Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται αυξήσεις – φωτιά στα τσιγάρα: Μέχρι 7 ευρώ το πακέτο, γιατί αντιδρά η Ελλάδα

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Πόσο παραπάνω θα κοστίζει ένα πακέτο τσιγάρα

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων που έχουν επιβληθεί ποτέ στα τσιγάρα και στα προϊόντα καπνού στην Ευρώπη, σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες, προκαλώντας την ηχηρή αντίδραση της Αθήνας και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κυριάκου Πιερρακάκη.

Με το σχέδιο οδηγίας η οποία συζητήθηκε την Παρασκευή στο Ecofin και την οποία προωθούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ένα «μπλοκ» κρατών της Βόρειας Ευρώπης κυρίως (με προεξάρχοντες Γαλλία-Ολλανδία ιδίως), προτείνεται να αυξηθεί κατά 139% ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, στα 215 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα, από 90 ευρώ που επιβάλλεται σήμερα!

Αυτό σημαίνει ότι η τελική τιμή ενός πακέτου 20 τσιγάρων, που στην Ελλάδα σήμερα κυμαίνεται γύρω στα 4,60 ευρώ και περιέχει φόρους περίπου 3,74 ευρώ (81,3% της τιμής), θα μπορούσε φτάσει ή και να ξεπεράσει και τα 7 ευρώ ανά πακέτο, αν δεν απορροφήσουν μέρος της αύξησης οι εταιρείες που τα εμπορεύονται.

Τι θα σήμαινε αυτό;

Ένας μέσος καπνιστής που αγοράζει 1 πακέτο την ημέρα, θα έβλεπε το μηνιαίο του κόστος να αυξάνεται, από περίπου 140 ευρώ που δίνει σήμερα (4,60 ευρώ x 30 ημέρες) σε πάνω από 210 ευρώ (7 ευρώ x 30 ημέρες).

Σε ετήσια βάση, το κόστος θα φτάνει ή και θα ξεπερνά τα 800 ευρώ -δηλαδή όσο μία ολόκληρη μηνιαία κύρια σύνταξη για ένα μέσο συνταξιούχο!

Εμφανής, αν και μικρότερη, θα είναι η επιβάρυνση και για όσους καπνίζουν περιστασιακά, εφόσον η τιμή κάθε πακέτου ανέβει 2-3 ευρώ, όσο κοστίζει δηλαδή ένας παραδοσιακός «καφές της παρηγοριάς».

Παρέμβαση Πιερρακάκη

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, μόλις το θέμα έφτασε να απασχολεί το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Όταν αυξάνουμε υπέρμετρα τους φόρους, αυξάνεται και το λαθρεμπόριο» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, δείχνοντας ότι η «μάχη» για τους φόρους στα τσιγάρα, μόλις «άναψε».

Με την παρέμβασή του στο συμβούλιο Ecofin ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε ότι «η δημόσια υγεία αποτελεί θεμελιώδη, υπαρξιακή προτεραιότητα». Ωστόσο επιχείρησε να βάλει «πάγο» στις πιέσεις Γαλλίας, Ολλανδίας και άλλων κρατών, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την προοπτική μιας υπέρμετρης και απότομης αύξησης των φόρων στα καπνικά προϊόντα:

«Σύμφωνα με την εμπειρία μας στην Ελλάδα και, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική μας θέση, έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν ότι η ασύμμετρη αύξηση αυτών των φορολογικών συντελεστών οδηγεί σε καταγραφή αύξησης του λαθρεμπορίου» είπε ο υπουργός και συνέχισε:

«Ταυτόχρονα, αν οι τιμές, τόσο στα παραδοσιακά όσο και στα καινοτόμα προϊόντα, αυξηθούν απότομα και περισσότερο απ’ όσο μπορεί να αντέξει η αγορά, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η επίδραση στην εξίσωση της ανταγωνιστικότητας. Μια εξίσωση που αγγίζει τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Οφείλουμε, λοιπόν, να λάβουμε όλα αυτά κατά νου. Ίσως θα μπορούσαμε να εξετάσουμε ευρύτερες μεταβατικές περιόδους στην εφαρμογή των μέτρων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος χωρίς να διαταραχθεί η αγορά».

Η Αθήνα αντιπροτείνει, έτσι, να υπάρξει ένα μακρύ διάστημα προσαρμογής για την νέα εφαρμογή της νέας Πρότασης Οδηγίας για τον ΕΦΚ στον καπνό. Εκτός από την απώλεια εσόδων και άνοδο του λαθρεμπορίου, τα ελληνικά επιχειρήματα περιλαμβάνουν και τον κίνδυνο απώλειας ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε μια κρίσιμη καμπή λόγω επιβολής των δασμών Τραμπ.

Επιπλέον, με την τοποθέτησή του αυτή ο Κυριάκος Πιερρακάκης φάνηκε να συντάσσεται και να συσπειρώνει και τις απόψεις άλλων κρατών του ευρωπαϊκό Νότου κυρίως -ιδίως Ιταλίας και Ρουμανίας όμως- που δείχνουν να αντιτίθενται στην επιβαλή τόσο σαρωτικών αυξήσεων στα καπνικά και τα τσιγάρα.

Δείτε την παρέμβαση Πιερρακάκη στο Eurogroup:



ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Athens Open WTA 250: Η Σάκκαρη «λύγισε» από την Κρεϊτσίκοβα στον τελικό της Αθήνας
Η Μαρία Σάκκαρη πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε στον τελικό του Athens Open και η Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα κατέκτησε τον τίτλο με νίκη με 2-0 σετ
Athens Open WTA 250: Η Σάκκαρη «λύγισε» από την Κρεϊτσίκοβα στον τελικό της Αθήνας
Περού: Τουλάχιστον 6 νεκροί από διπλό σεισμό - Κατέρρευσαν κτίρια, δείτε βίντεο
Σεισμοί έπληξαν την επαρχία Τσουπάκα στο Περού το βράδυ του Σαββάτου προκαλώντας τους θανάτους τουλάχιστον 6 ανθρώπων
Περού: Τουλάχιστον 6 νεκροί από διπλό σεισμό - Κατέρρευσαν κτίρια, δείτε βίντεο