Ειδικότερα, οι έξι μεταρρυθμίσεις με τις οποίες ξεκινά η κυβέρνηση τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι οι εξής:
1./2. Ανθρωπιστική Κρίση - Διοικητική Μεταρρύθμιση
Οι πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση – στέγη - ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη)
3. Νομοσχέδιο για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για απεγκλωβισμό και επανένταξη των εκατομμυρίων οφειλετών στην φοροδοτική διαδικασία με τρόπο, όμως, που να βοηθά στην δημιουργία φορολογικής συνείδησης, δεν «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και επιβραβεύει τους συνεπείς.
4. Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης
5. Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου
6. Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές
Σημειώνεται ότι, με αντικείμενο τις προτάσεις της χώρας για τις μεταρρυθμίσεις, συνεδρίασε την Κυριακή στο υπουργείο Οικονομικών το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ χαρακτήρισε έγκυρη βάση για περαιτέρω εργασίες με στόχο την ολοκλήρωση του προγράμματος τον αρχικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης ενώ δήλωσε πως μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση του δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα θα γίνει στη συνεδρίαση της Δευτέρας. «Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αναπτύξουν αυτόν τον κατάλογο και θα τον υποβάλουν με τη μορφή της τροποποιημένης συμφωνίας στο Eurogroup, στα τέλη Απριλίου», επισημαίνει ο Ολλανδός υπουργός.
Βαρουφάκης: Δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή
Στο μεταξύ, μιλώντας τη Δευτέρα στην εκπομπή «Στον Ενικό» στην τηλεόραση του Star, ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στην αποπληρωμή των χρεών της προς το ΔΝΤ και ότι «είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης των πόρων για όλο το τετράμηνο (της παράτασης)».
Τόνισε ότι μοναδική λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους εντός της ευρωζώνης και «σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή». Μάλιστα, ερωτηθείς για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, είπε ότι «ο Λαπαβίτσας έχει κτίσει ολόκληρη καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή».
Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ως κέρδος από τη διαπραγμάτευση το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε πως δεν θα επιβληθούν υφεσιακά μέτρα τους επόμενους τέσσερις μήνες και ως «ζημία» ότι δεν υπήρξε συμφωνία για αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία θα είναι το αντικείμενο της επόμενης διαπραγμάτευσης. Δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δήλωσε εξάλλου χθες, εκ νέου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σημειώνοντας παράλληλα «την κληρονομήσαμε την κατάσταση».
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά, χαρακτήρισε ανοιχτό ζήτημα την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα έχει θετική έκβαση. Σημείωσε πως η κυβέρνηση γνώριζε ότι ο Μάρτης θα είναι ένας δύσκολος μήνας σε σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας, κάτι που γνώριζε και η προηγούμενη κυβέρνηση και παραδέχθηκε ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα μέτρα, είπε ότι «δεσμεύεται από την απόφαση του Eurogroup που υπέγραψε και συνδιαμόρφωσε, δεν δεσμεύεται για κάτι παραπάνω από αυτό. Εξέφρασε εξάλλου την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης στο πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι το Υπουργείο Οικονομικών διέψευσε χθες κατηγορηματικά δημοσιεύματα για δήθεν απόφαση της κυβέρνησης «να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά 40 Δήμων» προκειμένου να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις μέσα στο Μάρτιο. Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας αναφορές που γίνονται στα ΜΜΕ για την αλλαγή στη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε χθες ότι η αλλαγή που αποφάσισε η κυβέρνηση “δεν έχει και δεν θα έχει καμία αρνητική συνέπεια στη διαδικασία και στους χρόνους πληρωμής των κάθε είδους ενισχύσεων στους Έλληνες αγρότες. Αντίθετα, μόνον οφέλη μπορεί να δημιουργήσει, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα θα αξιοποιηθούν κατά τρόπο αποδοτικότερο, με μεγαλύτερα δηλαδή επιτόκια, σε σχέση με σήμερα”.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η είσοδος επενδυτών στον ΟΣΕ είναι απολύτως απαραίτητη, αλλά «στη ΔΕΗ σε καμία περίπτωση». Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. «Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών εκφράζει τη βαθιά θλίψη της και την απογοήτευσή της από την κυβέρνηση γι αυτές τις δηλώσεις, με δεδομένο ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο εγκρίθηκε δια της ψήφου του ελληνικού λαού πρόσφατα, δεν συμπεριλαμβάνεται αυτή η θέση. Αντίθετα στο πρόγραμμα αναφέρεται η θέση για Ενιαίο Δημόσιο Σιδηρόδρομο που είναι και διαχρονικά η θέση της ΠΟΣ» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Για τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών
Ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε, κατά την ίδια συνέντευξη, κατηγορηματικά τη φημολογία ότι έρχονται στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην εξαντλήσει το τετράμηνο της παράτασης τής δανειακής σύμβασης και να έχει πιο γρήγορα μια συμφωνία με τους εταίρους. Είπε ότι «κόκκινες γραμμές» είναι να μην υπάρξουν υφεσιακά μέτρα και να επιλυθεί ένα σύστημα εξισώσεων με τρεις αγνώστους: πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με το ποια θα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και επενδύσεις μεγαλύτερες από τις αποταμιεύσεις. Εξάλλου, χθες, υπήρξε και διάψευση από το ΥΠΟΙΚ σε πληροφορίες που ανέφεραν ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε επικοινωνία με εκπροσώπους των θεσμών.
Για τη φορολογία
Μιλώντας για τα φορολογικά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τόνισε ότι «δεν θα βάλουμε έκτακτο φόρο». Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ύψος 23% του ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι «θέλω να το δω σταδιακά να πέφτει στο 15%». Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν πιστεύει στη φορολόγηση της περιουσίας, λέγοντας ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας απαράδεκτος φόρος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο, αλλά μπορεί να πάρει 2- 3 μήνες. Και έως ότου αλλάξει ένας νόμος, ισχύει ο προηγούμενος». Σχετικά με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σακελλαρίδης, τόνισε πως το υπουργείο Οικονομικών και η αναπληρώτρια υπουργός, Νάντια Βαλαβάνη επεξεργάζονται την αντικατάστασή του από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Τι μπαίνει στο μικροσκόπιο της ΓΓΔΕ
Δόσεις δανείων, μερίσματα και ασφαλιστήρια συμβόλαια μπαίνουν από φέτος στο μικροσκόπιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μαζί με καταθέσεις και μετοχές που αξιοποιούνται ήδη προκειμένου να σχηματίζει σαφή εικόνα για τα εισοδήματα και τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογούμενων.
Με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου οι τράπεζες, τα ΕΛΤΑ, η εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια και οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών πρέπει να στείλουν έως τις 31 Μαρτίου τα στοιχεία αυτά που είναι απαραίτητα για το προφίλ των φορολογουμένων.
Παράλληλα αυξάνονται τα όρια πάνω από τα οποία οι τράπεζες υποχρεούνται σε ετήσια αποστολή στοιχείων για καταθέσεις (από 50.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ) και για τα χαρτοφυλάκια κινητών αξιών (από 100.000 σε 200.000 ευρώ).