Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη»

Υπενθύμισε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη...

Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι «αμετάκλητη», υπενθύμισε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη», δήλωσε η Ανίκα Μπράιντχαρντ, υπενθυμίζοντας ότι ο κανόνας αυτός είναι εγγεγραμμένος στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας, 'Αγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή της δεν έχει αλλάξει θέση σχετικά με το εάν είναι επιθυμητή ή όχι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επιμένοντας στο ότι η γερμανική πολιτική πάντα είχε στόχο τη σταθεροποίηση της νομισματικής ένωσης χωρίς να απολεσθεί κανένα μέλος της.

«Ο στόχος ήταν πάντα να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη με όλα της τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ στην τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, σχολιάζοντας δημοσίευμα στο περιοδικό Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο γερμανικές κυβερνητικές πηγές θεωρούν διαχειρίσιμη τη λεγόμενη Grexit. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας. Ελπίζω ότι το κατέστησα σαφές αυτό», προσέθεσε ο Ζάιμπερτ.

Δηλώσεις στελεχών ερευνητικών ινστιτούτων σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καταγράφονται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μία έξοδος της Ελλάδας θα ήταν διαχειρίσιμη και ότι, σε αντίθεση με το 2010-2011, δεν θα δούμε καταιγιστικές επιπτώσεις σε χώρες, όπως η Ισπανία ή η Ιρλανδία» δήλωσε ο Φρέντρικ Έριξον, διευθυντής του Ευρωπαικού Κέντρου για Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες. Ο Έριξον δήλωσε ότι είναι ρεαλιστικό να βλέπει κανείς μεγαλύτερη ευελιξία στη Γερμανία και άλλες χώρες - μέλη του ευρώ όσον αφορά την Ελλάδα, καθώς αυτές έχουν τώρα μεγαλύτερα περιθώρια, δεδομένου ότι η κρίση έχει χαλαρώσει.

Μία έκθεση των Κάρστεν Νίκελ και Γολφάνγκο Πίκολι της Teneo Intelligence διαπίστωσε ότι η Γερμανία είναι πιθανόν να υιοθετήσει «έναν πιο ελαστικό τρόπο» διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση. «Η διατήρηση στο τραπέζι όλων των επιλογών είναι χαρακτηριστικό της προσέγγισης της καγκελαρίου Μέρκελ στην άσκηση της πολιτικής» σημειώνει η έκθεση.

Ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, υπεύθυνος για τη δημοσιονομική πολιτική του χριστιανοδημοκρατικού συνασπισμού της κυρίας Μέρκελ, δήλωσε ότι η Ευρωζώνη είναι σε διαφορετική κατάσταση από ότι το 2010, επειδή τώρα έχει τείχος προστασίας. «Είναι στο δικό μας συμφέρον να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αλλά, εάν ο κ. Τσίπρας κερδίσει και τηρήσει τις υποσχέσεις του - διώχνοντας την τρόικα και αθετώντας τις δεσμεύσεις για τη διάσωση (της Ελλάδας) - τότε βλέπω προβλήματα. Το κράτος θα χρεοκοπήσει» δήλωσε στο Bloomberg ο κ. Μπάρτλε.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ θεωρεί μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνης ως διαχειρίσιμη, ανέφερε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές στο Βερολίνο. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει «υποθετικά σενάρια». Το υπουργείο παρέπεμψε στη δήλωση που έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 29 Δεκεμβρίου, στην οποία σημείωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή στις προσπάθειες για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες «αποδίδουν καρπούς».

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα δάνειά της για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, παρά τις επικείμενες εκλογές, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μαριάνε Κοτέ, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση που έκανε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, και πρόσθεσε ότι το ζήτημα μιας στάσης πληρωμών δεν τίθεται καθόλου αυτήν τη στιγμή.

«Περιμένουμε και θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες», είπε η κ. Κοτέ, σημειώνοντας ότι το ερώτημα για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ανοίγει μια υποθετική συζήτηση.

Η ίδια, πάντως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια υποθετική έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, ανέφερε ότι η Ευρωζώνη διαθέτει νέους μηχανισμούς, οι οποίοι περιορίζουν την απειλή μετάδοσης. «Ο κόσμος έχει προφανώς προχωρήσει μπροστά από το 2012, και στο μεταξύ έχουμε δημιουργήσει αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, προκειμένου να σταθεροποιούν την Ευρωζώνη», δήλωσε η κ. Κοτέ και πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα έχουν θεσμοθετηθεί προκειμένου να βοηθούν να μπαίνει ένα «φρένο» σε κάποιες μορφές μετάδοσης.

Ολάντ: «Οι Ελληνες οφείλουν να σεβαστούν τις δεσμεύσεις» απέναντι στην ΕΕ

«Οι Ελληνες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την τύχη τους» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αλλά προειδοποίησε ότι η επόμενη κυβέρνηση «οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης». «Οι Ελληνες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την τύχη τους, όμως, ταυτόχρονα, υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Φυσικά όλες αυτές πρέπει να γίνουν σεβαστές» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ απαντώντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter, σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, μόνο η Ελλάδα μπορεί να λάβει αυτήν την απόφαση» πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Σχολιάζοντας την πληροφορία που δημοσιεύθηκε στον γερμανικό Τύπο σύμφωνα με την οποία η 'Αγγελα Μέρκελ είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας από τον Σύριζα, ανέφερε: «Δεν είναι ώρα για να κάνουμε οποιαδήποτε εκτίμηση».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel , το Βερολίνο «θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτη την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εάν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ηγηθεί μετά τις εκλογές κυβέρνησης, εγκαταλείψει την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής και σταματήσει την αποπληρωμή του χρέους της χώρας».

Η γερμανική καγκελαρία δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες επέκριναν δημόσια την κίνηση αυτή που αποδόθηκε στην 'Αγγελα Μέρκελ.

Γερμανικό ΥπΟικ: Είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση Grexit

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα δάνειά της για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, παρά τις επικείμενες εκλογές, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μαριάνε Κοτέ, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση που έκανε χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, και πρόσθεσε ότι το ζήτημα μιας στάσης πληρωμών δεν τίθεται καθόλου αυτήν τη στιγμή. «Περιμένουμε και θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες», είπε η κ. Κοτέ, σημειώνοντας ότι το ερώτημα για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ανοίγει μια υποθετική συζήτηση.

Η ίδια, πάντως, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια υποθετική έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, ανέφερε ότι η Ευρωζώνη διαθέτει νέους μηχανισμούς, οι οποίοι περιορίζουν την απειλή μετάδοσης. «Ο κόσμος έχει προφανώς προχωρήσει μπροστά από το 2012, και στο μεταξύ έχουμε δημιουργήσει αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, προκειμένου να σταθεροποιούν την Ευρωζώνη», δήλωσε η κ. Κοτέ και πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα έχουν θεσμοθετηθεί προκειμένου να βοηθούν να μπαίνει ένα «φρένο» σε κάποιες μορφές μετάδοσης.

Σύνοδος κορυφής Ολάντ - Μέρκελ για «το μέλλον της Ευρώπης»

Παράλληλα, ο Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα την πραγματοποίηση μιας συνόδου κορυφής με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ με θέμα "το μέλλον της Ευρώπης", η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Στρασβούργο, όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία. "Θα συναντήσω την κυρία Μέρκελ την Κυριακή (...) και θα μιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης, για τη γαλλο-γερμανική σχέση", δήλωσε ο Ολάντ στο ραδιοσταθμό France Inter. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί "με πρωτοβουλία του (σοσιαλδημοκράτη) προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είναι Γερμανός, αλλά επίσης γαλλόφωνος και φιλογάλλος", διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στις διαφορετικές οικονομικές προτεραιότητες των δύο ηγετών, ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε πως διατηρεί "εδώ και δύο χρόνια με την κυρία Μέρκελ σχέσεις ειλικρίνειας και κοινής δουλειάς".

"Λέμε μεταξύ μας τι συμβαίνει. Δεν έχουμε τις ίδιες ευαισθησίες, αλλά έχουμε το ίδιο διακύβευμα, το ίδιο συμφέρον: να ενεργήσουμε ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να γίνει πιο δυνατή, περισσότερο αλληλέγγυα στις επιλογές της και πιο δραστήρια στις πολιτικές της για την ανάπτυξη", δήλωσε.

"Αυτό που περιμένει εκείνη --το λέει αρκετά-- είναι μια χώρα όπως η Γαλλία να μπορεί να είναι ανταγωνιστική". Η Γαλλία περιμένει "ότι μια χώρα όπως η Γερμανία θα μπορέσει να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη", δήλωσε ο Ολάντ. "Προσπαθούμε να βρούμε τη σύγκλιση", συνόψισε.

"Με την κυρία Μέρκελ, πλησιάσαμε πολύ με την ευκαιρία της ουκρανικης κρίσης", υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ