Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Πληγή» η μετανάστευση επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες

Τη δημιουργία Ειδικής Οικονομική Ζώνης με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στην παραμεθόριο, ζήτησε ο πρόεδρος του ΒΕΘ...

Τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης σε όλη τη παραμεθόριο περιοχή για να κρατηθούν οι επιχειρήσεις στην περιοχή της Β. Ελλάδας αλλά και για να υπάρξει δέλεαρ επιστροφής όσων έχουν ήδη «μεταναστεύσει» στη Βουλγαρία και στα Σκόπια, ζήτησε για μία ακόμη φορά χθες ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Όπως εξήγησε, τα ζήτημα «έχει ωριμάσει και θα πρέπει να το δει η κυβέρνηση». Σε ότι αφορά τα κίνητρα που θα ισχύουν σε αυτήν την Ζώνη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα πρέπει να είναι ειδικά φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα σε συνδυασμό με υποχρέωση επιχειρήσεων για πρόσληψη προσωπικού από τις συγκεκριμένες περιοχές, με ειδικά κίνητρα. Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι η φορολογία δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 15-20%, «από το 40% και πλέον που έχει φτάσει σήμερα». Σε ότι αφορά το μισθολογικό είπε ότι είναι ήδη πολύ χαμηλό και δεν μπορεί να πάει πιο κάτω. «Δεν μπορεί να επιβιώσει ο εργαζόμενος. Εμείς θέλουμε έναν οικονομικά ακμαίο καταναλωτή και εργαζόμενο, ώστε να μπορεί να καταναλώνει αυτά που παράγουμε», σημείωσε. Ερωτηθείς εάν η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό στις υφιστάμενες επιχειρήσεις ο πρόεδρος του ΒΕΘ είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του διαλόγου που θα πρέπει να ανοίξει, τονίζοντας πάντως με έμφαση ότι ο ανταγωνισμός που δέχονται σήμερα οι επιχειρήσεις από όσες λειτουργούν στη Βουλγαρία δεν είναι μικρότερος.

Σημείωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια περίπου (από το 1995 και μετά), πάνω από 10.000 επιχειρήσεις έχουν μεταναστεύσει στη Βουλγαρία και συνεχώς υπάρχουν και άλλες που το συζητούν, αποτελώντας «πληγή» για τη χώρα.

«Mετά τα capital controls 60.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματίες άνοιξαν λογαριασμούς στις τράπεζες της Βουλγαρίας. Εκτιμάται ότι το 30% αυτών είναι επιχειρηματίες. Φανταστείτε όταν δουν πως λειτουργεί το σύστημα εκεί (με φορολογία στο 10% μετά τα 3 χρόνια λειτουργίας για παράδειγμα), τι μεγάλο κίνητρο θα είναι για αυτούς», είπε. Τόνισε ότι συνήθως πρόκειται για επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου και παροχής υπηρεσιών, οι οποίες μπορούν εύκολα να μετακινηθούν.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλαφάτης: Επενδύουμε στον κόσμο που χτίζεται με έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία
Τι είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης για το ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής και την εθνική στρατηγική για την πρόληψη της βίας
Καλαφάτης: Επενδύουμε στον κόσμο που χτίζεται με έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία