Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει δημοσιεύματα σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα

«Θεωρούνται ανυπόστατα και διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση....

Το υπουργείο Οικονομίας διέψευσε με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο σημερινά δημοσιεύματα ειδησεογραφικών πρακτορείων που αναφέρονται στα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου. «Θεωρούνται ανυπόστατα και διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Νωρίτερα είχε δημοσιευθεί στο Ρόιτερς κείμενο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να συγκεντρώσει όλα τα εναπομείντα αποθέματα του δημοσίου τομέα - στο σύνολο δύο δισεκατομμύρια ευρώ - ώστε να κατορθώσει να πληρώσει συντάξεις και μισθούς το τέλος του μήνα. Το πρακτορείο επικαλείται για το δημοσίευμα αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα το δημοσίευμα ανέφερε:

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους πιστωτές, η Αθήνα δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 746 εκατ. ευρώ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαϊου.

"Είναι τα τελευταία ταμειακά διαθέσιμα που έχει το ελληνικό Δημόσιο", δήλωσε το στέλεχος του υπουργείου οικονομικών.

Επί μήνες, η ελληνική κυβέρνηση αντλεί κεφάλαια από διάφορες πηγές εντός του ευρύτερου Δημοσίου, για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Φαίνεται, σημειώνει το πρακτορείο, πως πλέον έχει φτάσει στον "πάτο του βαρελιού".

Στελέχη του υπουργείου οικονομικών αναφέρουν ότι το ταμειακό ισοζύγιο του δημοσίου θα είναι αρνητικό από τις 20 Απριλίου εάν η κυβέρνηση δεν "τραβήξει" τα τελευταία 2 δισ. σε καταθέσεις διάφορων φορέων του δημοσίου, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Χωρίς αυτά τα χρήματα, η κυβέρνηση θα είχε έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τις πληρωμές μισθών και συντάξεων στα τέλη του μήνα.

Τα τακτικά φορολογικά έσοδα, που ξεκινούν να εισρέουν στις αρχές κάθε μήνα, θα βοηθήσουν την κυβέρνηση φυσικά. Τα φορολογικά έσοδα υποχωρούσαν στις αρχές του έτους, όταν εξελέγη η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, και έχουν σταθεροποιηθεί έκτοτε σε περίπου 4 δισ. ευρώ το μήνα.

Ωστόσο, οι πιέσεις δεν αναμένεται να υποχωρήσουν καθώς η Αθήνα είναι αντιμέτωπη με έναν νέο κύκλο πληρωμών προς το ΔΝΤ το Μάιο. Θα πρέπει να καταβάλλει στο Ταμείο 746 εκατ. ευρώ έως τις 12 Μαϊου και αμέσως μετά αρχίζουν οι πιέσεις για τις εγχώριες υποχρεώσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι θα πείσει τους δανειστές της χώρας να "ξεκλειδώσουν" τα κεφάλαια που απαιτούνται για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και μια ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη. Για να το κάνει όμως, θα πρέπει να παρουσιάσει λεπτομερή σχέδια για τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει, στις οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνονται αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, που αποτελούν "κόκκινες γραμμές" για την κυβέρνηση. Οι πιστωτές έχουν θεωρήσει μέχρι στιγμής τις δεσμεύσεις της Αθήνας ανεπαρκείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ