Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κλ. Ρέγκλινγκ: Έως και δύο μήνες μπορεί να διαρκέσει η αξιολόγηση

Τι είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, για την αξιολόγηση και για το χρέος

Η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που ίσως πάρει δύο μήνες είπε, όπως αναφέρει το Reuters, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, που αναγνωρίζει ότι θα είναι επώδυνη, αποτελεί όρο για την αξιολόγηση.

Σταθερός στην άποψή του, απέκλεισε για άλλη μια φορά την πιθανότητα να υπάρξει κούρεμα του χρέους, προκρίνοντας ως εναλλακτική λύση επιμήκυνση των ωριμάνσεων και παράταση της πληρωμής επιτοκίων.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματός της προτού αποφασίσει πώς θα αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής, ωστόσο το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να είναι επώδυνο για τους Έλληνες, οι οποίοι «θα πρέπει να παραιτηθούν ορισμένων μελλοντικών απαιτήσεων», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

«Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και αυτό ίσως πάρει δύο μήνες», είπε.

Δεν θα υπάρξει κούρεμα χρέους

Ο επικεφαλής του ESM απέκλεισε εκ νέου κούρεμα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ωστόσο ότι η επιμήκυνση των λήξεων και η χορήγηση περιόδου χάριτος είναι επιλογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Δεν θα υπάρξει κούρεμα. Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί επιμήκυνση των λήξεων και παράταση της πληρωμής επιτοκίων».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν επίσης να σκεφτούν μέτρα για να βοηθήσουν την Ελλάδα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, που αναμένεται να αυξηθούν το 2022, πρόσθεσε.

Ο ESM κατέχει το 45% του ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται να φτάσει το 187,8% του ΑΕΠ φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιερρακάκης για ψηφιακό σχολείο: Η τεχνολογία βοηθάει επικουρικά
Η σχέση καθηγητή, δασκάλου και μαθητή είναι ο πυρήνας της εκπαίδευσης και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Η τεχνολογία είναι κάτι που βοηθάει, όπως είπε
Πιερρακάκης για ψηφιακό σχολείο: Η τεχνολογία βοηθάει επικουρικά