Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σε ποιους δρόμους της αγοράς μπήκαν τα περισσότερα λουκέτα

Τι δείχνει η απογραφή του 4ου τριμήνου του 2014 που έκανε η ΕΣΕΕ...

Μια γενική μείωση και περιορισμό των λουκέτων, αλλά ταυτόχρονα και μια διατήρηση "κόκκινων ζωνών" κλειστών καταστημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, δείχνουν τα βασικά αποτελέσματα της απογραφής του 4ου τριμήνου του 2014, που κάνει η ΕΣΕΕ στα κυριότερα αστικά εμπορικά κέντρα της χώρας. “Αξιοσημείωτη σταθερότητα” δείχνει η αγορά της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ. Το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στην πόλη τον Σεπτέμβριο του 2014 έφτανε το 26%.

“Οι τάσεις μείωσης των λουκέτων και σταθεροποίησης της αγοράς παρατηρείται σε περιοχές μεσοαστικών και αστικών κοινωνικών στρωμάτων, ενώ σε μικροαστικές και εργατικές περιοχές εξακολουθούν να διατηρούνται τα κλειστά μαγαζιά”, παρατηρεί σε ένα γενικό σχόλιο για τα αποτελέσματα της απογραφής ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην έρευνα επίσης επιβεβαιώνεται μια τάση συγκέντρωσης των ενεργών επιχειρήσεων στους μεγάλους κεντρικούς δρόμους και στον στενό πυρήνα του εμπορικού κέντρου των πόλεων, με την επακόλουθη ερήμωση των παράδρομων, λόγω της πτώσης των ενοικίων σε αρκετές περιπτώσεις στα πλέον κεντρικά σημεία. Η δήλωση του κ. Κορκίδη κλείνει με την έκφραση της ελπίδας η βελτίωση να συνεχιστεί και το 2015.

Η εικόνα στη Θεσσαλονίκη

Πιο αναλυτικά για τη Θεσσαλονίκη, η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι στο διάστημα Σεπτέμβριος 2012- Σεπτέμβριος 2014, το ποσοστό των κλειστών επαγγελματικών στεγών στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει διαχρονικά αξιοσημείωτη σταθερότητα (Σεπτέμβριος 2012: 27%, Σεπτέμβριος 2014: 26%).

Στο πλαίσιο της απογραφής του εμπορικού κέντρου, καταμετρήθηκαν συνολικά όλες οι κλειστές επιχειρήσεις στον οριζόμενο ερευνητικό χώρο.

Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η ΕΣΕΕ τονίζει ότι “το γενικό συμπέρασμα των καταγραφών είναι σχετικά καθησυχαστικό καθώς η εικόνα των κενών επαγγελματικών στεγών στις δυο τελευταίες καταγραφές είναι λίγο καλύτερη, με την αναλογία των κλειστών να μειώνεται σε σύγκριση με την καταγραφή ένα χρόνο πριν (Σεπτέμβριος 2013) σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες”.

Η συνολική απογραφή του εμπορικού κέντρου είχε ως αποτέλεσμα τη καταγραφή

1.286 κλειστών επιχειρήσεων σε σύνολο 4.937 επιχειρήσεων /επαγγελματικών

στεγών, ποσοστό δηλαδή 26%.

Οι κενές επαγγελματικές στέγες όπως επιβεβαιώνεται από την αναλογία τους, παρουσιάζουν έντονες συγκεντρώσεις σε όλη την έκταση του απογραφικού πεδίου. Ωστόσο, παρατηρείται ότι η πυκνότητα των «λουκέτων» είναι αισθητά αυξημένη στο τμήμα του εμπορικού κέντρου που βρίσκεται στα αριστερά της «Αριστοτέλους» και εκτείνεται μέχρι το όριο του πεδίου απογραφής (Δωδεκανήσου, Σαλαμίνος).

Οι παραδοσιακά εμπορικοί δρόμοι και οι… παράδρομοι

Βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των ποσοστών των «λουκέτων» είναι ότι στους παραδοσιακά εμπορικούς δρόμους της πόλης, «Προξένου Κορομηλά» και «Τσιμισκή» οι οποίοι θεωρούνται «ακριβές αγορές» διατηρούνται τα χαμηλότερα ποσοστά «κλειστών» στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, της τάξεως δηλαδή του 9,8% και 5% αντίστοιχα.

Η εικόνα των παραδρομών (όλοι οι δρόμοι εκτός των κεντρικών εμπορικών δρόμων) του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης είναι απογοητευτική καθώς

συγκεντρώνουν 2.553 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 740 είναι «κλειστές». Η αναλογία των κλειστών στους μη κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης αγγίζει το 29%, ποσοστό εμφανώς υψηλότερο από το αντίστοιχο των κεντρικών δρόμων.

Σημειώνεται ότι η ΕΣΕΕ ξεκίνησε την περιοδική περιοδική καταγραφή της συγκέντρωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των κλειστών καταστημάτων τον Αύγουστο του 2010.

Οι δρόμοι με τα περισσότερα λουκέτα

Μεταξύ των εμπορικών δρόμων μέσα στο πεδίο των καταγραφών υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους διαπιστώνονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων. “Είναι ενδιαφέρον ότι πρόκειται για εμπορικούς δρόμους με διαφορετικά χαρακτηριστικά εμπορικής επιχειρηματικότητας (ύψος ενοικίων, τύπος εμπορίου κα.) που όμως αποτελούν παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης” παρατηρείται.

Συγκεκριμένα, η οδός «Κασσάνδρου», συγκεντρώνει πολύ υψηλό ποσοστό «λουκέτων» (52,5%) με το ήμισυ των επαγγελματικών στεγών να είναι κενές.

Ακολουθεί σε ποσοστό η οδός «Βαλαωρίτου», με επίσης ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό

40,8%, ποσοστό δηλαδή που υποδεικνύει έναν εμπορικό δρόμο σε αποδιοργάνωση. Υψηλή αναλογία «κλειστών» διατηρείται και στη τωρινή καταγραφή επί της «Αγ. Σοφίας» (39,2%), παρόλο που πρόκειται για δρόμο με υψηλή συχνότητα καταστημάτων ένδυσης-υπόδησης.

Από τα αναλυτικά αποτελέσματα προκύπτει το γενικό συμπέρασμα ότι στους παραδοσιακά εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης τα λουκέτα σημειώνουν μικρότερη αναλογία από ότι στο σύνολο του εμπορικού κέντρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σκηνοθετημένη» η διάρρηξη στο ΥΠ.ΕΣ. – Δεν προέκυψαν DNA και αποτυπώματα δραστών
Τι προέκυψε από την έρευνα της σήμανσης – Στο μικροσκόπιο των ερευνών της Ασφάλειας έχει μπει ένας εργαζόμενος
«Σκηνοθετημένη» η διάρρηξη στο ΥΠ.ΕΣ. – Δεν προέκυψαν DNA και αποτυπώματα δραστών
Βαρθολομαίος: Στηρίζουμε την πρωτοβουλία ανταλλαγής αιχμαλώτων Ρωσίας - Ουκρανίας
Θα ήταν μια πολύ συγκεκριμένη έκφραση της δύναμης της Ανάστασης, τόνισε ο προκαθήμενος της πρωτόθρονης Εκκλησίας
Βαρθολομαίος: Στηρίζουμε την πρωτοβουλία ανταλλαγής αιχμαλώτων Ρωσίας - Ουκρανίας