Ισχυρό χαρτί για τη χώρα μας αποτελεί ο προσκυνηματικός τουρισμός. Πρόκειται για μια κατηγορία που όλα δείχνουν ότι αντέχει στις κρίσεις από τους πολέμους, ενώ όσοι τον προτιμούν θα κόψουν από αλλού χρήματα προκειμένου να επισκεφθούν τον προορισμό που θέλουν. Και συχνά θα πραγματοποιήσουν επανειλημμένα ταξίδια στα ίδια μέρη.
Σημεία όπως η Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τουρκία η οποία βρίσκεται στο όρος Μελά, χτισμένη πάνω σε ένα βράχο με 1700 χρόνια ιστορίας, ο καθεδρικός Ναός του Σβετιτσχόβελι στην Αρμενία όπου σύμφωνα με την παράδοση φυλάσσεται ο Χιτώνας του Χριστού, το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο, όπου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος υπαγόρευσε στον μαθητή του, Πρόχορο, το προφητικό βιβλίο της Αποκάλυψης, αλλά και οι μονές του Αγίου Όρους και τα ιδιαίτερα μοναστήρια που είναι χτισμένα πάνω στα βράχια στα Μετέωρα και αποτελούν μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, είναι μερικά από όσα επιλέγουν να δουν από κοντά οι επισκέπτες.
Μάλιστα συχνά προνοούν από νωρίς για να εξασφαλίσουν τη θέση τους, όπως μας εξήγησε η ιδιοκτήτρια του τουριστικού γραφείου T.I.T.A. Travel κυρία Φωτεινή Τάζογλου που εξειδικεύεται εδώ και 35 χρόνια στον προσκυνηματικό τουρισμό: «Αυτή την στιγμή σε αρκετές εκδρομές μας δεν υπάρχουν κενές θέσεις. Θα το διαπιστώσει κανείς μπαίνοντας και στην ιστοσελίδα μας. Τα γκρουπ μας κλείνουν νωρίς.
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί. Έχουμε μάθει τον κόσμο πως όταν μπαίνει ημερομηνία προκαταβολής πρέπει αυτή να τηρείται γιατί κι εμείς έχουμε κάποιες υποχρεώσεις, καθώς τα περισσότερα ταξίδια είναι αεροπορικά. Συχνά οι πελάτες φροντίζουν να δώσουν προκαταβολή εγκαίρως ώστε να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους. Αν δει κανείς την ιστοσελίδα μας θα διαπιστώσει πως έχουμε πολλά sold out εδώ και καιρό».
Η ίδια συμπλήρωσε πως «Υπάρχει ένα σταθερό πελατολόγιο. Σίγουρα αρκετοί έχουν επηρεαστεί οικονομικά, αλλά ειδικά για τα προσκυνήματα βλέπουμε πως οι νεότεροι πελάτες μας μπορεί να δουλεύουν όλο το χρόνο για να πάνε ταξίδι στους άγιους τόπους ξανά και ξανά. Δεν θα πάνε μόνο για μια φορά».
Σχετικά με τους πελάτες ανέφερε πως «κυρίως είναι χριστιανοί ορθόδοξοι από όλο τον κόσμο: από Αυστραλία, Ευρώπη, Αμερική και φυσικά από την Ελλάδα. Όταν έχουμε γκρουπ από το εξωτερικό για τη Βόρεια Ελλάδα τους πάμε πάντα στο Άγιο Όρος και στα Μετέωρα. Έτσι και στις επόμενες μέρες που θα έρθει γκρουπ από το Σικάγο, πέρα από τις εκκλησίες που θα δουν στη Θεσσαλονίκη, θα τους πάμε στο Άγιο Όρος και μετά μονοήμερη σε μοναστήρια των Μετεώρων. Αντίστοιχα κάτι ανάλογο θα γίνει και για γκρουπ από τη Γερμανία. Αντιθέτως οι Έλληνες σε αυτά τα μέρη θα πάνε συνήθως μόνοι τους. Το διάστημα αυτό θα κάνουμε εκδρομή με 80 άτομα στον Πόντο όπου και θα γίνει λειτουργία για την Παναγία Σουμελά. Και θα ακολουθήσουν άλλα γκρουπ επίσης για τον Πόντο, αλλά και για την Γεωργία. Όλα θρησκευτικού περιεχομένου. Έχουμε φυσικά και για την Πάτμο.
Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια δεν δουλεύουμε με τη Ρωσία πλέον. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή σίγουρα μας έχει επηρεάσει. Από τον Σεπτέμβριο όμως θα ξεκινήσουμε κάποια γκρουπ με τουρίστες από το εξωτερικό για τα Ιεροσόλυμα».
Ο τελευταίος, όπως εξήγησε, είναι και «από τους πιο απαιτητικούς και δύσκολους είναι τα Ιεροσόλυμα. Λίγα γραφεία κάνουν εκδρομές εκεί. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένα ταξίδι στο οποίο πρέπει να αντιμετωπίσεις πολλές προκλήσεις. Υπάρχουν διαφορετικές νοοτροπίες, πρέπει να γνωρίζεις πότε ανοίγουν ή κλείνουν τα σύνορα, αν κλείνουν, πώς να χειριστείς τους μουσουλμάνους, τι ισχύει στο Πατριαρχείο και στα Μοναστήρια κλπ».
Ταξίδια παντός καιρού
Όσο για το ποια εποχή είναι αυτή που γίνονται τα περισσότερα ταξίδια σχολίασε πως «γενικά το ενδιαφέρον υπάρχει όλη τη χρόνια. Το Πάσχα προτιμούν περισσότερο τα Ιεροσόλυμα. Εκεί πήγαιναν και πριν τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή πολλά γκρουπ και για το Δεκαπενταύγουστο, αλλά και του Σταυρού. Κυρίως το 80% της δουλειάς μας είναι προς αυτή την πόλη. Τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες που θέλουν να την επισκεφθούν».
Αυξήθηκαν οι τιμές
Σχετικά με τις τιμές είπε πως υπάρχει μια αύξηση καθώς και τα αεροπορικά εισιτήρια είναι πλέον πιο ακριβά και τα πούλμαν με τις αυξήσεις των καυσίμων, αλλά και τα ξενοδοχεία σε σχέση με δύο χρόνια πριν.
Ενδεικτικά τόνισε πως «ενώ παλιά μπορούσες να βρεις ένα πακέτο για 5νθήμερο πρόγραμμα στα Ιεροσόλυμα στα 650-700 ευρώ, πλέον αυτό αγγίζει τα 900 ευρώ. Φυσικά η τιμή πάντα εξαρτάται από το πόσο έγκαιρα κάνεις τις κρατήσεις και από το ξενοδοχείο που θα προτιμήσεις να μείνεις».
Στο ίδιο πλαίσιο, εξήγησε πως για Καππαδοκία, Πόντο και Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 150 ευρώ και για τα νησιά κατά 50-70 ευρώ λόγω της αύξησης των ακτοπλοϊκών.
- Θεσσαλονίκη: Παίρνει μορφή το τούνελ του Fly Over στην Τούμπα - Έργα με 100 μπετονιέρες (VIDEO)
- Πανικός στη Χαβάη: 20χρονος σκότωσε άνδρα ενώ έτρεχε γυμνός - Φώναζε «εγώ είμαι ο Ιησούς»
- Φωτιά στον Κουβαρά: Ρεπόρτερ της ΕΡΤ έσωσε χελώνα από τις φλόγες - Δείτε βίντεο
- Τουρισμός για Όλους 2026: Από σήμερα οι αιτήσεις ανεξαρτήτως του τελευταίο ψηφίου του ΑΦΜ