Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ενα μικρό βήμα, αλλά σε νέα κατεύθυνση η συμφωνία

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη ...

Η Ελλάδα βγήκε σήμερα από τη μοναχική απομόνωση που βρισκόταν τα πέντε χρόνια των μνημονίων στο Eurogroup. Χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις για να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη.

Τα λόγια αυτά χρησιμοποίησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, αναφερόμενος στην επίτευξη συμφωνίας για την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες.

Με βάση τη συμφωνία, η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι την προσεχή Δευτέρα να καταθέσει έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων τις οποίες προτείνει, οι οποίες και θα τεθούν υπό εξέταση από τους θεσμούς.

“Το Σαββατοκύριακο θα είναι ένα σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς ότι η Ελλάδα αφήνει το Μνημόνιο πίσω και γινόμαστε συνσυγγραφείς του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων που θα εισάγουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, ενώ κάλεσε όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Ο ίδιος σημείωσε, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση: “Καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική και την ιδεολογία. Τον σεβασμό στους κανόνες και στη δημοκρατία. Να μην αποδεχθούμε τη ρήση κάποιων ότι η δημοκρατία δεν αλλάζει τίποτα. Συνδυάσαμε την αποφασιστικότητα να μείνουμε όρθιοι, να μη μείνουμε σκυφτοί, ιδίως κάτω από το βάρος της πίεσης και των χρονικών ορίων και των εξελίξεων”. Όπως είπε ο υπουργός, αυτή η συμφωνία είναι ένα μικρό βήμα αλλά σε νέα κατεύθυνση, ενώ σε αρκετά σημεία της ομιλίας του μίλησε για “έξυπνη” αναδιάρθρωση του χρέους.

“Αποτρέψαμε με τη συμφωνία νέα υφεσιακά μέτρα, αναιρέθηκαν οι προηγούμενες δεσμεύσεις για μειώσεις συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Παράλληλα ανατρέψαμε τη δέσμευση για αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα”, είπε ακόμη ενώ αναφέρθηκε και στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική πλευρά. “Όποιες μεταρρυθμίσεις εισάγουμε, εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά ή στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις από ΕΕ και ΔΝΤ

“Απόψε έγινε ένα πρώτο βήμα στη διαδικασία επανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης. Είμαι ευτυχής γιατί η δουλειά που κάναμε έφερε καρπούς, είμαστε ξανά σε πολύ καλό έδαφος”, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του Eurogroup, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που ακολούθησε μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι το αίτημα για παράταση το οποίο όπως είπε ήταν για έξι μήνες αλλά δόθηκαν τελικά τέσσερις, απαιτεί και δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «οι αρχές δεσμεύονται να επιφέρουν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να μην υπάρχουν μονομερείς δράσεις με αρνητικό αντίκτυπο. Οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους σε ό,τι αφορά τις οικονομικές δεσμεύσεις απέναντι στους πιστωτές τους». Σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα αυτό θα καθοριστεί, όπως είπε, με βάση τις οικονομικές συνθήκες. «Η συμφωνία που επετεύχθη ήταν προς το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού αλλά όλης της Ευρωζώνης και του κάθε Ευρωπαίου πολίτη», τόνισε ο Ευρωπαίος Eπίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί. Ο ίδιος τόνισε ότι “εάν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα την Δευτέρα, τότε ο λόγος θα περάσει στα κράτη – μέλη”.

“ Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα κρίνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μέχρι τον Απρίλιο πρέπει να ολοκληρωθεί και ο τελευταίος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων”, τόνισε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Τι προηγήθηκε

Το Eurogroup ξεκίνησε με πολύωρη καθυστέρηση, στις 7 αντί για τις 4 όπως ήταν προγραμματισμένο. Η καθυστέρηση κρίθηκε αναγκαία για την καλύτερη προετοιμασία της συνεδρίασης και την πραγματοποίηση σειράς διμερών συναντήσεων. Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας είχαν συνομιλίες με τους επικεφαλής του ΔΝΤ και του Eurogroup.

Πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με διαφορετικές συνθέσεις, καθώς δεν ήταν και οι τέσσερις παρόντες σε όλα τα στάδια των συνομιλιών. Δηλαδή οι “διαμεσολαβητές” έβλεπαν μία τον κ. Βαρουφάκη και μία τον κ. Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ωστόσο είχε εκφράσει την ελπίδα να βγει «λευκός» καπνός από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ για τις τράπεζες

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, πηγές από την ΕΚΤ τόνισαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου να αποδέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των ελληνικών τραπεζών. Η εξέλιξη αυτή εφόσον υλοποιηθεί θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να απεξαρτηθούν από την χορήγηση ρευστότητας μέσω του ΕLA, η οποία γινόταν με υψηλότερο επιτόκιο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, εκτιμά ότι μετά τη συμφωνία δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Αναφορικά με τα 10 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ΕΚΤ θεωρεί ως θετική εξέλιξη ότι τα κεφάλαια αυτά παραμένουν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, παρόλο που αυτές είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην Αθήνα

“Το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα. Κι αυτό είναι θετικό…Όμως, η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες”, αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, σε σχόλιο για τη συμφωνία στο Eurogroup.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε από ότι φαίνεται τελικά τον δρόμο της λογικής, δρόμο που από την αρχή το Ποτάμι στήριξε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα.

«Τελείωσαν δυστυχώς ταπεινωτικά τα ψέματα και οι ψευδαισθήσεις. Είναι θετικό για τη χώρα ότι παραμένει στο ευρώ και μπαίνει τέλος - οριστικό ελπίζουμε - στις επικίνδυνες ανευθυνότητες. Είναι κρίμα που ήδη η χώρα πληρώνει ακριβά -γυρίζοντας πολλά βήματα πίσω, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και οικονομική δυναμική - τις προεκλογικές ψευδολογίες και τις μετεκλογικές τζάμπα μαγκιές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Τι πετύχαμε, σύμφωνα με την αποτίμηση της κυβέρνησης

«Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σε σχόλιό τους μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup και προσθέτουν ότι «ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι εκβιασμοί έπεσαν στο κενό. Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων, επισημαίνουν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι κυριότερες εξελίξεις μετά το Eurogroup είναι οι εξής:

1. Ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

2. Απετράπησαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κλπ) καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.

3. Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικα που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία.

4. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος. Δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

5. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

6. Η αναφορά στις μονομερείς ενέργειες (στην απόφαση του Eurogroup) δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος.

7. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «η αναφορά σε κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σημαίνει τέλος στο στόχο του 3,0% του ΑΕΠ ή 5,5 δισ. ευρώ για το 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ