Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παράταση προθεσμίας για ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία

Μέχρι τις 2 Ιουνίου- Τι προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε χθες ...

Παράταση έως τις 2 Ιουνίου στις αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία δίνεται με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.

Ειδικότερα, κατατέθηκε από τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη τροπολογία με την οποία παρατείνεται έως και τις 2.6.2015 η προθεσμία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης -πλην ΝΑΤ, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες κατά τη 2.3.3015. Η αρχική προθεσμία έληγε με βάση το νόμο 4321/2015 στις 30.4.2015. Με την τροπολογία ειδικά για ληξιπρόθεσμες οφειλές υπέρ του πρώην ΟΠΑΔ η ανωτέρω προθεσμία παρατείνεται έως 30.6.2015.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της εν λόγω τροπολογίας που, σκοπός είναι η ομαλή διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των οφειλετών που προσέρχονται στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης προς ρύθμιση των οφειλών τους, για τους οποίους λόγω της περιορισμένης χρονικής διάρκειας που είχε προβλεφθεί στο άρθρο 28 του Ν. 4321/2015 (η 30η/4ου/2015) υπάρχει κίνδυνος μη εξυπηρέτησης τους.

Νέες οφειλές

Η προτεινόμενη διάταξη αποσκοπεί επίσης στη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών που δημιουργήθηκαν το πρώτο δίμηνο του 2015 (περίοδος απασχόλησης Ιανουάριος, Φεβρουάριος 2015), και οι οποίες δεν υπήρχε δυνατότητα να ρυθμιστούν με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 4321/15 λόγω διαφορετικής ημερομηνίας καταβολής των τρεχουσών εισφορών και συνακόλουθα διαφορετικής ημερομηνίας χαρακτηρισμού τους ως ληξιπρόθεσμες.

Ακόμα με την παρούσα διάταξη αυξάνεται το ύψος των οφειλών που δύναται να ρυθμιστούν και αφορούν επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ένταξης επί πλέον οφειλετών στη ρύθμιση.

Με την τροπολογία προβλέπονται διαφοροποιημένοι όροι απώλειας της ρύθμισης για τα Ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών και ανεξάρτητα απασχολουμένων λόγω των πραγματικών προβλημάτων σταθερής ταμιακής ρευστότητας στους συγκεκριμένους κλάδους ασφαλισμένων, προκειμένου να αποτραπεί η απένταξη των υπόψη οφειλετών από τη ρύθμιση και να διατηρηθεί η παραμονή τους στο ασφαλιστικό σύστημα.

Αιτήματα παράτασης από ΓΣΕΒΕΕ και ΟΕΕΘ

Νωρίτερα, η ΓΣΕΒΕΕ είχε ζητήσει, με επείγουσα επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Δημήτρη Στρατούλη, παράταση κατά έναν μήνα της ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων (μέχρι 31 Μαΐου) για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ.

Η ΓΣΕΒΕΕ στην επιστολή της επισήμαινε ότι η παράταση είναι απολύτως αναγκαία, λόγω του υπερβολικά μεγάλου όγκου ασφαλισμένων που προσέρχονται για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών στις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ και του υπερβολικού φόρτου εργασίας που έχει συσσωρευτεί στις υπηρεσίες των ασφαλιστικών οργανισμών.

Παράλληλα, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και διευθετήσεις με το ΚΕΑΟ για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, διότι, εκτός από τη ρύθμιση οφειλών, πολλοί ασφαλισμένοι προσέρχονται για τρέχοντα γραφειοκρατικά ζητήματα.

Επείγον έγγραφο στην Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κα. Όλγα Βαλαβάνη έστειλε χθες και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, ζητώντας την άμεση παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αίτησης ρύθμισης των ασφαλισμένων που λήγει στις 30 τρέχοντος μηνός, για έναν ακόμη μήνα.

Οι οφειλές που έχουν ρυθμιστεί μέχρι τώρα

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, μέχρι χθες, 28 Απριλίου, είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους 103.276 οφειλέτες, έχουν ρυθμιστεί οφειλές ύψους 2.657.070.298,02 ευρώ και έχουν εισπραχθεί 61.270.238,62 ευρώ.

Από το σύνολο των 103.276 αποφάσεων ρύθμισης που εκδόθηκαν, ποσοστό 9,97% (9.245 οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΚΕΑΟ με ποσό οφειλής 391.145.389€ και 1055 οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ με ποσό οφειλής 8.875.774,18 €) αφορά οφειλέτες που απώλεσαν παλαιότερες ρυθμίσεις και εντάχθηκαν

στο νέο σχήμα ρύθμισης του Ν.4321/2015, ενώ το υπόλοιπο 90,03% αφορά οφειλέτες οι οποίοι δεν είχαν παλαιότερες ενεργές ρυθμίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ