Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Καμπανάκι» από την αγορά για το κλίμα αβεβαιότητας

Χωρίς συμφωνία, επιδεινώνεται περαιτέρω η αρνητική εικόνα για τις επιχειρήσεις, τονίζει ο ΣΕΒΕ- Μήνυμα και από ΣΒΒΕ αλλά και από ΣΕΤΕ ...

Είναι πλέον εθνική, αλλά κυρίως οικονομική ανάγκη η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος σε χθεσινή του ανακοίνωση, με την οποία χτυπά «καμπανάκι κινδύνου» για την πορεία των εξαγωγών, τονίζοντας ότι η ανοδική τάση «κινδυνεύει να αναστραφεί».

«Η αγορά έχει παραλύσει εδώ και μήνες, οι τράπεζες αδυνατούν να παράσχουν χρηματοδότηση, οι επιχειρήσεις υποφέρουν, οι ξένες επενδύσεις δεν εμφανίζονται ούτε για δείγμα και προκαλείται ανησυχία και στους ελάχιστους ξένους επενδυτές που έχουν απομείνει», υπογραμμίζει ο ΣΕΒΕ και προσθέτει ότι «ο μόνος πυλώνας της οικονομίας που αντιστέκεται σθεναρά μέσα σε αυτή τη διελκυστίνδα είναι οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξάνονται και αν η πτώση της τιμής του πετρελαίου δεν ήταν τόσο μεγάλη, θα υπήρχε αύξηση και στις εξαγωγές συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών». Όπως τονίζει όμως ο ΣΕΒΕ, «αυτή η ανοδική τάση κινδυνεύει να αναστραφεί από το γεγονός ότι η εικόνα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη χώρα είναι ιδιαίτερα αρνητική και επιδεινώνεται περαιτέρω όσο δεν καταλήγουμε σε συμφωνία με τους εταίρους μας».

«Οι διαπραγματεύσεις και μάλιστα οι σκληρές, έχουν αξία μόνο όταν καταλήγουν κάπου και έχουν αποτέλεσμα. Η καθυστέρηση λειτουργεί εις βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας, καθώς κάθε μέρα που περνά δυναμώνει την θέση των συνομιλητών μας και αποδυναμώνει τη δική μας. Ελπίζουμε ότι θα καταλήξουν στον στόχο που έχει τεθεί, ώστε να διασφαλισθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και παράλληλα η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ανάπτυξη. Εάν η συμφωνία περιλαμβάνει μόνο επαχθή δημοσιονομικά μέτρα που πλήττουν κατεξοχήν τη συνεπή επιχειρηματικότητα, δεν περιλαμβάνει μείωση των κρατικών δαπανών και δεν αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, θα έχουμε ένα έντονα αντιαναπτυξιακό αποτέλεσμα», τονίζεται από τους βορειοελλαδίτες εξαγωγείς.

«Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι μόνη βιώσιμη λύση για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη, είναι η κατάληξη σε μία συμφωνία με αναπτυξιακό πρόσημο για την Ελλάδα, εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πραγματική οικονομία της χώρας, την ώρα που καθυστερούν επιστροφές ΦΠΑ ύψους σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, δε θα αντέξει για πολύ ακόμα κάτω από το συνδυαστικό βάρος και της αβεβαιότητας και νέων φορολογικών επιβαρύνσεων και βαριδίων ανταγωνιστικότητας, ειδικά στους διεθνοποιημένους κλάδους της οικονομίας, τις εξαγωγές και τον τουρισμό», δήλωσε εξάλλου χθες και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Χ. Σακελλαρίδη.

Καμπανάκι και από ΣΒΒΕ

«Καμπανάκι» χτύπησε χθες και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθ. Σαββάκης, μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «Εξαγωγικές Πιστώσεις και Εξωστρεφείς Επιχειρήσεις», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το κλίμα αβεβαιότητας αποτελεί το μεγαλύτερο πρόσκομμα για την αύξηση των εξαγωγών. Παράλληλα, το επίπεδο αναξιοπιστίας της χώρας, λειτουργεί ακόμη περισσότερο αποτρεπτικά για το άνοιγμα των διεθνών αγορών.

«Η απραξία των τελευταίων έξι μηνών, οι γενικόλογες και ταυτόχρονα αντιφατικές τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών και οι άκρως αρνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διακηρυχθείσα παραγωγική ανασυγκρότηση, όπως η επιβολή φόρου 26% στις συνήθεις συναλλαγές με τις βαλκανικές χώρες, αποτελούν μερικούς μόνον από τους λόγους, που συνηγορούν και ερμηνεύουν τα αδιέξοδα της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα μας και την αδυναμία αύξησης των εξαγωγών», υπογράμμισε ο κ.Σαββάκης, ενώ διερωτήθηκε : Με τη ρευστότητα να είναι ανύπαρκτη, με τους ευρωπαίους προμηθευτές μας να μη δίνουν πιστώσεις αλλά να ζητούν να προπληρωθούν, με τις εγγυητικές των τραπεζών μας να μη γίνονται δεκτές από πουθενά, πως είναι δυνατόν να «διαπραγματευόμαστε» με την «απειλή» της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη;

Κατά τον ΣΒΒΕ για την αναθέρμανση και υποστήριξη της εξαγωγικής δράσης της χώρας μας, πρέπει να ενισχυθεί άμεσα ο μηχανισμός των εξαγωγικών πιστώσεων.

Στο «μέτωπο» τουρισμός

Στο μεταξύ, στο «μέτωπο» του τουρισμού, ο ΣΕΤΕ ανακοίνωσε, με αφορμή τα στοιχεία Ιανουαρίου – Μαΐου 2015 για τις αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, ότι παραμένει επιφυλακτικός για το σύνολο του έτους. «Είναι βέβαιο ότι με θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης της ελληνικής Κυβέρνησης με τους δανειστές και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά και την παραμονή του ΦΠΑ του τουριστικού πακέτου (διαμονή και εστίαση) σε ανταγωνιστικά επίπεδα, ο ελληνικός τουρισμός θα είναι σε θέση να υποστηρίξει την ελληνική οικονομία και να επιτύχει τόσο τους φετινούς όσο και τους στόχους των επόμενων ετών», τονίζει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι στο πεντάμηνο καταγράφεται συνολική αύξηση διεθνών αφίξεων 10,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014. Η αύξηση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη συνεχιζόμενη σημαντική αύξηση της κίνησης των αεροδρομίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με ποσοστά 26% και 10% αντίστοιχα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΤΕ.

Μικτή παραμένει η εικόνα στην υπόλοιπη Ελλάδα με ανησυχητικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, παρατηρείται, στο πεντάμηνο, μικρή πτώση αφίξεων στους προορισμούς του Ηρακλείου Κρήτης και της Ρόδου με ποσοστά -3,6% και -2,8% αντίστοιχα. Παράλληλα, οι προορισμοί των Κυκλάδων και της Πελοποννήσου συνεχίζουν την θετική τους πορεία, ενώ το Ιόνιο παραμένει σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ