Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Υπό πίεση συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Τι μηνύματα έστειλαν χθες από τη Γερμανία Ομπάμα, Μέρκελ και Ολάντ – Τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά ...

Σε κρίσιμο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών, οι οποίες συνεχίζονται σε «πολιτικό επίπεδο» με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Οι επαφές είναι συνεχείς και εντατικές. Αύριο δεν αποκλείται να πραγματοποιηθεί νέο ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, ενώ χθες εκφράστηκαν πιεστικές δηλώσεις ξένων ηγετών από την Γερμανία -όπου πραγματοποιείται η σύνοδος των G7-.

Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι προτίθεται να εργαστεί για συμφωνία που θα καλύπτει και τις δυο πλευρές και γι' αυτό το λόγο θα εξαντλήσει όλες τις θεσμικές δυνατότητες, προκειμένου να υπάρξει μια λύση, «το συντομότερο δυνατόν» και με χρονικό ορίζοντα το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης.

Η συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το τέλος της συνάντησής που είχε χθες στο Βερολίνο με τον γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάλεσε πάντως τους εκλεγμένους πολιτικούς να αναλάβουν την ευθύνη τους για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με εξαιρετικά φιλικό τρόπο και πρόσθεσε: «Έχουμε κοινή αντίληψη για το πρόβλημα και ο σκοπός ήταν η προσπάθεια να επιτύχουμε μία από κοινού σχεδιασμένη και συμφωνηθείσα λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο δυστυχώς βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην ενίσχυση της διαδικασίας των τελευταίων ημερών, εβδομάδων μέχρι να καταλήξουμε σε μία τελική συμφωνία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπήρξαν κάποιες συγκεκριμένες παραχωρήσεις, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν διαπραγματευόμασταν. Θέταμε κοινό τόπο».

Ο υπουργός δήλωσε αργότερα ότι είναι καιρός η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουν τη δουλειά που απαιτείται για να καταλήξουν σε μια συμφωνία, που θα επιτρέψει την εκταμίευση δισεκατομμυρίων ευρώ από την υφιστάμενη δανειακή σύμβαση.

Παράλληλα όμως, σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Tagesspiegel και αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύθηκαν χθες, ο Γιάνης Βαρουφάκης απορρίπτει εκ νέου τα μέτρα εξοικονόμησης πόρων που πρότεινε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα οποία περιλαμβάνονται αυξήσεις του ΦΠΑ και μειώσεις των αποδοχών και των συντάξεων του δημοσίου.

"Δεν κάνει κανείς τέτοιου είδους προτάσεις παρά μόνο εάν δεν θέλει μια συμφωνία", είπε ο υπουργός Οικονομικών στην Ταγκεσπίγκελ, σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης.

Η ελληνική πρόταση

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σακελλαριδης, για τις διαπραγματεύσεις είπε ότι συνεχίζονται σε πολιτικό επίπεδο με στόχο τη συμφωνία, ενώ στις Βρυξέλλες για τις συζητήσεις σε επίπεδο Brussels Group είπε ότι έχουν μεταβεί ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακάλωτος.

Σε ερώτηση εάν η ελληνική πλευρά ξαναγράφει τη δική της πρόταση προς τους δανειστές απάντησε ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να δει εάν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων για συμφωνία. Είπε ακόμη πως η Αθήνα περιμένει την αντίδραση των θεσμών επι των προτάσεών της.

Ο κ. Σακελλαρίδης ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών λέγοντας ότι η ελληνική πρόταση 47 σελίδων δεν αντανακλά τις θέσεις της κυβέρνησης, αλλά αποτελεί το καταστάλαγμα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση εάν τίθεται θέμα παράτασης του προγράμματος, σημείωσε ότι η Αθήνα επιδιώκει μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία που θα διευθετεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα και την κρίση ρευστότητας -όχι μόνο για την κάλυψη των δόσεων-, αλλά θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους, όπως έχει τεθεί στην ελληνική πρόταση.

«Οποιαδήποτε λύση λαμβάνει υπόψη της τα παραπάνω, τη συζητάμε» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως μια παράταση με τους σημερινούς όρους χρηματοδότησης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Σε ερώτηση εάν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε κατηγορηματικά «όχι» και σημείωσε πως ο πρωθυπουργός έχει πει πως αυτή η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας.

Για τις σχέσεις με τον Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι φίλος της Ελλάδας και οι σχέσεις του με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι εξαιρετικές, δήλωσε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στον απόηχο της πληροφορίας ότι ο κ. Γιούνκερ δεν δέχτηκε τηλεφώνημα του έλληνα πρωθυπουργού το Σάββατο.

Ο κ. Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κομισιόν, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι η επαφή έγινε σε χαμηλότερο επίπεδο, από συνεργάτες του πρωθυπουργού προς συνεργάτες του κ. Γιούνκερ.

Ακόμη είπε ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε ανέφερε στη Βουλή ότι το κείμενο των εταίρων είναι κείμενο της Κομισιόν και ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν βάζει τέτοια θέματα.

Την τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι θα ήθελε να λάβει μία εναλλακτική πρόταση μεταρρυθμίσεων από τον Αλέξη Τσίπρα πριν μιλήσει ξανά μαζί του επανέλαβε πάντως χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων για τις σχέσεις του προέδρου της ΕΕ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, για το γεγονός ότι δεν επικοινώνησαν το Σαββατοκύριακο , αλλά και το εάν θα συναντηθούν την προσεχή Τετάρτη στη Συνοδό Κορυφής.

«Δεν έχω τίποτα άλλο να πως σε σχέση με όσα δήλωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ», ανέφερε ο κ. Σχοινάς. Σημειώνεται ότι μιλώντας στο γερμανικό κανάλι Ν24 ο κ. Γιούνκερ δήλωσε: Χρειαζόμαστε εναλλακτικές προτάσεις από την Ελλάδα και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν, δεν έχει νόημα να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Τετάρτης.

Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, τον οποίο και κάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ στις Βρυξέλλες, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Παππάς, συνάντησαν τον Επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί με τον οποίο συζήτησαν τη συνέχιση της διαδικασίας διαβούλευσης και ειδικότερα τον τρόπο σύγκλισης στο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του 2016.

Το μήνυμα Ομπάμα στην Ελλάδα από την Γερμανία

"Αν και οι δυο πλευρές δείξουν αρκετή ευελιξία, νομίζω ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα", δήλωσε χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τόνισε ότι "θα είναι και σημαντικό η διεθνής κοινότητα και τα διεθνή οικονομικά ινστιτούτα να αναγνωρίσουν τις απίστευτες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα".

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι οι εταίροι "αισθάνονται ότι είναι επείγον να βρεθεί ένας δρόμος για να διευθετηθεί η κατάσταση" και πρόσθεσε: "Αυτό που θα χρειαστεί είναι η Ελλάδα να είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, αλλά - ακόμη πιο σημαντικό- προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ώστε η ελληνική οικονομία να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται και να ευημερεί. Οι Έλληνες θα πρέπει να το κάνουν και να κάνουν κάποιες σκληρές πολιτικές επιλογές οι οποίες θα είναι καλές μακροπρόθεσμα".

Κάθε μέρα τώρα μετράει, λέει η Μέρκελ

«Κάθε μέρα τώρα μετράει», δήλωσε από την πλευρά της η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει πλέον πολύς χρόνος».

Τόνισε δε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης, αλλά υπάρχει η καθαρή διακήρυξη ότι η αλληλεγγύη με τις ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ με την Ελλάδα, απαιτεί η Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα και να τα προτείνει».

Η κα Μέρκελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας, σημείωσε ότι το ελληνικό θέμα ήταν ένα από τα πολλά θέματα που απασχόλησαν τους ηγέτες στο πλαίσιο της συζήτησης για την παγκόσμια οικονομία και την κατάσταση στην Ευρωζώνη.

«Επιχειρηματολογήσαμε πολύ "ενωμένα"», δήλωσε η κα Μέρκελ και ανέφερε ότι οι μη Ευρωπαίοι εταίροι ρώτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Υπάρχει η κοινή θέση των τριών Θεσμών. Αυτό είναι ήδη μια μεγάλη πρόοδος. Σε αυτή τη βάση τρέχουν τώρα οι συζητήσεις. Και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη. Και αυτό είναι το πρόβλημα. Και για αυτό πρέπει να εργαστούμε πολύ εντατικά», είπε η Καγκελάριος.

Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να επιταχύνουν τις συνομιλίες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου, ώστε να αποφευχθούν αμφιβολίες και φαινόμενα κερδοσκοπίας αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, διαμήνυσε εξάλλου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά το τέλος της συνόδου κορυφής των G7.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ