Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τι ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης με υπόμνημά του

Προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεις ζητά μεταξύ άλλων ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Να προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές, να βελτιωθεί η παραγωγικότητα στη δημόσια διοίκηση, καθώς και να γίνουν οι αυτονόητες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και να αποφευχθούν αντιπαραγωγικές πρακτικές που πληγώνουν τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και εν τέλει την οικονομία, ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, ο Εμπορικός Σύλλογος έδωσε στη δημοσιότητα το υπόμνημα των θέσεων και των προτάσεών του για το 2015. Αναλυτικά το υπόμνημα έχει ως εξής:

Το ελληνικό εμπόριο, εδώ και χρόνια, βιώνει μια πρωτόγνωρη ύφεση με διαρκώς αυξανόμενα λουκέτα, πτωχεύσεις και δραματικές μειώσεις στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων. Τα προβλήματα πολλά και δυστυχώς, απ’ότι διαφαίνεται, μέχρις στιγμής, αξεπέραστα.

Η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, σήμερα, φαντάζει, το λιγότερο, ως «ουτοπία» .

Το capitalcontrol, η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας μας και κατ’επέκταση της ελληνικής οικονομίας, τα δυσβάστακτα φοροεισπρακτικά μέτρα εις βάρος της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η ανασφάλεια που βιώνουμε όλοι μας, έχουν τεράστιες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς του ιδιωτικού τομέα και κατ’επέκταση στο ελληνικό εμπόριο, έναν κλάδο που ανέκαθεν αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Η αγωνία, το αδιέξοδο και η οργή του εμπορικού κόσμου για το διαφαινόμενο αφανισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν, πλέον, την καθημερινότητα της Αγοράς.

Το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις, με απώλεια θέσεων εργασίας, απώλεια φόρων, δημοτικών τελών, ασφαλιστικών εισφορών, φόρου εισοδήματος από ενοίκια, επιδόματα ανεργίας που πρέπει να καταβάλλονται και, κυρίως, τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνία και στη ζωή των ανθρώπων. Η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πτώση εισοδημάτων στο φτωχότερο 10% του πληθυσμού μεταξύ του συνόλου των 34 οικονομιών-μελών του ΟΟΣΑ. Κατά τη διάρκεια της κρίσης τα ελληνικά νοικοκυριά έχαναν και χάνουν ετησίως κατά μέσο όρο το 8% του εισοδήματος, ενώ το ποσοστό της φτώχειας στη χώρα μας έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τα προ κρίσεως επίπεδα στο 27%.

Και, ως οφείλουμε να γνωρίζουμε όλοι μας, η ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, της ευημερίας των Ελλήνων, στηρίζεται στην Ιδιωτική Οικονομία. Σ’αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η Πολιτεία υποχρεούται να χαράξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, σε ένα σταθερό και προβλέψιμο θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον, που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, που θα προσεγγίσει επενδύσεις. Διότι, οι επενδύσεις είναι εφικτές μόνο σε ένα σταθερό και προβλέψιμο θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον. Και χωρίς επενδύσεις, οι άνεργοι δεν πρόκειται να βρουν δουλειά, οι νέοι δεν πρόκειται να μείνουν στη χώρα, οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να αναπτυχθούν και το κράτος, χάνοντας συνεχώς έσοδα, μπορεί να θα βρεθεί σε αδυναμία να διατηρήσει τα σημερινά επίπεδα μισθών και συντάξεων.

Και, καλώς ή κακώς, η ανάπτυξη δεν εκβιάζεται, ούτε έρχεται με κάποιο μαγικό τρόπο. Είναι δε ανέφικτη, όταν προτείνονται περισσότερες και μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις, όταν το κόστος άντλησης κεφαλαίων και ρευστότητας είναι μη ανταγωνιστικό και η πρόσβαση στις αγορές αδύνατη με την επιβολή μέτρων όπως τα capitalcontrols τα οποία έριξαν σε «κώμα» την ελληνική οικονομία.

΄Εστω και την ύστατη στιγμή, για να επιβιώσει η ελληνική επιχειρηματικότητα, για να επιβιώσει η Αγορά, για να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία, η Πολιτεία θα πρέπει να ξεπεράσει τα σημερινά αδιέξοδα. Να αποσύρει άμεσα τα την επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, η οποία προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις λειτούργησε καταστροφικά. Οι επιπτώσεις δεν έχουν ακόμη αρθεί, παρά το ότι έχει υπάρξει μια χαλαρότητα σε σχέση με τις αρχικές ρυθμίσεις. Διότι από την πρώτη στιγμή η Αγορά είχε επισημάνει ότι αν τα capital controls δημιουργούν ένα πρόβλημα στην καθημερινότητα των ανθρώπων που καλούνται να διαχειριστούν ρευστότητα 60 ευρώ την ημέρα, στις επιχειρήσεις δημιουργούν δεκάδες προβλήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις μη αναστρέψιμα.

Η Πολιτεία θα πρέπει, επιτέλους, να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, στη βελτίωση της παραγωγικότητας στη δημόσια διοίκηση, στις αυτονόητες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και στην αποφυγή αντιπαραγωγικών πρακτικών που πληγώνουν τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και εν τέλει την οικονομία.

Οι Μικρομεσαίες Εμπορικές Επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, ζητούν:

Ένα σταθερό, δίκαιο, κοινωνικά αποδεκτό και βιώσιμο φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν θα καταφεύγει συχνά σε άδικες εισπρακτικές διαδικασίες, αλλά θα συνδράμει τις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να διαδραματίσουν το ρόλο τους σε μια νέα οικονομία και θα συμβάλλει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

΄Αμεση επανεκκίνηση του τραπεζικού συστήματος, άρση των capitalcontrols και πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι εμπορικές επιχειρήσεις στις υποχρεώσεις τους, με δεδομένο ότι η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, η φορολογική επιβάρυνση και η μείωση της ζήτησης έχουν προκαλέσει πραγματική ασφυξία στην αγορά.

Ενίσχυση της ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας των ΜικροΜεσαίων Επιχειρήσεων, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο σημείο μηδέν, με ενεργοποίηση ουσιαστικών προγραμμάτων και αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Νομοθετικά μέτρα για προστασία δανειοληπτών όχι μόνον νοικοκυριών, αλλά και επιχειρήσεων

Διαμόρφωση ενός δικτύου προστασίας για τις εκατοντάδες υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες κινδυνεύουν να οδηγηθούν στο κλείσιμο.

Προσωρινή προστασία των εμπορικών μισθώσεων. Το μίσθωμα αποτελεί βασικό στοιχείο του λειτουργικού κόστους της εμπορικής επιχείρησης και είναι πλέον δυσβάσταχτο.

Προστασία του οργανωμένου και στεγασμένου εμπορίου από την μάστιγα του αστικού υπαίθριου και μη παρεμπορίου, το οποίο στερεί πόρους από το κράτος και έσοδα από τους νόμιμους επιχειρηματίες.

Παροχή διαρκούς δυνατότητας ενός αντιμετωπίσιμου τρόπου διακανονισμού (πάγωμα παλαιών οφειλών που δημιουργούνται εντός της κρίσης από το 2009 έως σήμερα) στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στο Δημόσιο, λαμβάνοντας υπόψιν τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.

Ένταξη όλων των κλάδων του Εμπορίου σε αναπτυξιακά προγράμματα

Δράσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της Αγοράς και του ελληνικού εμπορίου, όπως, η υλοποίηση του θεσμού του OPENSTREETMALL (ανοιχτό εμπορικό κέντρο) το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση της εσωτερικής και τουριστικής καταναλωτικής κίνησης και θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν συνέργειες μέσα από τη συνεργασία εμπορικών επιχειρήσεων σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους προς όφελος των καταναλωτών, με την παροχή διευκολύνσεων ανάλογων αυτών που προσφέρουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα τύπου Mall.

Τέλος, η Αγορά της Θεσσαλονίκης, πέραν των λοιπών συνεπειών της οικονομικής κρίσης, έχει βιώσει και έχει υποστεί, ανεπανόρθωτα, τις τραγικές συνέπειες των, επί τόσα χρόνια, εργασιών κατασκευής του ΜΕΤΡΟ και εν τέλει της τελμάτωσης του έργου και του κινδύνου να μην ολοκληρωθεί ποτέ.

Ενα έργο που αποτέλεσε στοιχείο θριαμβολογίας για τους, κατά καιρούς, κυβερνώντες και εμπλεκόμενους στην κατασκευή του, βρίσκεται τώρα στα όρια της κατάρρευσης και εάν δεν ληφθούν δραστικές πρωτοβουλίες είναι αναπόφευκτη η διακοπή του.

Δεν θα κουραστούμε να φωνάζουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι κάτοικοι αυτής της πόλης, η επιχειρηματική της κοινότητα, η Θεσσαλονίκη απαιτεί από όλους τους εμπλεκόμενους και πρωτίστως από την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την άμεση ολοκλήρωση του έργου.

Απαιτούμε το σεβασμό όλων απέναντι στην πόλη, στους πολίτες της και σε όσους θυσιάστηκαν και θυσιάζονται καθημερινά κλείνοντας τις επιχειρήσεις τους και μένοντας χωρίς δουλειά για να επιτευχθεί ο στόχος: ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.

Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίντεο ντοκουμέντο από τον εντοπισμό ναρκωτικών μέσα σε σχολείο της Πάτρας
Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα που διακινούσε ναρκωτικά στα σχολεία της Πάτρας- Κρυμμένα στα ρολόγια της ΔΕΗ οι ουσίες
Βίντεο ντοκουμέντο από τον εντοπισμό ναρκωτικών μέσα σε σχολείο της Πάτρας