Skip to main content

Σε πιλοτική εφαρμογή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Σε πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες το υπουργείο Εργασίας, με στόχο ο νέος θεσμός να επεκταθεί στη συνέχεια σε όλη τη χώρα. Αυτό ανέφερε χθες η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας (αρμόδια για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία) Λόρα Τακ (Laura Tuck), μετά από συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκο Δένδια. Η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχει τεχνική βοήθεια στην κυβέρνηση για την υλοποίηση του μέτρου, προκειμένου -όπως ανέφερε η κ. Τακ- να βοηθηθούν οικογένειες που δεν έχουν κανένα εισόδημα.

Η Τράπεζα παρέχει, επίσης, τεχνογνωσία στην κυβέρνηση για τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων. Σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον Μάιο και αναμένεται τώρα να αποσταλούν από τους εμπειρογνώμονες της Τράπεζας στοιχεία με βάση τη διεθνή εμπειρία και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τη διαμόρφωση της δευτερογενούς νομοθεσίας για την ενεργοποίηση του νόμου.

Στις δηλώσεις της η κ. Τακ αναφέρθηκε και στο «άλμα» 110 θέσεων που έκανε η Ελλάδα πέρυσι σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων, όπως αυτή καταγράφεται στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας για το επιχειρείν. Η περυσινή επίδοση ήταν, όπως ανέφερε η κ. Τακ, η καλύτερη στον κόσμο. Εξάλλου, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι με την αλλαγή του καθεστώτος των αδειοδοτήσεων στόχος είναι η μετάβαση από ένα γραφειοκρατικό σε ένα χρήσιμο και σύγχρονο καθεστώς.

Ενημέρωση Κ. Παπούλια για τα “κόκκινα δάνεια”

Στο μεταξύ, τον κ. Δένδια δέχθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Ο υπουργός ενημέρωση τον κ. Παπούλια για τις προτάσεις τις οποίες έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, οι οποίες συζητήθηκαν με την τρόικα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την τρόικα επήλθε «συμφωνία επί της αρχής» ως προς το σχέδιο διευθέτησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ταμεία. Η διαπραγμάτευση επί του θέματος, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα στην Αθήνα με απώτερο στόχο να κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο.

Το άλλο θέμα που συζητήθηκε με τον κ. Παπούλια, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Δένδια, είχε να κάνει με την παροχή γενικά ρευστότητας στην ελληνική οικονομία μέσω των υπολοίπων σχεδιασμών της κυβέρνησης και του Υπουργείου για την επιδότηση του επιτοκίου των ενήμερων δανείων μέσω των ευρωπαϊκών πόρων, αλλά επίσης και για τη δυνατότητα παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις με νέα δάνεια μέσα και από τη ρευστότητα που δημιουργεί η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και μέσα από το σχεδιασμό που ήδη έχει γίνει μέσω του IFG, του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη, και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Συνάντηση με νεοφυείς επιχειρήσεις

Εξάλλου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, συγκάλεσε χθες την πρώτη Συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων με τους Φορείς, Ενώσεις και συναφείς Οργανισμούς, των Νεοφυών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο της οποίας προτάθηκε και συμφωνήθηκε ένας αρχικός «Οδικός Χάρτης» με περιεχόμενο τρία βασικά θέματα προς άμεση υλοποίηση: την παρουσία των Νεοφυών Επιχειρήσεων στην Δ.Ε.Θ, την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας (μέσα Νοεμβρίου), την καταγραφή/επεξεργασία «καλών αλλά και κακών πρακτικών» για την προσπάθεια υποβοήθησης , αλλά και επίλυσης εμποδίων στην ανάπτυξή τους.