*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Εν μέσω καύσωνα αρκετοί είναι αυτοί που ανοίγουν το κλιματιστικό τους ή προσφεύγουν σε χώρους που έχουν κλιματισμό για να δροσιστούν. Πώς όμως συντηρούνται τα μηχανήματα ψύξης;
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Σωματείου ψυκτικών κλιματιστικών και ηλεκτρικών συσκευών Θεσσαλονίκης κ. Θοδωρής Κοσμίδης: «την τελευταία τριετία βλέπουμε όλο και περισσότερο κόσμο να προχωράει στην συντήρηση των κλιματιστικών του. Πλέον έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Η εποχή που έρχονται τεχνίτες και έκανα με 5-10 ευρώ συντήρηση έχει παρέλθει. Με το «Εξοικονομώ» έχουν μπει αρκετά νέα μηχανήματα σε αρκετά σπίτια. Έτσι άλλαξε πλέον η εικόνα κατά πολύ. Σκεφτείτε πως αν αυτό τον καιρό υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη και στους γύρω δήμους 50 άτομα για δουλειά θα έβρισκαν εργασία τώρα! Υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Ειδικά αυτή την εποχή οι τοποθετήσεις και συντηρήσεις ξεκινούν από τις 7π και φτάνουν μέχρι και τις 12 το βράδυ. Και αυτό σε καθημερινή βάση. Η δουλειά μας έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα».
Ο ίδιος σχολίασε πως και μετά τον κορωνοϊό υπήρξε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών για να έχουν καθαρά κλιματιστικά. «Είχαν ακουστεί τότε διάφορα οπότε ίσως να άλλαξαν συμπεριφορά. Πάντως το κλιματιστικό δεν επηρεάζει στον κορωνοϊό. Σίγουρα όμως μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ενός ανθρώπου αν δεν συντηρείται σωστά».
Τον ρωτήσαμε για την Νόσο των Λεγεωνάριων και μας εξήγησε πως «για να υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο πρέπει το μηχάνημα να είναι πολύ καιρό ασυντήρητο, να λιμνάσουν νερά στη μονάδα και να είναι σταματημένη. Δεν είναι απίθανο αλλά από την άλλη δεν θα έλεγα πως είναι τόσο εύκολο. Μερικές φορές ακόμη και η σκόνη που υπάρχει σε ένα μηχάνημα ή οι βουλωμένες αποχετεύσεις μπορεί να δημιουργήσουν ενόχληση στον οργανισμό ενός ανθρώπου ή ακόμη και η μυρωδιά. Σίγουρα πρέπει μία φορά το χρόνο να γίνεται συντήρηση».
Το κόστος της συντήρησης
Πόσο κοστίζει; Όπως μας εξήγησε η τιμή είναι από 30 ευρώ και πάνω. «Εξαρτάται από την μονάδα. Αν πχ είναι πολύ ψηλά θα χρειαστεί και δεύτερο άτομο για βοήθεια κλπ. Πάντως για να υπάρξει καλή συντήρηση πρέπει η μονάδα να πλυθεί με πιεστικό. Βγαίνει η πρόσοψη από την εσωτερική μονάδα και μπαίνει ένα “ελεφαντάκι”, έτσι λέγεται η ειδική σακούλα που τοποθετείται κάτω από το μηχάνημα και έπειτα ακολουθεί η πλύση με μικρό πιεστικό. Γίνεται πρόπλυση ώστε να πέσει σωστό φάρμακο για να διαλύσει την βρωμιά και μετά ξανά πλένεται. Ανάλογη διαδικασία γίνεται και στην εξωτερική μονάδα. Παράλληλα πρέπει να καθαριστεί και το σωληνάκι της αποχέτευσης. Οπότε το απλό ψέκασμα και το πλύσιμο στον νεροχύτη δεν αρκεί. Αυτό όμως μπορεί να το κάνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Να βγάλει τα φίλτρα και να τα πλύνει στον νεροχύτη και να τα επανατοθετήσει».
Δεν θέλουν να γίνουν τεχνίτες
Στην ερώτηση γιατί δεν προτιμούν να γίνουν τεχνίτες οι νέοι με δεδομένο πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση ο κ. Κοσμίδης σχολίασε πως σήμερα
«οι περισσότεροι δεν θέλουν να κάνουν γίνουν υδραυλικοί ή ψυκτικοί. Προτιμούν να δουλέψουν σε καφετέριες ή σε μπαρ».
Στο πόσο γρήγορα μπορεί κανείς να βρει αυτό το διάστημα έναν ψυκτικό σημείωσε πως «αν μπορέσει να κλείσει ραντεβού για 7-8 μέρες θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος ο πελάτης». Και συμβούλευσε η συντήρηση να γίνεται πριν έρθει το καλοκαίρι και όχι την τελευταία στιγμή.
Σε ποια θερμοκρασία το κλιματιστικό στον καύσωνα
Τέλος τον ρωτήσαμε στους πόσους βαθμούς πρέπει να έχουμε τον κλιματισμό τώρα με τον καύσωνα και ανέφερε: «Δεν πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά από 6 βαθμούς με την εξωτερική θερμοκρασία. Αν έξω έχει 40 δεν πρέπει να το βάζουμε στο 22. Δεν θέλουμε ψύξη στο χώρο αλλά δροσισμό. Επιπλέον αν υπάρχει μεγάλη απόκλιση είναι πιθανό βγαίνοντας από τον κλιματιζόμενο χώρο να μην μπορούμε να αντέξουμε και να πάθουμε λιποθυμικό επεισόδιο. Το ίδιο ισχύει και για τα αυτοκίνητα. Τα καινούρια κλιματιστικά έχουν αυτόματη την λειτουργία ροής αέρα. Εκεί εμείς πρέπει απλά να ρυθμίσουμε την θερμοκρασία».