Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΥΠΕΚΑ: Άμεσα μέτρα για την αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων κτιρίων στις πόλεις

Το ενδιαφέρον του ΥΠΕΚΑ σε σχέση με το θέμα, επικεντρώνεται στη δημιουργία ζωντανού αστικού ιστού στις πόλεις που υπάρχουν προβλήματα...

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης απέστειλε επιστολή προς τους συναρμόδιους Υπουργούς για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια όλων των αστικών κέντρων της χώρας και ιδιαίτερα της Αθήνας, καλώντας τους σε συνάντηση εργασίας την Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 13.00’ στο ΥΠΕΚΑ.

Η επιστολή έχει αποδέκτες τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης-Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στόχος της πρωτοβουλίας του Υπουργού ΠΕΚΑ είναι η εξεύρεση λύσης μέσω της κάλυψης του νομοθετικού κενού για τη διαχείριση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Για το σκοπό αυτό, το ΥΠΕΚΑ ήδη επεξεργάστηκε Σχέδιο Νόμου, το οποίο προέκυψε μετά από ενδελεχή μελέτη από κοινή Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου και του Δήμου Αθηναίων και Ερευνητική Ομάδα του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με υπεύθυνο τον καθ. Ν. Τριανταφυλλόπουλο, του Ιδρύματος Ωνάση (ΚΙΑΣΩ).

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης δήλωσε σχετικά με την πρωτοβουλία:

«Το φαινόμενο της εγκατάλειψης κτιρίων έχει παρατηρηθεί διεθνώς ότι προκαλεί υποβάθμιση του περιβάλλοντος και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εικόνα των κέντρων των πόλεων και την καθημερινότητα των πολιτών.

Ειδικότερα στην Αθήνα ένα από τα βασικότερα προβλήματα του κέντρου της είναι τα εγκαταλελειμμένα ή κενά κτίρια που οδηγεί σε απομάκρυνση κατοίκων ή και δυνητικών χρηστών, σοβαρή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας, περιθωριοποίηση κι εγκληματικότητα.

Το ενδιαφέρον του ΥΠΕΚΑ σε σχέση με το θέμα, επικεντρώνεται στη δημιουργία ζωντανού αστικού ιστού στις πόλεις που υπάρχουν προβλήματα.

Ωστόσο, ο στόχος αυτός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εξεύρεση πόρων για τις παρεμβάσεις , γεγονός που καθιστά αναγκαία την εξέταση της δυνατότητας εκμετάλλευσης των ακινήτων μετά την αποκατάσταση και για όσο διάστημα απαιτείται, ώστε να καλύπτεται τουλάχιστον η δαπάνη των εργασιών.

Με σκοπό, λοιπόν, τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας επέμβασης εκ μέρους του Δημοσίου ή των κατά τόπους Δήμων σε κτίρια εγκαταλελειμμένα ή κενά, τα οποία προσβάλλουν το φυσικό, πολιτιστικό και πολεοδομικό περιβάλλον και γενικότερα υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής της περιοχής τους, συντάχθηκε με πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ σχετικό Σχέδιο Νόμου.

Επιδιώκουμε και προσβλέπουμε στη συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπουργείων, φορέων και υπηρεσιών, ώστε το ζήτημα να αντιμετωπισθεί ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά. Προς όφελος πρωτίστως των τοπικών κοινωνιών, με τη βελτίωση του αστικού ιστού και την ενίσχυση της οικοδομικής και οικονομικής δραστηριότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ