Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η ELPEN γιορτάζει 50 χρόνια προσφοράς στον Άνθρωπο

Μισός αιώνας προσφοράς στον Άνθρωπο - Συνεχίζουμε δυναμικά με το ίδιο όραμα!

Το 2015 σηματοδότησε μια σημαντική επέτειο για την οικογένεια της ELPEN, επισημαίνοντας τα 50 χρόνια της ανοδικής πορείας που χάραξε με επίκεντρο τον Άνθρωπο. Πρόκειται για μισό αιώνα δημιουργικής δράσης, που ανέδειξε την πρωτοπόρο Ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε ξεχωριστό επιχειρηματικό φαινόμενο για τη χώρα μας.

Με την πεποίθηση, ότι το μέλλον ανήκει σε όσους πιστεύουν στα όνειρά τους και με όραμα την προσφορά στον συνάνθρωπο ο φαρμακοποιός από τον Έβρο, κ. Δημήτρης Πενταφράγκας ιδρύει το 1965 την ELPEN σε έναν χώρο 25 τ.μ στο κέντρο της Αθήνας.Κι είναι η στρατηγική, το επιχειρηματικό σχέδιο, η μεθοδικότητα και η πολύ δουλειά που την μεταβάλλουν σε πρότυπη παραγωγική μονάδα με τα φάρμακα της να αναγνωρίζονται σήμερα στις διεθνείς αγορές ως εφάμιλλα των σκευασμάτων που παράγονται από πολυεθνικές εταιρείες.

Με ετήσιο κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 200 εκ. ευρώ και 900 άτομα προσωπικό, ο όμιλος της ELPEN διαδραματίζει σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας ισχυρή δραστηριότητα και στις διεθνείς αγορές. Και καθώς η τύχη δεν παίζει ρόλο στον επιχειρηματικό στίβο, σημαντικό ρόλο για την ΕLPEN διαδραμάτισε η σύνοδος πολλών παραμέτρων που την οδήγησαν στην πρωτοπορία, με σημαντικότερες:

• Την προσήλωση στην ποιότητα. Εφαρμόζοντας τις υψηλότερες παραγωγικές προδιαγραφές, η ELPEN αναδεικνύεται σήμερα ως συνώνυμη της ποιότητας στο Ελληνικό Φάρμακο.

• Τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό προγραμματισμό

• Την επένδυση σε τεχνολογία αιχμής και ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης

• Τις διεθνείς συνεργασίες

• Την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με την ιατροφαρμακευτική κοινότητα, τους ασθενείς και το δημόσιο σύστημα υγείας

Επιμονή στην έρευνα

Αποδίδοντας πρώτιστη σημασία στον τομέα της έρευνας, η ELPEN επενδύει το 7-10% του ετήσιου τζίρου της σε έρευνα, ενώ από το 1996 διαθέτει το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό κέντρο μεταφραστικής έρευνας στην Ελλάδα και ένα από τα δέκα μεγαλύτερα ιδιωτικά επιστημονικά εργαστήρια στην Ευρώπη. Η εξαιρετικά σημαντική συμβολή του πρότυπου Ερευνητικού & Πειραματικού Κέντρου της ELPEN στην επιστημονική γνώση εκφράζεται μέσα από τα 700 ερευνητικά προγράμματα, αλλά και τις 120 υποτροφίες, τις 226 δημοσιεύσεις και τις 300 διατριβές που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα.

Σπουδαίος καρπός της ερευνητικής δραστηριότητας της ELPEN αποτελεί η πρωτότυπη εισπνευστική συσκευή Elpenhaler®, μια εφεύρεση του ιδρυτή της και προέδρου της, κ.Δημήτρη Πενταφράγκα, η οποία έχει εγκριθεί σε 27 Ευρωπαϊκές χώρες και φέρει διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε περισσότερα από 100 κράτη. Με έτος πρώτης κυκλοφορίας στην Ελλάδα το 2007 και πωλήσεις που έφτασαν τις 2.500.000 συσκευές παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2014, το Elpenhaler® αναδεικνύεται σε εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο για τη θεραπεία του άσθματος και της ΧΑΠ.

Έντονος εξαγωγικός προσανατολισμός

Εκτός της αποφασιστικής συμβολής της στη βιομηχανική ανάπτυξη και απασχόληση, η ELPEN αναπτύσσει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική και μάλιστα σε χώρες με εξαιρετικά αυστηρές διαδικασίες έγκρισης και αδειοδότησης. Διαθέτοντας ήδη θυγατρική στη Γερμανία, την ELPEN Pharma GmbH, επεκτείνεται και σε νέες αγορές, αποτελώντας ήδη αναγνωρίσιμη δύναμη στη γερμανική αγορά.

Η παραγωγική της τεχνογνωσία και το κύρος του εμπορικού της σήματος έχουν οδηγήσει επίσης και σε σειρά συνεργασιών που έχει συνάψει με σημαντικές πολυεθνικές εταιρείες από τον χώρο του φαρμάκου.

Η ELPEN κατατάσσεται σήμερα στην 6η θέση σε μια αγορά 400 φαρμακευτικών επιχειρήσεων, εγχώριων και πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ 9 φάρμακά της τοποθετούνται σταθερά μεταξύ των 100 πρώτων σκευασμάτων της αγοράς. Με πρωτεύουσα θέση στην Καρδιολογία και το Αναπνευστικό, διαθέτει έντονη δραστηριότητα σε όλες τις βασικές θεραπευτικές κατηγορίες, μετρώντας ήδη 210 εκ. συσκευασίες που έχουν παραχθεί στην υπερσύγχρονη μονάδα της στο Πικέρμι.

Αποτελώντας κρίσιμη δύναμη για την εξέλιξη της παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα, η ΕLPEN προσδίδει σημαντική προστιθέμενη αξία στην εθνική μας οικονομία, συμβάλλοντας στην εδραίωση αναπτυξιακών ρυθμών για τη χώρα μας. Αντιμετωπίζοντας το ζοφερό τοπίο της αποβιομηχάνισης που επικρατεί στη χώρα μας ως μια πρόκληση, ατενίζει το μέλλον με μεθοδικότητα, θέτοντας μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους για:

• Ανάπτυξη σε νέες θεραπευτικές κατηγορίες

• Ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών τεχνολογιών

• Ανάπτυξη σε νέες γεωγραφικές περιοχές

• Συνεργασίες με πολυεθνικές φαρμακευτικές R&D

• Συνεργασίες με ακαδημαϊκούς/ερευνητικούς φορείς

• Επενδύσεις σε πρώιμες συνεργασίες/κλινικές μελέτες

• Βιοτεχνολογικά βιο-ομοειδή φάρμακα

Η ΕLPEN μετά από 50 χρόνια παραμένει μια δυναμική αμιγώς ελληνική επιχείρηση που αντιμετωπίζει το μέλλον με όραμα και αναπτυξιακή στρατηγική. Με επίκεντρο την προσφορά στον Άνθρωπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ