και επίσημα η διαδικασία της πώλησης της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ, έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ΕΥΔΑΠ, στην οποία αναφέρεται ότι το νερό πρέπει να παραμείνει υπό ισχυρό δημόσιο έλεγχο. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί, παράλληλα και δικαίωση για τους αγώνες που έχουν γίνει από τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, αλλά και από άλλους φορείς, και οι οποίοι κορυφώθηκαν με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη παράλληλα με τον πρώτο γύρο των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ που αναγνώστηκε στη γενική συνέλευση της Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε χθες, επισημαίνεται ότι η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ δημιουργεί νέα δεδομένα και πως στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ θα επανεξετάσει το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει σήμερα το 74,017% της ΕΥΑΘ.

Συγκεκριμένα, η απόφαση-δήλωση του ΤΑΙΠΕΔ, που διαβάστηκε είναι η εξής: «Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ΕΥΔΑΠ δημιουργεί ένα νέο δεδομένο στο θέμα της αποκρατικοποίησης των εταιριών υδάτων. Το ΤΑΙΠΕΔ, σεβόμενο τους νομικούς θεσμούς, αλλά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε επανεξέταση της διαδικασίας αξιοποίησης της ΕΥΑΘ και θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις του. Επισημαίνεται ότι ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να αξιοποιεί στοιχεία της περιουσίας του Δημοσίου με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, άρα και το συμφέρον των πολιτών, ενώ παράλληλα οφείλει να διασφαλίζει τη νομιμότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».

Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για το 51% της ΕΥΑΘ ΑΕ είχε εκφράσει η γαλλική εταιρεία «Suez Environment», η οποία μάλιστα είχε προαναγγείλει επενδύσεις σε υποδομές, της τάξης των 25-50 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μέχρι και 2.000-4.000 θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία σε μια πενταετία.

Διανομή μερίσματος 0,285 ευρώ/μετοχή

Κατά τη γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος 0,285 ευρώ/μετοχή, ως εξής: 0,12 ευρώ/μετοχή για τη χρήση 2013, αφορολόγητου αποθεματικού από εξαγορά αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους 0,065 ευρώ/μετοχή και αδιάθετου υπολοίπου αντληθέντων κεφαλαίων 0,10 ευρώ/μετοχή. Ακόμη, εγκρίθηκε το πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής πάγιων περιουσιακών στοιχείων της ΕΥΑΘ Α.Ε. προς την ΕΥΑΘ Παγίων, με το οποίο ρυθμίζονται υφιστάμενες οφειλές της πρώτης προς τη δεύτερη που εκκρεμούσαν, τις αμοιβές και τις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου κατά την εταιρική χρήση 2013, όπως και την εκλογή ορκωτών ελεγκτών για τη χρήση 2014.

Με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Παπαδάκης, δήλωσε: «Η ΕΥΑΘ είναι μια νοικοκυρεμένη εταιρεία, που λειτουργεί σεβόμενη απολύτως τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης. Μαζέψαμε εκκρεμότητες ετών, όπως τα χρέη των δήμων, έχουμε χρήματα και μηδενικό δανεισμό και μεριμνούμε για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μας. Επιτυχία, ωστόσο, θα είναι η υλοποίηση ενός μακροχρόνιου πλάνου επενδύσεων (σ.σ. ύψους 132 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2018), με διευκόλυνση των λειτουργιών της εταιρείας, ούτως ώστε να λυθούν σοβαρά χρονίζοντα προβλήματα όπως το θέμα της έλλειψης προσωπικού, της επέκτασης της ΕΥΑΘ σε καλλικρατικούς δήμους που δεν ανήκουν πλήρως στη ζώνη ευθύνης της εταιρείας, αλλά και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια».

Πάντως, σε ό,τι έχει να κάνει με την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να παγώσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, ο κ. Παπαδάκης εκτίμησε ότι «αυτό το μπρος- πίσω στην αποκρατικοποίηση, δεν έχει κάνει καθόλου καλό στην εταιρεία η οποία δυσκολεύεται να χαράξει την αναπτυξιακή της στρατηγική».

Μετά την ψήφιση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, το λόγο έλαβε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και από τους πρωτεργάτες της κίνησης κατά της ιδιωτικοποίησης, SOSτε το Νερό, Γιώργος Αρχοντόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην νέα προσφυγή στο ΣτΕ, κατά της μεταβίβασης των μετοχών της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και υποστήριξε ότι από τη στιγμή που επιστρέφονται κεφάλαια από εκείνα που αντλήθηκαν με την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, θα πρέπει και οι αντίστοιχες μετοχές να βγούν από το ταμπλό και η ΕΥΑΘ AE να ξαναγίνει μία κρατική επιχείρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ