Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μήνυμα για κλείσιμο των ανοιχτών «μετώπων» το ταχύτερο

Χωρίς υπαναχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές», στέλνει η κυβέρνηση ενόψει διαπραγματεύσεων σε επίπεδο Brussels Group...

Το ζήτημα του ΦΠΑ, το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και το ζήτημα του ασφαλιστικού, παραμένουν, όπως φαίνεται, τα κύρια «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης Ελλάδας-θεσμών η οποία παραμένει ανοιχτή, αν και από ελληνικής πλευράς εκφράζεται αισιοδοξία ότι είναι δυνατόν να κλείσει στα τέλη του μήνα ή στις αρχές του Ιουνίου.

Το σύνθημα επίσπευσης του κλεισίματος όλων των ανοιχτών μετώπων δόθηκε χθες σε συνεδρίαση με το ελληνικό τεχνικό κλιμάκιο που θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση κάνει υποχωρήσεις πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει.

Εκτίμηση της κατάστασης έκανε χθες η Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι συζητήσεις σε επίπεδο Brussels Group ξεκινούν πάλι την Τρίτη στις Βρυξέλλες, μπαίνοντας στην τελική ευθεία. Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε χθες, επικαλούμενο δυο αξιωματούχους ότι τo EuroWorking Group θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη για να εξετάζει την πρόοδο της Ελλάδας.

Σε ότι αφορά το θέμα του ΦΠΑ, συζητήσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για τρεις συντελεστές, 7%, 14% και 22%.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην ένταξη όσο το δυνατών περισσότερων τροφίμων στον χαμηλό συντελεστή 7%, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης ανακατανομής. Ως προς το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαφορά στις εκτιμήσεις προκύπτει σε ζητήματα λογιστικού υπολογισμού δαπανών.

Τι «εμποδίζει» τη συμφωνία σύμφωνα με τον Βαρουφάκη

Ο βασικός λόγος που αποτρέπει την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι η επιμονή τους στην επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει, στο μεταξύ, σε άρθρο του το οποίο διανέμεται μέσω του Project Syndicate ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Γ. Βαρουφάκης επισημαίνει ως υπόδειγμα παραπλανητικής κάλυψης των εξελίξεων άρθρο γνώμης της εφημερίδας Financial Times, κατά το οποίο η Αθήνα είναι “ανίκανη ή απρόθυμη—ή και τα δύο—να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων”. Με ψεύδη να παρουσιάζονται ως γεγονός, σημειώνει ο Έλληνας υπουργός, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση “σπαταλά την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση των εταίρων της”.

Η πραγματικότητα, συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης, είναι πολύ διαφορετική: η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, διαθέτοντας τη στήριξη των πολιτών.

Τι εμποδίζει τη συμφωνία; Η επιμονή των πιστωτών να ζητούν ακόμη περισσότερη λιτότητα, λέει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κάτι που αποβαίνει σε βάρος του μεταρρυθμιστικού προγράμματος—απαιτείται π.χ. πρωτογενές πλεόνασμα ανώτερο του 2% του ΑΕΠ το 2016 και 2,5% ή 3% κάθε χρόνο στη συνέχεια. Αυτό θα απαιτούσε αύξηση του ΦΠΑ, μείωση των ήδη γλίσχρων συντάξεων, και κάλυψη των χαμηλών εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις με “ισοδύναμα” μέτρα.

Η Ελλάδα αντιμετώπισε νομισματική συρρίκνωση (σ.σ. της οικονομίας της) αντίθετα με ό,τι συνέβη π.χ. στη Βρετανία, όπου η Τράπεζα της Αγγλίας υποστήριζε σε κάθε βήμα την κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα είναι πως η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε στασιμότητα, ενώ η Βρετανία αναπτύσσεται σθεναρά, αναφέρει ακόμη.

Ξεκάθαρα—καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης—η απαίτηση των πιστωτών της Ελλάδας για την επιβολή περισσότερης λιτότητας δεν έχει σχέση με την επιδίωξη να προωθηθούν αληθινές μεταρρυθμίσεις ή το να μπει η Ελλάδα σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά. Το αληθινό τους κίνητρο θα κληθεί να εξετάσει ο ιστορικός του μέλλοντος, ο οποίος, προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών, αναμφίβολα θα αντιμετωπίσει την τρέχουσα κάλυψη της ελληνικής κρίσης από τα μέσα ενημέρωσης με σκεπτικισμό.

Ν. Βούτσης: Δεν θα υπάρξει δεύτερη γενιά συμβιβασμών

«Διεκδικούμε την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα δίνει προοπτική στη χώρα και θα βγάζει τη χώρα έξω από τον κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης - αυτό είναι έντιμο», τόνισε εξάλλου χθες ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

«Δεν θα υπάρξει δεύτερη γενιά συμβιβασμών, υποχωρήσεων και μέτρων λιτότητας», ανέφερε ο κ. Βούτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και πρόσθεσε ότι «διεκδικούμε μια συμφωνία που θα την καθιστούν οικονομικά βιώσιμα και πολιτικά και κοινωνικά έντιμη και υπερασπίσιμη».

Αναφορικά με τα σενάρια περί Grexit, σημείωσε πως «η ειλικρίνεια με την οποία πορευόμαστε και πολιτευόμαστε είναι ένα όπλο που δίνει στον κόσμο την βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να "αποδράσουμε" και θα βρούμε από κοινού τους πιο σωστούς τρόπους, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κρίση περαιτέρω έρθει στη χώρα μας».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στην Ισπανία, ανέφερε πως η Ευρώπη βρίσκεται σε μια τροχιά αλλαγής και είναι ενθαρρυντική η πρόοδος αριστερών και αντιμνημονιακών δυνάμεων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει διέξοδος στην ΕΕ με την συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ