Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΕΣΕΕ: «Προεκλογική σφυγμομέτρηση» η φετινή ΔΕΘ

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, για τα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ

Μια κυβέρνηση που να μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σοβαρότητα και την οικονομική σταθερότητα ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου η οποία χαρακτηρίζει την 80η ΔΕΘ ως προεκλογική σφυγμομέτρηση.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με την ευκαιρία των εγκαινίων της 80ης ΔΕΘ δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό, ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, η πρώτη ουσιαστική προεκλογική σφυγμομέτρηση του επιχειρηματικού κόσμου στην 80η ΔΕΘ, να προϊδεάσει για την καλύτερη δυνατή σύνθεση, μιας νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σοβαρότητα και την οικονομική σταθερότητα, που χρειάζεται επειγόντως ο τόπος για να αντιμετωπίσει τα επικίνδυνα απόνερα της κρίσης.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ 80η ΔΕΘ πραγματοποιείται, υπό τη βαριά σκιά δύο πολύ σημαντικών γεγονότων από τη μία της επιβολής περιορισμού στη διακίνηση των κεφαλαίων (capital controls) και από την άλλη της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών, των δεύτερων μέσα σε επτά μήνες, που όμως θα σφραγίσουν ανεξίτηλα την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου για τα επόμενα χρόνια.

«Κατά γενική ομολογία, ένας "καταστροφικός" συνδυασμός γεγονότων κατά τη διάρκεια της τρίμηνης καλοκαιρινής περιόδου, με την καθυστέρηση επίτευξης Συμφωνίας, το άσκοπο δημοψήφισμα, την τραπεζική αργία, την επιβολή περιορισμού στη διακίνηση των κεφαλαίων και τις πρόωρες εκλογές, επέφεραν ένα ηχηρό και οδυνηρό ράπισμα στην πραγματική οικονομία», αναφέρει σχετική ανακοίνωση

Ομοίως επισημαίνεται πως για τις εμπορικές επιχειρήσεις του εισαγωγικού, του εξαγωγικού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, οι θερινές απώλειες ανέρχονται στα 1,33 δισ. ευρώ. Επίσης, η βιομηχανία εμφάνισε μείωση τζίρου της τάξεως του -40%. Στο πεδίο των εξαγωγών σημειώθηκε πτώση της τάξεως του 10%-12%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν περίπου στα 1,85 δισ. ευρώ, αντί αρχικών προσδοκιών ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στις εισαγωγές, οι μέχρι στιγμής απώλειες εκτιμώνται στα 1,5-2,0 δισ. ευρώ και αποτυπώνονται στις κατηγορίες πρώτων υλών, ζωοτροφών, λιπασμάτων, ελαστικών, ανταλλακτικών, ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, ηλεκτρικών συσκευών κ.ά..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ