Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι 5 βασικές διαφορές των κειμένων Μοσχοβισί και Ντάισελμπλουμ

Δεν υπάρχει διαφορά σε «μία μόνη φράση»…

Ο Μοσχοβισί δρώντας κατ’ εντολή του Μεγάρου των Ηλυσίων προσπάθησε χθες να προσφέρει στην Ελλάδα έναν έντιμο συμβιβασμό.

Ο Σόιμπλε γνωρίζοντας την πρόθεση της γαλλικής πλευράς, προσήλθε στο χθεσινό Γιούρογκρουπ βρίζοντας χυδαία τον ελληνικό λαό, λέγοντας πως τον «λυπάται για την ανεύθυνη κυβέρνηση» που επέλεξε.

Έπειτα, χρησιμοποίησε το πιόνι του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για να τορπιλίσει την συμφωνία, την οποία ο ίδιος ο Βαρουφάκης είπε πως θα υπέγραφε η Ελλάδα.

Με έκπληξη παρακολουθούμε από το πρωί πως τα δύο κείμενα – αυτό του Μοσχοβισί και αυτό του Ντάισελμπλουμ – είχαν μία φράση διαφορά. Πρόκειται για μεγάλο ψέμα.

Το κείμενο του Ολλανδού ήταν μία απόπειρα ταπείνωσης της ελληνικής πλευράς. Ζητούσε την παραίτηση της νέας ελληνικής κυβέρνησης από κάθε διεκδίκηση, την παραίτηση από το δικό της πρόγραμμα και την «εξασφάλιση» των στόχων του μνημονίου.

Θέλησε να εξευτελίσει την κυβέρνηση στα μάτια των Ελλήνων που αντιστάθηκαν και κατέβηκαν στους δρόμους. Ακόμη περισσότερο, να την εξευτελίσει στα μάτια όλων αυτών που δήλωσαν αλληλέγγυοι και εκτός της χώρας – από τους διανοούμενους, μέχρι τους ευρωπαϊκούς λαούς που βλέπουν μία αχτίδα ελπίδας από την στάση της Ελλάδας απέναντι στους εκβιασμούς της Ευρώπης.

Γιατί ήταν τόσο διαφορετικά τα δύο κείμενα; Όχι μόνο γιατί αναφέρουν συνέχιση του μνημονίου και όχι της δανειακής σύμβασης. Οι διαφορές είναι πολύ περισσότερες.

Ας δούμε τις 5 βασικές διαφορές.  

1. Υποταγή στο μνημόνιο

Το κείμενο του Ντάισελμπλουμ ζητά την υποταγή στο μνημόνιο με την εξής φράση: «Οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει πως πρόθεσή τους είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης». Δεν αποδέχεται καμία δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, παρά μόνο την… ελεημοσύνη των ευρωπαίων μιλώντας για «ελαστικότητα». Η ακριβής φράση είναι η εξής: «Στο πλαίσιο αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ελαστικότητας του τρέχοντος προγράμματος».

Αντιθέτως το κείμενο Μοσχοβισί αναφέρει: «Τα ανωτέρω δημιουργούν την βάση για μία επέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης, η οποία θα μπορούσε να λάβει την μορφή ενός (τετράμηνου) μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ως ένα μεταβατικό στάδιο για ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, το οποίο θα μελετηθεί και θα ολοκληρωθεί μέσα σε αυτή την περίοδο».

2. Ανθρωπιστική Κρίση

Στο κείμενο του Μοσχοβισί υπάρχει η εξής φράσης: «(Η κυβέρνηση)Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει άμεση δράση ώστε να εξασφαλίσει ένα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση».

Αυτή η ευθεία παραπομπή στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης εξαφανίστηκε από το κείμενο του Ντάισελμπλουμ.

3. Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί Vs Πρωτογενή πλεονάσματα

Το κείμενο Μοσχοβισί αναφέρει: «Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους της ώστε να εξασφαλίσει υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, φτάνοντας και έπειτα διατηρώντας σημαντική πρωτογενή ισορροπία (χρησιμοποιεί τη λέξη balance και όχι surplus)».

Αντιθέτως, το κείμενο Ντάισελμπλουμ δεσμεύει την κυβέρνηση στους στόχους των αδύνατων πρωτογενών πλεονασμάτων: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα και τη χρηματοδότηση ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στην ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ τον Νοέμβριο του 2012».

4. Χρέος: Δέσμευση του Γιούρογκρουπ, όχι της Ελλάδας

Στο κείμενο Μοσχοβισί υπάρχει πρόβλεψη και για το χρέος της Ελλάδας, το οποίο αναφέρεται στην ξεχασμένη συμφωνία για μείωση του χρέους άπαξ και η Ελλάδα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτή η παράμετρος δεν έχει τονιστεί όσο θα έπρεπε. Πρόκειται για μία δέσμευση των Ευρωπαίων και όχι της Ελλάδας! Διαβάστε το απόσπασμα: «Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και την επίτευξη μίας αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης του Ελληνικού χρέους σε αναλογία με το ΑΕΠ θα κριθούν σύμφωνα με την δέσμευση του Γιούρογκρουπ τον Νοέμβριο του 2012».

Αυτή η δέσμευση δεν υπάρχει στο κείμενο του Ντάισελμπλουμ – η μόνη αναφορά στο Γιούρογκρουπ του 2012 είναι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

5. Εργασιακά και συντάξεις

Το κείμενο Ντάισελμπλουμ αναφέρει: «Οι ελληνικές αρχές έδωσαν την σταθερή τους δέσμευση να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες και να εργαστούν στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ειδικά στους τομείς της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις συντάξεις».

Καμία τέτοια αναφορά – δέσμευσης της κυβέρνησης για εργασιακά, συντάξεις, ιδιωτικοποιήσεις, φορολογία – δεν υπάρχει στο κείμενο Μοσχοβισί.

ΤΑΣΟΣ ΘΩΜΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ