Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πριν τη ΔΕΘ αναμένεται η ρύθμιση για τα “κόκκινα δάνεια”

Η κυβέρνηση πάντως στέλνει μήνυμα στους “μπαταχτσήδες” να μην περιμένουν συγχωροχάρτι...

Πριν τη ΔΕΘ προσδιορίζει χρονικά η κυβέρνηση την παρουσίαση του πολυαναμενόμενου, τελικού, κειμένου της ρύθμισης για το “κόκκινα δάνεια”, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο. Ωστόσο, ακόμη και αν η παρουσίαση γίνει τελικά στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Σεπτέμβρη, θα εκκρεμεί η έγκριση της τρόικας.

Πάντως, ο υπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι “μπαταχτσήδες”, όπως τους αποκάλεσε, δεν θα πρέπει να περιμένουν συγχωροχάρτι από τη ρύθμιση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ρύθμιση δεν συνδέεται με τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γιατί το σχέδιο -όπως ανέφερε- δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ενώ γνωστοποίησε ότι είναι ήδη διαμορφωμένη η άποψη εργασίας αλλά υπενθύμισε ότι εκτός από το υπουργείο Ανάπτυξης, το κείμενο θα συζητηθεί με τις τράπεζες, την ΕΚΤ και την τρόικα.

Το θέμα των δανείων και το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού με τον κ. Μίχαλο, αλλά συζητήθηκαν και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία, το φορολογικό πλαίσιο των επιχειρήσεων και η λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Φορολογικό και εμπάργκο

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό ο υπουργός σημείωσε: «Έγινε μια συζήτηση πώς η φορολογία μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο και όχι ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Στόχος είναι ένα σαφές φορολογικό πλαίσιο που θα λειτουργεί ενισχυτικά προς τις επιχειρήσεις.»

Ο κ. Μίχαλος επανέλαβε την πρόταση του επιχειρηματικού κόσμου να μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής στο 15%. Ζήτησε να μην υπάρξει εφαρμογή της νέας φορολογικής βάσης σε ορίζοντα εξαετίας αλλά σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο συζητήθηκε με ποιον τρόπο η ΕΕ μπορεί να σταθεί αρωγός στις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μια στατική κρίση αλλά για μια γεωπολιτική κρίση που θα έχει μάκρος.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε και στον αντίκτυπο που θα έχει και σε άλλες βαλκανικές χώρες, αγορές όπου η ελληνική εξωστρέφεια είχε πετύχει σημαντικά βήματα. Όπως είπε η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης σε αυτές τις αγορές θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία.

Αναφορικά με το ΓΕΜΗ ο κ. Μίχαλος απευθυνόμενος στον υπουργό σημείωσε «επί των ημερών σας βρήκαμε λύσεις στα προβλήματα που υπήρχαν», ενώ ανέφερε ότι το ΓΕΜΗ μπορεί να αποτελέσει τον κορμό ύπαρξης των Επιμελητηρίων από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης: Η Πολιτεία να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία για να φέρει ανάπτυξη στη Θράκη
Παρακολούθησε στην Κομοτηνή την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων για τον των εορτασμό της επετείου Απελευθέρωσης της Θράκης
Κασσελάκης: Η Πολιτεία να αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία για να φέρει ανάπτυξη στη Θράκη
Βασίλης Καρράς: «Καληνύχτα και καλή βραδιά» - Το «αντίο» στην αυτοβιογραφία του
«Θέλω να πω σε όλους, οικογένεια, φίλους, συγγενείς, συνεργάτες, θαυμαστές, ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη τους… και από μένα… μια ωραία…...
Βασίλης Καρράς: «Καληνύχτα και καλή βραδιά» - Το «αντίο» στην αυτοβιογραφία του