Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Για χρέη στο δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ θα ενεργοποιούνται οι ποινές φυλάκισης

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής

Δεκαπλασιάζονται πλέον τα όρια ληξιπρόθεσμης οφειλής πάνω από τα οποία ενεργοποιούνται οι ποινές φυλάκισης. Η αλλαγή θα γίνει στο πλαίσιο του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 5.000 ευρώ ενεργοποιούσε ποινικές διώξεις. Ωστόσο με τις αλλαγές που προωθούνται, ορίζεται ότι όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα χρέη του προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους για οφειλή άνω των 50.000 ευρώ και τουλάχιστον τριών ετών εφόσον η οφειλή υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Μάλιστα, η πράξη μη καταβολής του φόρου μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό.

Με τις διατάξεις του άρθρου 20 του σχεδίου νόμου προβλέπεται η τροποποίηση των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του Ν 1882/1990 και ειδικότερα:

- Αυξάνεται το κατώτερο ποσό συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής , συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, άνω του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη των υπευθύνων για μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του δημοσίου τομέα από 5.000 ευρώ σε 50.000 ευρώ.

- Ο προσδιορισμός του χρόνου τέλεσης του ανωτέρω εγκλήματος αφήνεται στη γενική διάταξη του άρθρου 17 του Ποινικού Κώδικα. Επομένως δεν αφήνονται περιθώρια για διαρκές αυτόφωρο.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 1 του άρθρου 25 του Ν 1882/1990 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης:

α) ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ. β) τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ανωτέρω περίπτωση α' υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Η ποινική δίωξη ασκείται ύστερα από αίτηση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή των Ελεγκτικών κέντρων ή του Τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της έδρας τους, που συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη, εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό. Αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για χρέη μικρότερα από τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 και δεν έχουν εκτελεστεί κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eurovision: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων
Οι επισκέπτες θα περνούν από σαρωτές και ελέγχους ασφαλείας, όπως στα αεροδρόμια, κατά την είσοδό τους στους χώρους του διαγωνισμού όπου...
Eurovision: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων
Μπακογιάννης για επέτειο Marfin: Ό,τι ημέρα και να είναι, όπου και να είμαστε, δεν ξεχνάμε
«Για την Παρασκευή, τον Επαμεινώνδα, την Αγγελική και το αγέννητο παιδί της, το Πάσχα δεν ήρθε ποτέ» έγραψε σε ανάρτησή του ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων
Μπακογιάννης για επέτειο Marfin: Ό,τι ημέρα και να είναι, όπου και να είμαστε, δεν ξεχνάμε