Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2015

Προβλέπει αύξηση ΑΕΠ κατά 2,9%, μείωση της ανεργίας και έσοδα αυξημένα περίπου κατά 720 εκατ. – Συνέχιση της λογικής του Μνημονίου “βλέπει” η αντιπολίτευση ...

Παραδόθηκε χθες στον πρόεδρο της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015 από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις 25 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί, όπως αποφασίστηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων, σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει την Τετάρτη στις 3 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014, τα συνδικάτα έχουν προκηρύξει 24ωρη γενική απεργία.

Τι προβλέπει

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας,στο Σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 2015 προβλέπεται:

1ον. Το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 2,9%.

Η αύξηση προβλέπεται να προέλθει, κυρίως, από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.

2ον. Το ποσοστό ανεργίας, προσαρμοζόμενο με σχετική υστέρηση στην πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω. Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, σε εθνικολογιστική βάση, στο 22,6% του εργατικού δυναμικού, από 24,8% το 2014. Η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,6%, κυρίως λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

3ον. Ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), ακολουθώντας την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας και την επιστροφή της οικονομίας στη διαδικασία οικονομικής μεγέθυνσης, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,3%.

4ον. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 5,6 δισ. ευρώ ή στο 3% του ΑΕΠ, στο στόχο του Προγράμματος.

Κυρίως εξαιτίας της επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ. Έτσι, προβλέπεται αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς νέες πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών.

Στο Σχέδιο, μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, ενσωματώνεται η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η μείωση - από εφέτος - των ασφαλιστικών εισφορών, η σημαντική βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η ενίσχυση των εισοδημάτων των στελεχών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

5ον. Το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ισοσκελισμένο.

Εκτιμάται, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών, δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2% το 2015, από 1,3% το 2014 και 1,6% το 2013.

Και αυτή η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει πιθανές θετικές επιδράσεις από τη μεταφορά της καλύτερης εκτέλεσης - στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών - του 2014 στο 2015, χωρίς αύξηση όμως των απλήρωτων υποχρεώσεων, την εφαρμογή συντελεστή βιωσιμότητας στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης, τις δευτερογενείς επιπτώσεις από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην απασχόληση, στο ΑΕΠ και στα δημόσια έσοδα, την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την ενίσχυση των εισπράξεων από την τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων.

6ον. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ. Μειωμένο κατά 6 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, έναντι του 2014.

Η μείωση αυτή οφείλεται, κυρίως, στην επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος, στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και στη μεγέθυνση της οικονομίας.

Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

7ον. Το Ελληνικό Δημόσιο υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου.

Έσοδα και δαπάνες

Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015:

§ Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 50,9 δισ. ευρώ, αυξημένα περίπου κατά 720 εκατ. ευρώ έναντι του 2014.

§ Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 41,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 530 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014, αλλά αυξημένες κατά 457 εκατ. ευρώ έναντι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, κυρίως λόγω της προβλεπόμενης καταβολής αυξημένων αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και συνταξιούχων.

§ Το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 6,4 δισ. ευρώ, όσο προβλεπόταν και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Η αναπτυξιακή πολιτική προωθείται με την εντατικοποίηση των ενεργειών για ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την επίσπευση των ενεργειών για έναρξη υλοποίησης των προγραμμάτων της νέας περιόδου 2014-2020.

ΣΥΡΙΖΑ: Η λογική του Μνημονίου συνεχίζεται

“Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2015 δεν μένει πιστός μόνο στους Μνημονιακούς στόχους (αφού προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ) αλλά και στο κοινωνικό μοντέλο που προωθείται με το Μεσοπρόθεσμο”, αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, Βουλευτής Β’ Αθήνας και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τον νέο προϋπολογισμό. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι “ο Υπουργός Οικονομικών δείχνει μια αξιοθαύμαστη «συνέπεια». Ακριβώς όπως δεν ήθελε να επιτραπεί στη Γαλλία μια δημοσιονομική χαλάρωση, έτσι δεν σκέφτηκε ότι μια ανάλογη χαλάρωση θα βοηθούσε και την ελληνική περίπτωση”.

“Η λογική του Μνημονίου συνεχίζεται και το μόνο που μένει να μάθουμε είναι οι προτιθέμενοι χρόνοι εφαρμογής της και οι νέες δικλείδες συμμόρφωσης που τελικά θα συμφωνηθούν. Το μόνο που δεν αμφισβητείται από κυβέρνηση-Τρόικα είναι η αναγκαιότητα μια πτωχευμένη χώρα να συνεχίσει να μεταφέρει πόρους στις πλουσιότερες”, επισημαίνει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΚΕ: Η φοροεπιδρομή αναμένεται να συνεχιστεί και για το 2015

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015 αποτυπώνει τον στόχο της κυβέρνησης για συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης και επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, οι οποίες υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία σε βάρος των λαϊκών αναγκών, σύμφωνα με το ΚΚΕ. Επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος, ότι η αντιλαϊκή πολιτική, τα βάρβαρα μέτρα, οι φόροι και τα χαράτσια θα συνεχιστούν και στην φάση της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας.

ΑΝ.ΕΛ.: Η ανάπτυξη παραμένει ζητούμενο

“Η ανάπτυξη και η σταθερότητα εξακολουθούν να είναι ζητούμενα. Αντί για έναν προϋπολογισμό με ξεκάθαρο αναπτυξιακό χαρακτήρα συζητάμε για ένα προϋπολογισμό που θα παρατείνει την κρίση και θα φέρει νέα μέτρα.

Επιπλέον, ο προϋπολογισμός δεν καλύπτει το χάσμα που χωρίζει τους δανειστές/εντολείς και τους εντολοδόχους συμπρωθυπουργούς Σαμαρά - Βενιζέλο στο θέμα του δημοσιονομικού κενού που η τρόικα εσχάτως το έχει ανεβάσει στα 3,6 δις ευρώ. Και οι δύο, μάλλον θα αναγκαστούν να ταπεινωθούν για μία ακόμα φορά και να διαψευστούν”, σχολίασε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης οικονομικών των Αν.Ελ. κ. Ν. Νικολόπουλος.

ΔΗΜΑΡ: Η οικονομία χρειάζεται ισχυρό αναπτυξιακό σοκ

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο υπεύθυνος του τομέα οικονομικής πολιτικής της ΔΗΜΑΡ Δ. Χατζησωκράτης εστιάζει στη συνεχιζόμενη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των δαπανών ασφάλισης, περίθαλψης και κοινωνικής προστασίας και τονίζει ότι "το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής χρειάζεται ριζική αναδιαπραγμάτευση και η ελληνική οικονομία ένα ισχυρό αναπτυξιακό σοκ, το οποίο ο προϋπολογισμός του 2015 αποτυγχάνει να δημιουργήσει".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ