Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

“Στενάζουν” οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης

Περίπου 50.000 κατέβασαν ρολά μέσα σε μια τριετία, όπως τονίστηκε σε σύσκεψη των προέδρων 18 Επιμελητηρίων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Τα προβλήματα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για την επόμενη μέρα, αποτύπωσε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή των προέδρων των Επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης.

Αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του βορειοελλαδικού τόξου, όπως η “αφαίμαξη” της επιχειρηματικότητας και η “μετανάστευση” προς γειτονικές, βαλκανικές χώρες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ήδη υψηλά ποσοστά ανεργίας στη Β. Ελλάδα.

Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, αναφέρθηκαν ακόμη στη μεγάλη πληγή του παρεμπορίου και της παραοικονομίας αλλά και στην “αστείρευτη φοροεπιδρομή” που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αλλά και στην “αδυναμία” τους να ανταποκριθούν τις υποχρεώσεις τους καθώς η ρευστότητα “είναι στο μηδέν”. Έμφαση δόθηκε και στα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια.

Διαγραφές περίπου 50.000 επιχειρήσεων

Τη “μελανή” εικόνα της επιχειρηματικότητας –άρα και της πραγματικής

οικονομίας- στην Βόρεια Ελλάδα καταδεικνύουν και τα στοιχεία

των μητρώων των 18 Επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης για τις διαγραφές και τις εγγραφές επιχειρήσεων την τελευταία τριετία (2011-2013), σύμφωνα με την οποία, ρολά έχουν κατεβάσει περίπου 50.000 επιχειρήσεις.

Κατά το ίδιο διάστημα, εγγραφή στα επιμελητήρια έκαναν 35.456 επιχειρήσεις, ωστόσο, όπως τονίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο ΕΕΘ, οι νέες επιχειρήσεις είναι κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν με έναν ή δύο εργαζόμενους, ενώ οι επιχειρήσεις που έκλεισαν είναι σε σημαντικό βαθμό παραγωγικές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις. “Αντιλαμβάνεσθε ποια είναι η επίπτωση στην ανεργία”, είπε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης.

Τα προβλήματα

“Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει τσακιστεί από τις πολιτικές που εφαρμόζονται”, δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος προσθέτοντας ότι όλες οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους καθώς “δεν υπάρχει χρήμα”. Αναφορικά με το πρόβλημα της μετανάστευσης επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες όπου ισχύουν “ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα”, ο κ. Τσώτσος είπε ότι ετέθη στο υπουργό Εργασίας, μαζί με τις προτάσεις για επαναπροσέγγιση όσων έφυγαν εκτός, όπως μείωση φορολογικών συντελεστών στο 10% και ΦΠΑ κατά 50% αλλά και επιπλέον μείωση ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ κατά 10%.

“Η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με την αντιμετώπιση της διαφυγής των επιχειρήσεων”, τόνισε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, κάνοντας, παράλληλα, ειδική μνεία για το παρεμπόριο το οποίο “είναι μπροστά μας και κανείς δεν μιλάει”.

Στα "κόκκινα δάνεια" στάθηκε ιδιαίτερα ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δράμας, Στέφανος Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι το νούμερο που δίνει η ΤτΕ είναι 66,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό αφορά επιχειρήσεις. Για τα δάνεια με εγγύηση δημοσίου ειδικότερα, ζήτησε ευνοϊκότερη αντιμετώπιση για τις πραγματικά παραγωγικές επιχειρήσεις.

Τροποποίηση το νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα, που απασχολεί 600-700 χιλ. επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, ζήτησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, ο οποίος κάλεσε τον υπ. Πολιτισμού να συγκαλέσει σύσκεψη με την Ένωση Επιμελητηρίων, ενώ ζήτησε και παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Κ. Μίχαλος: Άμεσες πράξεις για μείωση ΦΠΑ και φορολογικών συντελεστών

Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 15% άμεσα, ώστε “να αντιμετωπίσουμε το φορολογικό ανταγωνισμό από γειτονικές χώρες” και μείωση του ΦΠΑ στο 18% ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη των προέδρων 18 βορειοελλαδικών επιμελητηρίων.

“Ας μη μείνουμε στο επικοινωνιακό κομμάτι. Ας προχωρήσουμε σε πράξη”, είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη μείωση του φορολογικού συντελεστή, ενώ αναφορικά με τον ΦΠΑ, είπε ότι οι συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο. “Ήλπιζα να έχει γίνει ήδη η ανακοίνωση”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος με ορίζοντα 5-10 ετών.

Σχετικά με τις τράπεζες, είπε ότι οι πληροφορίες για τα stress test - οι οποίες ευχήθηκε να διαψευσθούν- κάνουν λόγο για νέα “μαύρη τρύπα” 8,2-8,5 δις ευρώ.

Υπάρχει όπως είπε και το "μαξιλάρι" των 7,5 δισ. του ΤΧΣ, ωστόσο υπενθύμισε ότι αυτό η κυβέρνηση θα το χρησιμοποιούσε για φοροελαφρύνσεις και επιδόματα.

“Αν επαληθευθούν οι πληροφορίες, αυτό δεν θα υπάρξει. Θα δημιουργηθεί νέο χρηματοδοτικό κενό το οποίο παραπέμπει σε νέα μέτρα”, υποστήριξε.

Εξαιρετικά επείγον, χαρακτήρισε εξάλλου το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, εκτιμώντας ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για ρυθμίσεις οφειλών, τα αποθεματικά των Ταμείων δεν θα είναι πλέον επαρκή για να καλύψουν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους. "Αυτό το καμπανάκι θα χτυπήσει τον Νοέμβριο", τόνισε. Σχετικά με το παρεμπόριο ζήτησε μεταξύ άλλων ορθολογική λειτουργία των τελωνείων, με περισσότερους υπαλλήλους και είπε ότι τα επιμελητήρια επαναφέρουν την πρόταση για Σώμα Δίωξης Παρεμπορίου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μίχαλος συναντήθηκε χθες και με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Γεώργιο Ορφανό, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και στην φορολογική ελάφρυνση των επιχειρηματιών. Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, ο κ.Ορφανός επισήμανε πως αισιοδοξεί ότι "από το φθινόπωρο και μετά, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των τραπεζών και κυρίως η συμφωνία για το χρέος, θα υπάρχει η δυνατότητα δανειοδότησης των επιχειρήσεων με μικρότερα επιτόκια".

Στοιχεία για εγγραφές και διαγραφές 2011-2012-2013 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΞΑΝΘΗ          1248                1771

ΕΒΡΟΣ            1666                1452

ΗΜΑΘΙΑ        1679                2295

ΡΟΔΟΠΗ        215                  111

ΦΛΩΡΙΝΑ      281                  423

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ  2015                2361

ΓΡΕΒΕΝΑ       522                  854

ΕΕΘ                 11084              14642

ΚΑΒΑΛΑ       2040                2272

ΚΑΣΤΟΡΙΑ     517                  899

ΚΙΛΚΙΣ          911                  1607

ΒΕΘ                2196                5597

ΠΕΛΛΑ          1683                2173

ΠΙΕΡΙΑ            1989                2483

ΔΡΑΜΑ          997                  1702

ΕΒΕΘ              2666                3561

ΣΕΡΡΕΣ           1767                2896

ΚΟΖΑΝΗ       1980                2560

ΣΥΝΟΛΟ       35.456             49.659

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ