Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανταγωνιστικότητα: Βελτίωση της θέσης της Ελλάδας αλλά…

Δυστυχώς, οι ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας που αποτυπώνονται στ’ αποτελέσματα του IMD για το 2014, κινδυνεύουν πλέον με εξαφάνιση, τονίζει ο ΣΒΒΕ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά 7 θέσεις δείχνουν τα στοιχεία του Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας για το 2014, που ανακοινώθηκαν χθες. Η χώρα μας κατατάσσεται πλέον στην 50η θέση μεταξύ 61 χωρών στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας.

Όμως η οικονομική συγκυρία σήμερα είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που καταγράφεται στα αποτελέσματα της IMD, όπως επισημαίνει ο ΣΒΒΕ

, που ως εθνικός εκπρόσωπος του Ινστιτούτου στην Ελλάδα, δημοσιοποίησε τα στοιχεία στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. «Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό και σαφέστατα αρνητικότερο από αυτό που ήταν πέρυσι», σύμφωνα με τους βιομήχανους.

«Δυστυχώς, οι ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας που αποτυπώνονται στ’ αποτελέσματα του IMD για το 2014, κινδυνεύουν πλέον με εξαφάνιση, αφού εδώ και έξι μήνες οι πιέσεις που δέχονται οι επιχειρήσεις μας έχουν καταστεί αφόρητες», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Από τον Φεβρουάριο και μετά, αποτελεί σχεδόν πάγιο φαινόμενο να υπάρχει ρήτρα εξόδου από το ευρώ στα συμβόλαια των επιχειρήσεων με τους προμηθευτές τους, όπως δήλωσε

ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθ. Σαββάκης. Εγγυήσεις καλής εκτέλεσης ζητούν, όμως, πλέον και οι πελάτες των επιχειρήσεων γεγονός που -πέρα από την αντικειμενική δυσκολία που δημιουργεί- ο κ. Σαββάκης χαρακτήρισε προσβλητικό για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Κρίσιμη η χρονική συγκυρία

Η κατάσταση, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ έχει φτάσει στο απροχώρητο, ενώ υπογράμμισε ότι η παρούσα χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη, δεδομένης και της μεγάλης εποχικότητας που έχει το μεγαλύτερο μέρος της βορειοελλαδικής βιομηχανίας. Ενδεχόμενο «ατυχήματος» τον Ιούνιο θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία της Β. Ελλάδας, τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να βρεθεί λύση που θα δημιουργήσει συνθήκες ηρεμίας στην αγορά για να αρχίσει και πάλι να «παίρνει μπρος» η βιομηχανική παραγωγή. Πάντως, εκτίμησε ότι η αίσθησή του είναι ότι η συμφωνία θα προκύψει «έτσι κι αλλιώς» καθώς «δεν υπάρχει άλλη διέξοδος».

Ο ΣΒΒΕ καλεί το πολιτικό σύστημα να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας «πράττοντας τα αυτονόητα που επισημαίνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας: παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ, συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και στη λειτουργία του κράτους, συμφωνία για μια συγκεκριμένη βιομηχανική πολιτική στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, και απλοποίηση της νομοθεσίας που αφορά στην επιχειρηματικότητα και ειδικά στην υλοποίηση επενδύσεων, για τη γρήγορη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας στη χώρα και την παραγωγική της βάση».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σαββάκης είπε ότι υπάρχει επαφή με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη συνάντηση, αν και έχει ζητηθεί. «Πολλές από τις θέσεις μας έχουν περάσει στο υπουργείο χωρίς όμως ανταπόκριση μέχρι στιγμής», είπε ακόμη. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι αν και αρκετές από τις πάγιες θέσεις του ΣΒΒΕ είχαν συμπεριληφθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης «δεν είδαμε κάποια πραγματική εφαρμογή» τους.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας το 2014

Σημειώνεται ότι γα την εξαγωγή της συνολικής θέσης μιας χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας λαμβάνονται υπόψη τέσσερεις μεγάλες ομάδες παραγόντων: η «Οικονομική Αποδοτικότητα», η «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», η «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα» και οι «Υποδομές». (συνολικά περισσότεροι από 340 δείκτες).

-Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας βρίσκεται στην πεντηκοστή όγδοη θέση (58η) για το 2015, βελτιώνοντας κατά δύο θέσεις την κατάταξή της σε σχέση με το 2014,

-Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα διατηρεί το 2015 την 57η θέση που είχε καταλάβει και το προηγούμενο έτος, παραμένοντας στην τελευταία πεντάδα των 61 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα.

-Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται σημαντική άνοδος. Συγκεκριμένα, η θέση της Ελλάδας βελτιώθηκε κατά έντεκα (11) θέσεις, και πλέον η Ελλάδα κατατάσσεται 43η από την 54η θέση που κατείχε το 2014, και, τέλος,

-Στην κατηγορία των «Υποδομών» καταγράφεται επίσης βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας κατά τέσσερις θέσεις: συγκεκριμένα από την 39η θέση του 2014, η χώρα μας για το 2015 κατατάσσεται στην 35η θέση, επιστρέφοντας στη θέση που είχε προ διετίας.

Οι 5 κύριες προκλήσεις

Με βάση τις επιδόσεις της χώρας μας στους 342 δείκτες (ποσοτικούς και ποιοτικούς) το IMD θεωρεί ότι οι πέντε (5) κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, κατά το 2015, είναι:

1. η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, για την ουσιαστική ενίσχυση της διεθνούς τους ανταγωνιστικότητας,

2. η προσέλκυση και υλοποίηση ξένων και εγχώριων επενδύσεων,

3. η ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση του εγχώριου παραγωγικού συστήματος, με άξονα τη μεταποιητική δραστηριότητα και την ενίσχυση της καινοτομίας,

4. ο εξορθολογισμός του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ειδικά σε όρους αποτελεσματικότητας του φορολογικού πλαισίου/συστήματος, και,

5. η υλοποίηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων.

Οι χώρες που πρωταγωνιστούν παγκοσμίως

Για το 2015, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) εξακολουθούν να ηγούνται της παγκόσμιας κατάταξης μεταξύ των 61 χωρών σε όρους ανταγωνιστικότητας. Ακολουθούν το Χονγκ-Κονγκ (στην 2η θέση) και η Σιγκαπούρη (παραμένει στην 3η θέση).

Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη για το 2015, και οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των πλέον ανταγωνιστικών χωρών παγκοσμίως, είναι κατά σειρά: το Λουξεμβούργο (στην 6η θέση), η Δανία (στην 8η θέση) η Σουηδία (στην 9η θέση), και η Γερμανία (στη 10η θέση).

Αντίθετα, στη μέση και χαμηλή κατάταξη, δηλαδή από την 30η έως την 61η θέση, βρίσκονται κατά σειρά: η Εσθονία (31η), η Γαλλία (32η), η Πολωνία (33η), η Πορτογαλία (36η), η Ισπανία (37η), η Ιταλία (38η), η Λετονία (43η), η Σλοβακία (46η), η Ρουμανία (47η), η Ουγγαρία (48η), η Σλοβενία (49η), η Ελλάδα (50η), η Βουλγαρία (55η) και η Κροατία (58η). Τελευταία στη λίστα των 61 χωρών κατατάσσεται η Βενεζουέλα. 

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY) του IMD, αποτελεί το πλέον αξιόπιστο «εργαλείο» διεθνών επενδυτών στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του εξωτερικού περιβάλλοντος των επιχειρήσεων σε χώρες και περιφέρειες, για την εξαγωγή της απόφασής τους που αφορά στην επιλογή τοποθεσίας χωροθέτησης των διεθνών τους δραστηριοτήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ