Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Τη βούλησή της για λύση ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εκφράζει η κυβέρνηση- Τι γίνεται στη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών...

Τηλεδιάσκεψη μιας ώρας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Α. Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να υπάρξει αμοιβαία επωφελής λύση. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εκφράζει αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας σύντομα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη να κάνει αναφορά μάλιστα για συμφωνία μέχρι την Κυριακή. Ωστόσο κοινοτικές πηγές εξακολουθούν να μιλούν για περιορισμένη πρόοδο.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η Αθήνα εκβιάζεται μέσω δηλώσεων που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων απάντησε πως «εκβιασμούς η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται, εκβιασμούς η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει».

Είπε παράλληλα πως δηλώσεις που πολλές φορές δεν είναι ουδέτερες σε σχέση με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, εντάσσονται σε κλίμα διαπραγμάτευσης και πίεσης προς την ελληνική πλευρά για να κάνει υποχωρήσεις.

Ο κ. Σακελλαρίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει, σε συνεργασία με τους θεσμούς, ότι δεν θα υπάρξει πιθανότητα χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν υπάρχει παραμικρός λόγος ανησυχίας σε σχέση με τις τράπεζες», δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός συστήνοντας ψυχραιμία, αναφέρθηκε σε δηλώσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό, οι οποίες με τρόπο αρκετά ανεύθυνο ανοίγουν τέτοια ζητήματα».

Πιέσεις

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, αναφερόμενος στην κατάσταση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος από χθες, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς». Το Βrussels Group συνεχίζει τη δουλειά του, ανέφερε ο Επίτροπος, επαναλαμβάνοντας ότι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται ζητήματα, όπως ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση.

Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών στο επίπεδο του Brussels Group, συνεχίζονται και σήμερα, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε και η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, - μέσω τηλεδιάσκεψης-. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη.

Ελληνικές πηγές σημείωναν ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής.

Το ΔΝΤ

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ επιμένει ότι «δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την συμφωνία με μόνο δύο ή τρία μέτρα» και ότι «απαιτείται μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση».

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να έχει δηλώσει στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που θα κυκλοφορήσει σήμερα ότι μένει ακόμη να καλυφθεί μεγάλη απόσταση στις διαπραγματεύσεις.

Τονίζει δε ότι αποκλείεται να εκταμιευθούν χρήματα χωρίς συμφωνία μεταρρυθμίσεων. «Έχουμε κανόνες. Έχουμε αρχές. Δεν μπορεί να δοθεί μισή αξιολόγηση. Αυτή η αξιολόγηση δεν θα γίνει βιαστικά», δηλώνει. Η ίδια δηλώνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι «μια πιθανότητα». «Σεν θα ήταν ένας περίπατος, αλλά δεν θα σήμαινε και το τέλος του ευρώ», φέρεται να δήλωσε.

Η ΕΚΤ

Την ίδια ώρα πάντως, σε έκθεση της ΕΚΤ για την χρηματοοικονομική σταθερότητα του Ευρωσυστήματος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα περιγράφει τους κινδύνους σε περίπτωση εμπλοκής στο θέμα της Ελλάδος. Μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σύντομα σε συμφωνία με τους εταίρους της, είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθούν πιέσεις στα ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας και αυξημένων εκροών καταθέσεων, οι πιθανότητες χρεοκοπίας έχουν αυξηθεί για την Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Βίκτορ Κονστάντσιο, πάντως, τόνισε ότι υπόθεση εργασίας για την ΕΚΤ είναι ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ. Ο Κονστάντσιο δήλωσε επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες θεωρούνται ακόμη φερέγγυες και ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής κυβέρνησης δεν συνδέεται αυτόματα με την φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών.

«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα σηματοδοτούσε επιστροφή στην κρίση χρέους του 2012, αλλά θα δημιουργούσε κινδύνους μετάδοσης και θα άλλαζε τη φύση της νομισματικής ένωσης, η οποία είχε την έννοια της μονιμότητας», δήλωνε εξάλλου χθες η αντιπρόεδρος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s για τον κίνδυνο χωρών, Κάτριν Μιλμπρόνερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε
Σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό παίζουν πολλά χαρακτηριστικά
Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε