Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Eurogroup: Θα επανέλθουμε μετά το δημοψήφισμα

Θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για τη χορήγηση υποστήριξης μέσω του EMS «μόνο μετά, και στη βάση του αποτελέσματος που θα προκύψει από το δημοψήφισμα», λέει ο Ντάισελμπλουμ...

Άκαρπο έληξε και το χθεσινό Eurogroup, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να μην προβούν σε κάποια κίνηση γύρω από ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, μέχρι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, το οποίο, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα διεξαχθεί κανονικά.

«Απόψε είχαμε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, σε συνέχεια του χθεσινού, στο οποίο συζητήσαμε τις δύο επιστολές που λάβαμε από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Επίσης συζητήσαμε την παρούσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σχετικά με το αίτημα παράτασης του παλαιού προγράμματος ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε: Επιβεβαιώσαμε την απόφαση του Σαββάτου, ότι η πολιτική κατάσταση δεν έχει αλλάξει και επομένως, δυστυχώς, το παλαιό πρόγραμμα έληξε τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Σε ότι αφορά τις προτάσεις από τις ελληνικές Αρχές για περαιτέρω αλλαγές στις προτάσεις των Θεσμών, είπε ότι «σε αυτό το σημείο απλώς σημειώσαμε αυτές τις προτάσεις».

Η κύρια απόφαση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, ήταν ότι «δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, της απόρριψης των προηγούμενων προτάσεων, του δημοψηφίσματος που θα γίνει την Κυριακή, καθώς και τη θέση υπέρ του "όχι" από την ελληνική κυβέρνηση, δεν βλέπουμε έδαφος για περαιτέρω συζητήσεις σε αυτό το σημείο».

Ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις τις προσεχείς ημέρες, ούτε σε επίπεδο Eurogroup, ούτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών επί προτάσεων ή οικονομικών διευθετήσεων. «Απλά θα περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την Κυριακή και θα λάβουμε υπόψη το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος», είπε.

«Δεν θα βοηθήσουμε τους Έλληνες ενάντια στη θέλησή τους, ας περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», είπε εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Την έκβαση της συνεδρίασης είχε προαναγγείλει πριν από τη έναρξή της ο κ. Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι βλέπει μικρή πιθανότητα για πρόοδο μετά το διάγγελμα Τσίπρα. Πάντως, ο κ. Τσίπρας στο διάγγελμά του είχε πει, αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ότι «αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα».

Επιστολή Ντάισελμπλουμ σε Τσίπρα

Σημειώνεται ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ έστειλε χθες και απαντητική επιστολή στις επιστολές που του απέστειλε στις 30 Ιουνίου ο Τσίπρας, με τις οποίες ζητούσε εκ νέου παράταση της τρέχουσας συμφωνίας χρηματοοικονομικής βοήθειας του EFSF και απηύθυνε αίτημα για στήριξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από τον ESM.

Σε αυτήν αναφέρει:

«Πρώτον, όσον αφορά το περαιτέρω αίτημα να παραταθεί η ισχύουσα συμφωνία χρηματοοικονομικής βοήθειας του EFSF, το Eurogroup επιβεβαίωσε εκ νέου, στις 30 Ιουνίου, την απόφαση της 27ης Ιουνίου Eurogroup να μην υποστηρίξει την παράταση, δεδομένου ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή παρέμειναν αμετάβλητοι.

Η τρέχουσα συμφωνία οικονομικής βοήθειας του EFSF με την Ελλάδα έχει λήξει στις 30 Ιουνίου 2015, καθώς και όλες οι συμφωνίες που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς από κράτη μέλη της ευρωζώνης των ισοδύναμων κερδών από SMP και ANFA. Λαμβάνοντας υπόψη της επιστολής σας, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι στις 20 Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να επαναλάβουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως. Δεύτερον, θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για τη χορήγηση υποστήριξης για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα μέσω του EMS(Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) μόνο μετά, και στη βάση του αποτελέσματος που θα προκύψει από το δημοψήφισμα».

Βαρουφάκης: «Γιατί λέμε όχι σε 6 σύντομα σημεία»

«Οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Δεν θα υπάρξει απόφαση από το Eurogroup για την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα, δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το Eurogroup.

Ο κ. Βαρουφάκης, μαζί με την πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, και τον αναπληρωτή υπουργό Δημ. Μάρδα βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά του τέλος του Eurogroup.

Σημειώνεται ότι από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε αργότερα δήλωση του κ. Βαρουφάκη με θέμα «γιατί λέμε όχι σε 6 σύντομα σημεία».

Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή:

1. Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε συμφωνία επειδή οι δανειστές (α) αρνήθηκαν να αναδιαρθρώσουν το μη βιώσιμο χρέος και (β) επέμειναν ότι το χρέος πρέπει να το πληρώνουν οι ασθενέστεροι των πολιτών, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

2. Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, πολλές άλλες κυβερνήσεις, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων, θεωρούν – όπως κι εμείς – ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί.

3. To Eurogroup έχει, τον Νοέμβριο του 2012, παραδεχθεί ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί όμως αρνείται να δεσμευτεί για αυτό.

4. Από την στιγμή που ανακοινώσαμε το Δημοψήφισμα, η επίσημη Ευρώπη έχει σηματοδοτήσει εμπιστευτικά πως είναι έτοιμη να συζητήσει την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό καταδεικνύει πως ακόμα και η επίσημη Ευρώπη θα καταψήφιζε την... δική της «τελική» πρόταση. 5. Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς. Η τακτική των δανειστών βασίζεται στον εκβιασμό με κλείσιμο των τραπεζών. Η σύγκρουση οφείλεται σε αυτή τους την επιλογή και σε καμία περίπτωση στο ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει εμπόδια στη συμφωνία ή πειραματίζεται με την ιδέα εξόδου και υποτίμησης. Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη

6. Το μέλλον θέλει μια περήφανη Ελλάδα στο ευρώ και στο κέντρο της Ευρώπης. Αυτό απαιτεί ένα μεγάλο ΟΧΙ την Κυριακή που θα μας δώσει τη δύναμη να διαπραγματευτούμε το χρέος καθώς και τη διανομή των βαρών μεταξύ των εχόντων και των αδύναμων συμπολιτών μας.

Η νέα πρόταση της Ελλάδας

Την νέα πρόταση της Ελλάδας προς τους θεσμούς που συνοδευόταν από επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον κ. Γιούνκερ, την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Ντράγκι, παρουσίασε χθες το Μαξίμου, διαψεύδοντας ωστόσο τα περί πλήρους αποδοχής των προτάσεων των θεσμών. Η νέα πρόταση ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

» Η νέα πρόταση της Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

» Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης:

- Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.

- Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

- Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.

- Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.

- Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

» Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους».

Την επιστολή Τσίπρα είχαν αποκαλύψει νωρίτερα οι Financial Times.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ