Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γ. Μανιάτης: «Δημιουργούμε το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας»

Ομιλία Υπουργού ΠΕΚΑ στο Συνέδριο "EnergyCommoditiesConference 2014"...

Στην ίδρυση "Χρηματιστήριου Ενέργειας" στην Ελλάδα, η υλοποίηση του οποίου έχει δρομολογηθεί, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας την Παρασκευή στο Συνέδριο "Energy Commodities Conference 2014".

Η εγκαθίδρυση μίας εύρυθμης αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα θα αποτελέσει, όπως είπε, ένα σημαντικό στρατηγικό επίτευγμα για την πατρίδα μας. “Στόχος της προσπάθειάς μας είναι να εναρμονιστούμε με τις επιτυχημένες ευρωπαϊκές πρακτικές αλλά και να κατασταθούμε ενεργειακός κόμβος για τη ΝΑ Ευρώπη”, τόνισε ο υπουργός και περιέγραψε το σχέδιο δράσης που έχει εκπονήσει η Κυβέρνησή μας, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο αυτό: Να πραγματοποιήσουμε μία Μεταρρύθμιση-Ορόσημο για το "ενεργειακό γίγνεσθαι" της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρωτοβουλία θα οδηγήσει σε ανοιχτή, διαφανή και ανταγωνιστική αγορά ενέργειας, εναρμονισμένη με το διεθνές περιβάλλον, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, μείωση του κόστους στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο και δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

«Θα αποτελούσε στρατηγικό λάθος αν εκχωρούσαμε το ρόλο αυτό σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, που έχει ήδη αρχίσει να δραστηριοποιείται έντονα προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Μανιάτης. Πρόσθεσε δε, ότι η νέα εταιρική δομή θα αναλάβει και θα αναβαθμίσει τις δραστηριότητες που ασκεί σήμερα ο Λειτουργός της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα τις εμπλουτίσει με την ανάπτυξη μίας αγοράς παραγώγων ενέργειας, ενώ, δεσμεύθηκε για διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας στον ΛΑΓΗΕ, καθώς και τη δημιουργία νέων.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε, τέλος, στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το κοινό πλαίσιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή, βασικός στόχος του οποίου είναι κύρια η διαμόρφωση ενός φιλόδοξου 15ετούς σχεδίου για τη μετάβαση σε αειφορικές οικονομίες χαμηλών εκπομπών ρύπων, με ταυτόχρονη ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και παροχή φθηνής ενέργειας στους καταναλωτές.

Ενδιαφέρον πετρελαϊκών για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Μιλώντας από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, δήλωσε ότι πολλές πετρελαϊκές εταιρίες θέλουν να συμμετάσχουν στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής σταθερότητας που επικρατεί, και η χώρα πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία αυτή.

Χαρακτήρισε ωστόσο ως αρνητικές εξελίξεις την πτώση των τιμών του αργού, την αβεβαιότητα ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αλλά και την υποστελέχωση των φορέων του Δημοσίου που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Αναφερόμενος στα κοιτάσματα του Πρίνου, τα οποία εκμεταλλεύεται η Energean, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι μέχρι στιγμής η περιοχή έχει παράξει 115 εκατ. βαρέλια και τα πιστοποιημένα αποθέματα είναι 30 εκατ. (που σημαίνει ότι το κοίτασμα έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 15-20 χρόνια ακόμη).

Η ημερήσια παραγωγή κυμαίνεται στα 2.000 βαρέλια ενώ προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 220 εκατ. την επόμενη τριετία που θα ανεβάσουν την παραγωγή στα 10.000 βαρέλια.

Συγκριτικά, η κατανάλωση πετρελαίου της χώρας είναι 300.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ το μέγιστο πριν την κρίση ήταν 450.000 βαρέλια.

Προκήρυξη για Ιόνιο και Κρήτη

Στο ίδιο συνέδριο ο διευθυντής Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ Σπύρος Μπέλλας ανέφερε ότι είναι θέμα ημερών η δημοσίευση στην εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της προκήρυξης για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Θα ακολουθήσει περίοδος 6 μηνών για την υποβολή προσφορών, 3 μηνών για την αξιολόγησή τους και άλλων 3 μηνών για διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές, πριν την υπογραφή των συμβάσεων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό το γεωλογικό πλαίσιο της χώρας καθώς και τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων στις γειτονικές περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Κύμα διαδηλώσεων σε πανεπιστήμια για την Παλαιστίνη - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ
Το κίνημα των φοιτητών μεγαλώνει και θυμίζει τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του ‘68 για το Βιετνάμ
ΗΠΑ: Κύμα διαδηλώσεων σε πανεπιστήμια για την Παλαιστίνη - Από Κολούμπια μέχρι Χάρβαρντ