Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τα δύο μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι - Ανακοινώσεις 14/10

petrelaio3
Πετρέλαιο θέρμανσης: Τα δύο μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι - Ανακοινώσεις 14/10
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει ανακοινώσει, είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να ανοίξει κάτω από 1,75 ευρώ

Στην τελική ευθεία είναι οι διεργασίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τις αποφάσεις που αφορούν το πετρέλαιο θέρμανσης, με δύο κρίσιμες παρεμβάσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο ενόψει του ανοίγματος της αγοράς και της έναρξης διάθεσης στις 15 Οκτωβρίου.

Οι παρεμβάσεις που είναι στο τραπέζι αφορούν την οριστικοποίηση του ύψους της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης και το ενδεχόμενο επαναφοράς του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των εταιρειών εμπορίας καυσίμων και των πρατηριούχων.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει ανακοινώσει, είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να ανοίξει κάτω από 1,75 ευρώ, τιμή στην οποία έκλεισε το καύσιμο τον Απρίλιο, στη λήξη της προηγούμενης περιόδου θέρμανσης.

Στα 2 ευρώ χωρίς επιδότηση

Η τωρινή τιμή χωρίς επιδότηση και λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία που επηρεάζουν τις διεθνείς τιμές του Brent και με γνώμονα την ισοτιμία δολαρίου / ευρώ διαμορφώνεται κοντά στα 2 ευρώ.

Επομένως, το ύψος της επιδότησης θα εξαρτηθεί από τη μεταβλητότητα των διεθνών αγορών τις επόμενες ημέρες μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης.

Οι επιδοτήσεις σε αμόλυβδη και ντίζελ

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ήδη ενεργή επιδότηση των διυλιστηρίων ύψους 10 λεπτών το λίτρο στην απλή αμόλυβδη και 5 λεπτών στο ντίζελ κίνησης. Επιδότηση στην αντλία συμπληρώνει και η κυβέρνηση με την οποία η συνολική μείωση τιμής αγγίζει τα 20 λεπτά το λίτρο.

Ανάλογα με την πορεία των διεθνών τιμών το επόμενο διάστημα, ένα από τα ενδεχόμενα που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι η μεταφορά της επιδότησης από την απλή αμόλυβδη στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το πλαφόν στα κέρδη

Όσον αφορά το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, σημειώνεται ότι στις 11 Μαρτίου με το ξέσπασμα της κρίσης στον Περσικό Κόλπο επιβλήθηκε ανώτατο όριο στα περιθώρια κέρδους των εταιρειών εμπορίας ίσο με 5 λεπτά ανά λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης και την απλή αμόλυβδη, ενώ για τα πρατήρια καυσίμων το αντίστοιχο περιθώριο ήταν 12 λεπτά ανά λίτρο. Το πλαφόν σταμάτησε να ισχύει την 1η Ιουλίου και τώρα ξαναέρχεται στο προσκήνιο.

Εκτός από τις παρεμβάσεις του κράτους και των διυλιστηρίων, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει αύξηση του ποσού του επιδόματος θέρμανσης, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί σύντομα. Η εν λόγω επιδότηση θα καταβληθεί με τα ίδια εισοδηματικά και κλιματικά κριτήρια αλλά με υψηλότερους συντελεστές.

Πηγή: newsit.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Οικονομία

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Ζελένσκι: «Θα χτυπήσουμε ρωσικά διυλιστήρια»

Λατινοπούλου σε Μητσοτάκη: «Πού είναι το βέτο που θα ασκούσατε στα Σκόπια;»
latinopoulou