Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Eξι καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες για την οικολογικά έξυπνη κατοικία

Σύστημα φωνητικής αναγνώρισης σε ανελκυστήρες και κατοικίες, έξυπνα φωτοβολταϊκά πάνελ, σύστημα παρακολούθησης υγείας για την τρίτη ηλικία,  πλυντήριο πιάτων για την τρίτη ηλικία, σύστημα ανάκτησης ενέργειας από ακάθαρτα ύδατα (εκτός λυμάτων) και ένα…...

Τα αποτελέσματα πιλοτικής δράσης του έργου Wider, στο οποίο συμμετείχε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ΕΒΕΘ. Πρόκειται για έξι καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες για την οικολογικά έξυπνη κατοικία που υλοποιήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν –με τη χορήγηση κουπονιών καινοτομίας ύψους 10.000 ευρώ το καθένα- στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου: ένα σύστημα φωνητικής αναγνώρισης σε ανελκυστήρες και κατοικίες, έξυπνα φωτοβολταϊκά πάνελ, ένα σύστημα παρακολούθησης υγείας για την τρίτη ηλικία, ένα πλυντήριο πιάτων για την τρίτη ηλικία, ένα σύστημα ανάκτησης ενέργειας από ακάθαρτα ύδατα (εκτός λυμάτων) και ένα… σπίτι συρτάρι.

Τα προϊόντα δημιουργήθηκαν μέσω της συνεργασίας πέντε μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μιας Πορτογαλικής επιχείρησης, με εξειδικευμένους παρόχους τεχνογνωσίας (πανεπιστημιακές σχολές, ερευνητικά ινστιτούτα, επιχειρήσεις με τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, συμβούλους) της χώρας μας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία που έχει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους η επένδυση στην καινοτομία, ενώ το πρόγραμμα Wider περιέγραψε συνοπτικά ο υπεύθυνος του έργου εκ μέρους του ΕΒΕΘ και προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών και Ερευνας του Επιμελητηρίου, Αντώνης Μπούμπουλας, επισημαίνοντας ότι ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών αυξάνεται. Η τάση αυτή επιφέρει πολυάριθμες κοινωνικές αλλαγές και προκλήσεις, για τις οποίες απαιτείται να βρεθούν κατάλληλες λύσεις, αλλά παρουσιάζει και σημαντικές ευκαιρίες. «Πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στις ιδιαίτερες ανάγκες υγείας και ασφάλειας των ηλικιωμένων, ώστε να μπορούν να ζουν με ανεξαρτησία στην κατοικία τους όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το Wider είναι ένα έργο που δίνει την ευκαιρία σε ΜΜΕ από 7 περιφέρειες της περιοχής της Μεσογείου να μετακινηθούν, μέσω της καινοτομίας, από τους παραδοσιακούς τους κλάδους σε νέους αναδυόμενους κλάδους της οικολογικά έξυπνης κατοικίας για ηλικιωμένους. Το Wider επιδιώκει να βελτιώσει την τοποθέτηση νέων προϊόντων ΜΜΕ κατά μήκος όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας της οικολογικά έξυπνης κατοικίας για την ενεργό και ανεξάρτητη διαβίωση των ηλικιωμένων». Τριάντα εννέα συνολικά καινοτόμα προϊόντα / υπηρεσίες ή λύσεις της οικολογικά έξυπνης κατοικίας υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Wider.

Τα έξι προϊόντα / υπηρεσίες που υλοποιήθηκαν από επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και μιας Πορτογαλικής, σε συνεργασία με Έλληνες παρόχους τεχνογνωσίας είναι: 

- Βελτίωση ακρίβειας συστήματος φωνητικής αναγνώρισης σε ανελκυστήρες και κατοικίες.

Επιχείρηση: ΕΝΤΡΑΝΕΤ ΕΠΕ, Πάροχος τεχνογνωσίας: ΕΛ.Β.H.Σ.

-Έξυπνα φωτοβολταϊκά πάνελ

Επιχείρηση: ARK TOP SYSTEMS, Πάροχοι τεχνογνωσίας: α) ΕΛ.Β.H.Σ, β) ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ – Ε.Κ.Ε.Τ.Α.

-Σύστημα / υπηρεσίες παρακολούθησης υγείας για την τρίτη ηλικία

Επιχείρηση: ACTION SECURITY, Πάροχος τεχνογνωσίας: SYSTERV SA

-Πλυντήριο πιάτων για την τρίτη ηλικία

Επιχείρηση: ΕUROTECH MACHINE & AUTOMATION, Πάροχος τεχνογνωσίας: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ – ΑΠΘ

-Σύστημα ανάκτησης ενέργειας από ακάθαρτα ύδατα (εκτός λυμάτων)

Επιχείρηση: ENYA ENGINEERING, Πάροχος τεχνογνωσίας: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

-Σπίτι συρτάρι

Επιχείρηση: ZEN ARQUITECTURA, Πάροχος τεχνογνωσίας: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ