Τελευταία πράξη στο «θάνατο του εμποράκου» χαρακτηρίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης(ΒΕΘ) τη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή ή απενεργοποίηση του ΑΦΜ για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν οδηγηθεί εξαιτίας της κρίσης σε φοροαδυναμία.
«Δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται οι κατ' επάγγελμα φοροφυγάδες με τους επιχειρηματίες που μέχρι πρότινος ήταν τυπικοί στις υποχρεώσεις τους και οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζοντας πρόβλημα επιβίωσης αδυνατούν να πληρώσουν δυσβάσταχτους φόρους. Η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο είναι άδικη και εξοντωτική για χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες καθώς με την απενεργοποίηση του ΑΦΜ μπλοκάρεται η δυνατότητά τους για οποιαδήποτε συναλλαγή και οικονομική δραστηριότητα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος σημειώνοντας ότι με την αναστολή του ΑΦΜ ζημιώνεται και το Δημόσιο καθώς οι όποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές θα καταστούν ουσιαστικά μη εισπρακτέες.
Ο κ. Παπαδόπουλος ζητά να υπάρξει άμεσα διόρθωση της επίμαχης διάταξης. «Προτείνουμε να υπάρξει σαφής διαχωρισμός της συστηματικής φοροδιαφυγής, που πρέπει επιτέλους να παταχθεί από τη φοροαδυναμία που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προστεθούν χιλιάδες ακόμη λουκέτα στη μακρά σειρά των τελευταίων ετών», καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.
Και από την πλευρά του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, επισημαίνεται ότι η αναστολή ή απενεργοποίηση του ΑΦΜ των επιχειρήσεων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, “εφόσον γίνει προσδιορισμός της βαριάς και συστηματικής φοροδιαφυγής και διαχωρισμός της από την εντός της κρίσης φοροαδυναμία”.
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στη σημερινή δύσκολη οικονομική πραγματικότητα η απενεργοποίηση του ΑΦΜ θα ισοδυναμεί με αιφνίδιο φορολογικό θάνατο μιας επιχείρησης αφού, χωρίς αυτόν, παύει να λειτουργεί και να πληρώνει τις υποχρεώσεις της.
Υπενθυμίζεται ότι ανακοίνωση για το θέμα είχε κάνει πρόσφατα και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), κ. Β. Κορκίδης.
“Η εφαρμογή της αναστολής του ΑΦΜ είναι σωστή σε περιπτώσεις που έχει αποκτηθεί με ψευδή και ανακριβή στοιχεία, απάτης, βαριάς και συστηματικής φοροδιαφυγής καθώς και σε περιπτώσεις παύσης της οικονομικής δραστηριότητας. Αντιθέτως, όμως, σε περιπτώσεις "ανόητης" φοροδιαφυγής, η αναστολή ΑΦΜ ισοδυναμεί με "ξαφνικό θάνατο" της επιχείρησης, ενώ στερεί από το Δημόσιο φόρους και πρόστιμα που δικαιούται από τους παραβάτες. Προτείνουμε, λοιπόν, αντί για την εξόντωση τη συμμόρφωση της επιχείρησης με την "επιτήρηση" αντί για την αφαίρεση του ΑΦΜ ...”, τόνιζε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης.
Σημειώνεται ότι το πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει μια σειρά από προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση, πρόκειται να εισαχθεί για ψήφιση στο β΄θερινό τμήμα της Βουλης την Τετάρτη. Σήμερα προσέρχονται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η επεξεργασία των άρθρων.