Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπαράζ επαφών για την αποθαλάσσωση των υδροπλάνων αυτό το καλοκαίρι

Έχει η εταιρία HELLENIC SEAPLANES S.A. με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς ...

Μπαράζ επαφών και συναντήσεων πραγματοποιεί η εταιρεία HELLENIC SEAPLANES S.A. με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τη διαδικασία αδειοδότησης υδατοδρομίων με απώτερο στόχο την αποθαλάσσωση των υδροπλάνων την καλοκαιρινή περίοδο του 2016. Οι συναντήσεις  με τα υπουργεία πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ολοκλήρωσης όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για την ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου των υδατοδρομίων στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας:

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο  υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τέθηκαν επί τάπητος όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον νέο τομέα δραστηριότητας των υδροπλάνων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, από τον Διευθυντή Ανάπτυξης Υδατοδρομίων της Hellenic Seaplanes  κ. Δημήτρη Μουρίκη, στα προβλήματα που εμποδίζουν την άμεση υλοποίηση της επένδυσης  σε συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εάν δεν γίνουν αποφασιστικές κινήσεις το πιο πιθανό είναι να χαθεί και το 2016 για τα συγκεκριμένα νησιά. 

Ο Υφυπουργός ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. κος  Σγουρίδης τόνισε από την πλευρά του πως η ανάπτυξη ενός δικτύου υδατοδρομίων αποτελεί εγχείρημα εθνικής σημασίας, και πως η διαμόρφωση και υλοποίηση αυτής της νέας εθνικής μεταφορικής υποδομής έχει ήδη ξεκινήσει και αποτελεί λύση στα προβλήματα της σύνδεσης των παράκτιων περιοχών της χώρας μας. «Το 2016 πρέπει να λειτουργήσουν τα υδροπλάνα και το Υπουργείο θα στηρίξει όλες τις επενδυτικές πρωτοβουλίες  στον τομέα των υδροπλάνων όπου μπορούν να δώσουν ώθηση στα νησιά, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να κάνουν πιο εύκολη τη σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με δύσκολους συγκοινωνιακά προορισμούς»

Στο υπουργείο Ναυτιλίας βρέθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes κ. Νικόλας Χαραλάμπους, ο οποίος αφού αποτύπωσε την υφιστάμενη κατάσταση στον κλάδο των υδροπλάνων, ζήτησε την συμβολή του Υπουργείου Ναυτιλίας για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η εταιρεία. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης της Hellenic Seaplanes, κ. Ευάγγελος Ζαγοράκης, παρουσίασε τις πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να ανοίξει ο δρόμος για να καθιερωθούν τα υδροπλάνα στη χώρα μας.

Τόσο ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Λιμενικής Πολιτικής κ. Χριστόπουλος, επιβεβαίωσαν την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη νέα δραστηριότητα, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που η υλοποίησή τους θα έχει στην νησιωτική Ελλάδα, τα οποία είναι μεταξύ άλλων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,  η περιφερειακή ανάπτυξη,  η ανάπτυξη υποδομών και δικτύων,  οι θετικές επιδράσεις στον τουρισμό και  η τόνωση της εγχώριας βιομηχανίας σε αυτή την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η Ελλάδα.

Ο  Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Χριστόπουλος πρότεινε μάλιστα ένα συγκεκριμένο αριθμό βημάτων που θα πρέπει να γίνουν από την εταιρεία για την συντεταγμένη επίλυση των προβλημάτων σε σύντομο χρόνο.

Σε ξεχωριστή συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η ενημέρωση των υπηρεσιών για ελαχιστοποίηση του χρόνου ανταπόκρισης, κατηγοριοποίηση των υδατοδρομίων ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης.

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε πως η  άποψη της κυβέρνησης για την ανάπτυξη των μεταφορών με υδροπλάνο παραμένει θετική. Όπως είπε, προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει βήματα προκειμένου να ξεπεραστούν δυσκολίες που δημιουργούν προσκόμματα στην αδειοδότηση νέων υδατοδρομίων, παρά την ύπαρξη σχετικής νομοθεσίας. Επιδίωξη, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να επισπευτούν οι διαδικασίες αδειοδότησης, αλλά και να τηρηθούν στο ακέραιο οι  διατάξεις για την  προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα, εντατικές διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται στο  Υπουργείο Μεταφορών με την  Γενική Γραμματέα κα Πέρκα και όλα τα τμήματα που εμπλέκονται στην αδειοδότηση του δικτύου υδατοδρομίων για την προώθηση νέου νομοσχεδίου για τα υδατοδρόμια ενόψει της νέας καλοκαιρινής περιόδου, όπου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη η προσέλευση τουριστών. «Έχουμε σκοπό να απαιτούμε άμεσα αποτελέσματα από όποια δημόσια υπηρεσία καθυστερεί την οποιαδήποτε επενδυτική δράση και να δίνουμε λύσεις», δήλωσε η Γενική Γραμματέας. Διευκρίνισε δε ότι σκοπεύει να ταξινομήσει τις κυριότερες κατηγορίες επιχειρηματικότητας των επενδυτών και να προβλέψει ένα συγκεκριμένο αριθμό βημάτων που θα απαιτούνται για την συντεταγμένη ολοκλήρωσή τους σε σύντομο χρόνο. Ανέφερε ακόμα ότι έχουν δρομολογήσει νομοθετικά εντός των επόμενων ημερών την βελτίωση των διαδικασιών για την δημιουργία υδατοδρομίων και την εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Σε ότι αφορά τη δημιουργία μητροπολιτικού υδατοδρομίου στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλας σε Συνέντευξη Τύπου  ανέφερε πως το ΣΕΦ αποτελεί υπόθεση που έχει κλείσει και πως τον πρώτο λόγο έχει πλέον το Ελληνικό. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν λάβει την πολυπόθητη αδειοδότηση 10-12 υδατοδρόμια ανά την Ελλάδα. «Είναι ένα θέμα με το οποίο έχω ασχοληθεί προσωπικά και πιστεύω πως είναι τεράστιο λάθος να μη δραστηριοποιούνται υδροπλάνα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησης 52 υδατοδρομίων».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος  της HellenicSeaplanes κ. Νικόλας Χαραλάμπους δήλωσε:“ Υπάρχει σε εξέλιξη μια συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τον τομέα των υδροπλάνων, είμαστε σε συνεχή επαφή με τα υπουργεία και τις επιμέρους υπηρεσίες για να προσφέρουμε την δική μας εμπειρία έτσι ώστε μέσα από την συνεργασία να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας των υδατοδρομίων. Ένα πλαίσιο που θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στο χώρο των Μεταφορών, του Τουρισμού και της ευρύτερης ανάπτυξης  στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Η εταιρεία μας συνεχίζει ακάθεκτη την ανάπτυξη του δικτύου των υδατοδρομίων στην Ελλάδα και σχεδιάζει το επιχειρησιακό περιβάλλον των υδροπλάνων αλλά και  τους προορισμούς που θα συνδέει μεταξύ τους. Με στρατηγική και επιμονή τα στελέχη της εταιρείας HELLENIC SEAPLANES, χάρη στο ευρύ φάσμα πεδίων που καλύπτουν προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.»

Η Hellenic Seaplanes δηλώνει τέλος ότι συνεχίζει ακάθεκτη τις συναντήσεις με φορείς από το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Άμυνας, το Investin Greece καθώς και  με στελέχη από το Υπουργείο Οικονομίας και την Κτηματική Υπηρεσία που εμπλέκονται στην διαδικασία παραχωρήσεων για τα υδατοδρόμια στις λίμνες της Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Υποχρεωτικός διορισμός συνηγόρου σε πλημμελήματα
Αφορά αυτά που ανήκουν στην αρμοδιότητα του τριμελούς πλημμελειοδικείου – Τι προβλέπεται σε τροπολογία
Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Υποχρεωτικός διορισμός συνηγόρου σε πλημμελήματα