Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο-σκούπα, το οποίο περιλαμβάνει 232 άρθρα και με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα που αποτελούν προαπαιτούμενα για τη νέα δόση του δανείου προς τη χώρα μας, ενόψει και της νέας αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου.
Σε αυτό περιλαμβάνεται και η διάταξη του υπουργείου Εργασίας για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη διάταξη θα προβλέπεται και η δυνατότητα δημιουργίας «επαγγελματικών ταμείων» για όσους επιθυμούν να μην ενταχθούν στην ενιαία κοινωνική ασφάλιση.
Περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως η αφαίρεση του ΑΦΜ από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, την κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, πρόσληψη 400 φοροελεγκτών, αναμόρφωση του πλαισίου για το «πόθεν έσχες» και την οριοθέτηση του αιγιαλού.
Επίσης, υπάρχουν διατάξεις των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, κλπ.
Με το νομοσχέδιο που θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 8 Αυγούστου, ρυθμίζεται και νομοθετικά η μη επιβολή της ποινής απώλειας του αφορολόγητου ποσού από δαπάνες αγοράς αγαθών και υπηρεσιών στους φορολογούμενους που υπέβαλαν φέτος εκπρόθεσμες δηλώσεις εισοδήματος.
Συνάντηση με τους εισηγητές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο πολυνομοσχέδιο είχε νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Πότε επιστρέφει η τρόικα
Στο μεταξύ, όπως διευκρινίστηκε χθες, από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ των ελληνικών αρχών και των επικεφαλής της τρόικας, ενώ η πλήρης αποστολή της τρόικας θα λάβει χώρα στην Αθήνα κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, όποτε θα ολοκληρωθεί η εξέταση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
Σύσκεψη για τη βιομηχανία
Εξάλλου, διευρυμένη υπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή και του προεδρείου του ΣΕΒ, πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν θέματα ανάπτυξης της βιομηχανίας, ενώ τέθηκε και το ζήτημα των “κόκκινων δανείων” των επιχειρήσεων, χωρίς ωστόσο λεπτομέρειες.
Η χρηματοδότηση της οικονομίας σε συνάρτηση με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η φορολογική πολιτική, η βιομηχανική πολιτική, ο κοινωνικός διάλογος και η ενεργειακή πολιτική είναι τα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ.
O ΣΕΒ αναγνωρίζει, σε σχετική ανακοίνωση, τα βήματα προόδου που σημειώνει η ελληνική οικονομία προσθέτει, ωστόσο, ότι «η διαφαινόμενη μετάβαση του ελληνικού ΑΕΠ σε περιοχή με θετικό πρόσημο το 2014 δεν είναι αρκετή, ιδιαίτερα όταν η βελτίωση προέρχεται κυρίως από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, σε σχέση με το ΑΕΠ και όχι από τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και τις εξαγωγές". Ο Σύνδεσμος σημειώνει εξάλλου για το θέμα των «κόκκινων» δανείων ότι «οι όροι και οι μέθοδοι με τους οποίους θα γίνει η διαχείρισή τους είναι εξαιρετικά κρίσιμοι γιατί θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες».
«Η ανάπτυξη της βιομηχανίας είναι σημαντικός στρατηγικός στόχος ώστε να ανεβεί από το 9% του ΑΕΠ στο 14% του ΑΕΠ», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας μετά από τη σύσκεψη. Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει ένα κείμενο εργασίας για να αντιμετωπιστεί το θέμα.
Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης -πού ήταν επίσης παρών στη σύσκεψη- άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών έως το τέλος του έτους κατά 1% - 1,5% υπό την προϋπόθεση ότι και οι επιχειρήσεις θα είναι συνεπείς και θα υπάρχει ταμειακή ισορροπία στο σύστημα.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.