Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Η θεσσαλονικιώτικη κουζίνα σε έναν Γαστρονομικό Οδηγό!

Παρουσιάστηκε σήμερα ο “Γαστρονομικός Οδηγός Πόλης” ο οποίος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του THESSALONIKI FOOD FESTIVAL, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ποιες συνταγές περιλαμβάνει......

Της Μαρίας Κουζούφη

Ένα ειδικό έντυπο με δεκατρείς αντιπροσωπευτικές συνταγές της τοπικής, θεσσαλονικιώτικης κουζίνας, παρουσίασε σήμερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του THESSALONIKI FOOD FESTIVAL, που διοργανώνεται για 4η χρονιά φέτος. 

Στόχος του οδηγού

είναι η ανάδειξη -εντός αλλά και εκτός συνόρων- του γαστρονομικού πλούτου της Θεσσαλονίκης, πόλης που αποτέλεσε και αποτελεί σταυροδρόμι γεύσεων, καθώς και η ενίσχυση του λεγόμενου γαστρονομικού τουρισμού.

Το “Thessaloniki food stories

”, όπως τιτλοφορείται ο οδηγός, τυπώθηκε σε 7.500 αντίτυπα και θα διατίθεται κυρίως στα ξενοδοχεία, καθώς και στο info kiosk της Αριστοτέλους, ενώ όποιος εμπλεκόμενος με τον τουρισμό ενδιαφέρεται, μπορεί να έρθει σε επαφή με τον Δήμο για να το αποκτήσει. Θα είναι επίσης διαθέσιμος για download από την ιστοσελίδα του Δήμου αλλά και από τις ιστοσελίδες άλλων τουριστικών φορέων.

Επιδίωξη του Δήμου ωστόσο, είναι το έντυπο να πάει σε όλον τον κόσμο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο ξενοδοχείο THE MET. "Στόχος μας είναι ο Οδηγός να παρουσιαστεί σύντομα σε χώρες και πόλεις που αποτελούν τουριστικές αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί να γίνει στα τέλη του μήνα στο Βελιγράδι, ενώ ανάλογες προωθητικές δράσεις σχεδιάζονται μέσω ομάδων και ατόμων από τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιούνται σε χώρους εστίασης στο Μόντρεαλ, στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο", είπε. "Αυτό που επιδιώκουμε είναι να μπορεί κανείς με απλά υλικά να φτιάξει ένα ελληνικό πιάτο στο εξωτερικό”, πρόσθεσε ο κ. Πέγκας.

Πιάτα με ιστορία...

Τις συνολικά 13 συνταγές, που είναι γραμμένες με απλό και κατανοητό τρόπο στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, παρουσίασε η σεφ Κική Εμμανουηλίδου, η οποία και τις έχει επιμεληθεί. Πρόκειται στην ουσία για “πιάτα με ιστορία” πολλά από τα οποία αποτελούν και σήμα κατατεθέν για την πόλη. Πρώτο και καλύτερο, όπως είπε η κ. Εμμανουηλίδου, εμφανίζεται το κουλούρι Θεσσαλονίκης

, η φήμη του οποίο έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλο τον κόσμο. Ακολουθούν κατά σειρά εμφάνισης στον οδηγό: ο τραχανάς, ο οποίος μάλιστα έχει καθιερωθεί ως γκουρμέ πρωινό σε όλα τα καλά ξενοδοχεία της πόλη μας μετά από προσπάθειες της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, η γνωστή και αγαπημένη σε όλους μπουγάτσα Θεσσαλονίκης με κρέμα (χαρακτηριστικό είναι ότι στην πόλη υπάρχουν περίπου 1.000 μαγαζιά που πουλούν μπουγάτσα σε πολλές παραλλαγές), λουκουμάδες, πιροσκί με πατάτα, ένα παραδοσιακό ποντιακό έδεσμα, ντολμαδάκια γιαλαντζί με καταγωγή από την Μικρά Ασία, Μαντί και αυτό πιάτο που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες, ο πατσάς, φαγητό με ιστορία 60 χρόνων στην πόλη, λαχανοντολμάδες, ένα φαγητό που έφεραν οι πρόσφυγες από την Πόλη, μυδοπίλαφο, σαρδέλες παντρεμένες, αυγά Hamminados, μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές συνταγές των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που απαιτεί 8 ώρες σιγανού βρασίματος και τέλος τα διάσημα τρίγωνα Πανοράματος.

Σημειώνεται ότι η διάθεση των πρώτων υλών για την εκτέλεση των συνταγών και η παραχώρηση των απαιτούμενων εγκαταστάσεων για την παρασκευή τους έγινε από το ξενοδοχείο The Met Hotel, στο οποίο πραγματοποιήθηκε και η φωτογράφιση για τον “Γαστρονομικό Οδηγό Πόλης”.

Οι δράσεις του THESSALONIKI FOOD FESTIVAL

Στο πλαίσιο του THESSALONIKI FOOD FESTIVAL θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και η παρουσίαση-παρασκευή των παραπάνω συνταγών του οδηγού, στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και με τη συνδρομή της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Παρουσίαση των συνταγών και πάλι σε συνεργασία με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ θα γίνει και στην προσεχή έκθεση Philoxenia (Σάββατο 15 Νοεμβρίου, ΔΕΘ). Ακόμη, στο πλαίσιο του THESSALONIKI FOOD FESTIVAL, θα στηθεί Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Δημαρχείο (Κυριακή 23 Νοεμβρίου από τις 11.00-17.0), θα γίνουν δράσεις στο Εργοστάσιο Σοκολάτας, παρουσίαση βιβλίου του θεσσαλονικιού κριτικού εστιατορίων, Επίκουρου (3 Δεκεμβρίου, στο εστιατόριο Αγιολί), εκδήλωση για τα μπαχαρικά και τα βότανα στις αγορές Καπάνι και Μοδιάνο (6 Δεκεμβρίου), ενώ προγραμματίζεται και ένα φιλανθρωπικό brunch (21 Δεκεμβρίου στο ΤΗΕ ΜΕΤ).

Κοκτέιλ με άρωμα Θεσσαλονίκης;

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, συνεχίζεται και φέτος η δράση “Τρίτη βράδυ τρώμε έξω με 10 ευρώ”, με τον κ. Πέγκα να σημειώνει ότι η δράση χρειάζεται τόνωση, κυρίως με ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι στα σκαριά είναι και η ιδέα αντίστοιχης δράσης και στα μπαρ της πόλης, με τη δημιουργία για παράδειγμα ενός κοκτέιλ με “άρωμα” Θεσσαλονίκης και έμπνευση από το σλόγκαν “Many Stories, One Heart”, το οποίο θα διατίθεται σε ειδική τιμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ