Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κτήμα Γεροβασιλείου: Ένα ιδιαίτερο σταφύλι, μια ξεχωριστή συλλογή με ανοιχτήρια και εκλεκτό κρασί

Ένα ιδιαίτερο σταφύλι, μια ξεχωριστή συλλογή με ανοιχτήρια και εκλεκτό κρασί. Είναι μερικά από τα όσα θα έχουν την ευκαιρία να δουν, αλλά και να γευτούν όσοι επισκεφθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 9 και 10 Μαΐου το Κτήμα Γεροβασιλείου....

Των Λεμονιάς Βασβάνη και Μαρίας Κουζούφη

Ένα ιδιαίτερο σταφύλι, μια ξεχωριστή συλλογή με ανοιχτήρια και εκλεκτό κρασί. Είναι μερικά από τα όσα θα έχουν την ευκαιρία να δουν, αλλά και να γευτούν όσοι επισκεφθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 9 και 10 Μαΐου το Κτήμα Γεροβασιλείου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ανοιχτές Πόρτες» το Κτήμα, που βρίσκεται στην Επανομή, έχει προγραμματίσει ένα πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, για όλους τους φίλους του αμπελιού και του κρασιού.

Συγκεκριμένα, πέρα από τις γευστικές δοκιμές και το Bazaar βιβλίων για το αμπέλι, ο ραδιοφωνικός παραγωγός του ράδιο KOSMOS Γιάννης Δημητριάδης θα επιλέξει την κατάλληλη μουσική για να κάνει μια γιορτινή ατμόσφαιρα. Το Σάββατο 9/5 στις 12.00 θα γίνει παρουσίαση της νέας έκδοσης «Από Στόμα σε Στόμα, Γύρω-γύρω όλοι», την οποία θα προλογίσει η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη.

Παράλληλα, οι κυρίες και οι κύριοι που συμμετέχουν στην έκδοση απλώνουν τραπεζομάντηλα στον κήπο του Κτήματος και θα σερβίρουν λιχουδιές από τις χώρες τους.

Και στη συνέχεια ο διεθνώς καταξιωμένος εικαστικός Κώστας Τσόκλης θα παρουσιάσει το ιδιαίτερο σταφύλι που βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στον κήπο του Κτήματος. Ουσιαστικά πρόκειται για το νέο γλυπτό της συλλογής Γεροβασιλείου.

Την Κυριακή στις 12.00 θα γίνει η μουσικοθεατρική, διαδραστική παιδική παράσταση των Burger Project «Μαμά θα κάνω μπάντα».

Στο διήμερο συνεργάζονται και οι ταβέρνες της Επανομής που έχουν συμπεριλάβει στο μενού τους κρασιά από το Κτήμα.

Σειρά δραστηριοτήτων

Όμως οι «Ανοιχτές Πόρτες» δεν είναι η μόνη δράση που γίνεται στο Κτήμα. Ο χημικός – οινολόγος, υπεύθυνος στις εξαγωγές κ. Θρασύβουλος Γιαντσίδης εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» πως «υπάρχει μια σειρά δραστηριοτήτων που περιστρέφονται κυρίως γύρω από το κρασί». «Γίνονται διαλέξεις και σεμινάρια. Αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές που έρχονται να επισκεφθούν το Κτήμα. Υπάρχουν δραστηριότητες, ανάλογα με την ηλικία τους. Αυτό που θέλουμε να μεταφέρουμε στον κόσμο είναι να καταλάβει πως η σωστή και μέτρια χρήση του κρασιού είναι αυτό που το κάνει ευεργετικό», σημείωσε. 

Φέτος δημιουργήθηκε και ένας νέος, σύγχρονος και καλαίσθητος χώρος επισκεπτών, που είναι σαν wine bar, όπου κανείς μπορεί να δοκιμάσει τα κρασιά του Κτήματος και να τα συνδυάσει με κάποια πιάτα σε προσιτές τιμές, απολαμβάνοντας παράλληλα τη θέα στους αμπελώνες και τη θάλασσα.

Το Μουσείο Οίνου και τα χιλιάδες ανοιχτήρια

Επίσης υπάρχει και το Μουσείο Οίνου το οποίο δεν λειτούργησε από την αρχή, αλλά στην πορεία από το πάθος του οινοποιού και ιδιοκτήτη κ. Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνεται στην τεράστια συλλογή ανοιχτηριών του κ. Γεροβασιλείου, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και περιλαμβάνει περισσότερα από 2.500 κομμάτια. Ανοιχτήρια παλιά, κάποια που από την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, μερικά που έχουν μορφές ζώων, άλλα που είναι σαν μπαστούνια, μέχρι και τα πιο πρόσφατα, που θυμίζουν ποπ αρτ, ή που έχουν εικόνες όπως αυτή του Ποπάι…

Ετικέτες, παραγωγή και εξαγωγές

Κύρια δραστηριότητα του Κτήματος παραμένει ωστόσο η παραγωγική διαδικασία και η μεταποίηση των παραγόμενων σταφυλιών, με στόχο την παραγωγή ποιοτικών κρασιών αποκλειστικά από τον ιδιόκτητο αμπελώνα που φτάνει τα 560 στρέμματα.

Σήμερα το Κτήμα μετρά 10 ετικέτες κρασιών (έξι από λευκές ποικιλίες και τέσσερις από κόκκινες).

Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 350.000-400.000 φιαλών με το 30% αυτής, να εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στη Βραζιλία, στην Αυστραλία και στη Σιγκαπούρη.

Κύρια χώρα εξαγωγής, σύμφωνα με τον κ. Γιαντσίδη είναι η Γερμανία, ενώ η εταιρία επεκτείνεται και σε νέες αγορές όπως αυτή της Κορέας. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες για επέκταση σε Ρωσία και Κίνα.

Όπως σημείωσε ο κ. Γιαντσίδης, το ελληνικό κρασί δεν μπορεί να κυριεύσει αγορές λόγω μικρής παραγωγής και γι αυτό είναι προτιμητέο να βρίσκεται σε καίρια σημεία ανά τον κόσμο. «Δεν μας ενδιαφέρει να είμαστε σε όλα τα σούπερ μάρκετ, αλλά στα 10 καλύτερα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, στα 10 μαγαζιά στην Αγγλία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ελληνική αγορά, η εταιρία πάει αρκετά καλά εξαιτίας της καλής ποιότητας του κρασιού αλλά και της σταθερότητας, τόνισε ο κ. Γιαντσίδης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το ελληνικό κρασί παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα έχει μια θετική εικόνα ως προϊόν, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σήμερα στον Ανακριτή ο Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα
Για την επίθεση μέσα στην Βουλή σε βάρος του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου – Παραμένει κρατούμενος από χθες
Σήμερα στον Ανακριτή ο Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα