Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δεν αποκλείονται τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Αλλά, όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι, για χώρες σε πρόγραμμα θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια......

Tην έναρξη του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης ανακοίνωσε χθες, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η ΕΚΤ θα αγοράζει, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ μηνιαίως για ένα χρόνο τουλάχιστον.

Τα ελληνικά ομόλογα δεν αποκλείονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ωστόσο, σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα (όπως η Ελλάδα), θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια, όπως προκύπτει από τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ κ.Μάριο Ντράγκι. 

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα κρατήσει έως το Σεπτέμβριο του 2016 και το ύψος τους θα εξαρτάται από τη συμμετοχή της κάθε κεντρικής τράπεζας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, ενώ πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας θα τεθούν για χώρες, που υπάγονται σε πρόγραμμα - μνημόνιο.

Όπως εξήγησε ο κ. Ντράγκι, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ισοδυναμεί με 1,1 τρισ. ευρώ. «Οι απώλειες από τους τίτλους της αγοράς για τα όργανα της ΕΕ θα είναι 20%. Το 80% θα είναι ρίσκα που θα λαμβάνονται από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών» διευκρίνισε ο Ντράγκι.

Από το Μάρτιο του 2015 το ευρωσύστημα θα ξεκινήσει να αγοράζει επενδυτικούς τίτλους σε ευρώ που εκδίδονται από κυβερνήσεις και οργανισμούς της ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά. Οι αγορές τίτλων που εκδίδονται από κυβερνήσεις και οργανισμούς της ζώνης του ευρώ θα βασίζονται στις μετοχές των εθνικών κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος. Όπως είπε ο κ. Ντράγκι «η αγορά των ομολόγων θα βασίζεται στο ποσοστό που κάθε μία εθνική κεντρική τράπεζα-μέλος της ΕΚΤ κατέχει στο ενεργητικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Τι θα ισχύσει για την Ελλάδα

Ο Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Ιούλιο και αφότου η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τότε και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ (SMPs).

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι και για την Ελλάδα θα ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα).

Ειδικότερα, θα ισχύουν και για την Ελλάδα οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, δηλαδή η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα).

Οι προϋποθέσεις 

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι για την περίπτωση της Ελλάδος η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (μνημόνιο) προϋποθέτει ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Διευκρινίζεται ότι το χρονικό όριο του Ιουλίου τίθεται διότι η ΕΚΤ διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επομένως αν αγόραζε από το Μάρτιο θα ξεπερνούσε το όριο του 33% που έθεσε σήμερα η ίδια.

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο κ. Ντράγκι για τα ομόλογα της Ελλάδας απάντησε ότι θα πρέπει να τηρούνται από τη χώρα μας οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα (μνημόνιο) καθώς και ότι δεν ελήφθη κάποια ειδική απόφαση σχετικά με την Ελλάδα. Ειδικότερα ανέφερε, ότι η ΕΚΤ δεν έχει ειδικούς κανόνες (special rules) μόνο για την Ελλάδα, αλλά έχει κανόνες που ισχύουν για όλους. «Υπάρχουν φυσικά κάποιοι όροι πριν αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα και θα πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα σε εφαρμογή» ανέφερε ο Ντράγκι.

«Τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να αγοραστούν μετά τον Ιούλιο και εφόσον εξοφληθούν πρώτα τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ από τις αγορές που έκανε τα έτη 2010-2012 και τα οποία ωριμάζουν εκείνη τη χρονική στιγμή», δήλωσε ο Ντράγκι.

Μετά τις ανακοινώσεις του Ντράγκι το Ευρώ υποχωρούσε κατά 1,17% στις 16:14 το απόγευμα της Πέμπτης, στο 1,1478 δολάριο.

Λίγο νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια αναφοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλο γεγονός στην πλατεία Αριστοτέλους – Η συνάντηση 5 Επιταφίων
Το πρόγραμμα της αποψινής συνάντησης των Επιταφίων στην «καρδιά» της πόλης και οι πρωτοβουλίες του δήμου Θεσσαλονίκης για ενίσχυση του θρησκευτικού...
Θεσσαλονίκη: Μεγάλο γεγονός στην πλατεία Αριστοτέλους – Η συνάντηση 5 Επιταφίων