Φθηνότερες τιμές καταγράφονται στα κατεψυγμένα θαλασσινά, ενώ ακριβότερα κοστίζουν ο ταραμάς και η λαγάνα.
Τη μείωση στις τιμές των θαλασσινών, κυρίως των κατεψυγμένων, καταγράφει η ερευνά τιμών του Ινστιτούτου Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.
Ειδικότερα, από τις δειγματοληπτικές έρευνες προκύπτει ότι στις ιχθυαγορές η μεσοσταθμική πτώση των τιμών στα θαλασσινά, κυρίως των κατεψυγμένων, είναι της τάξης του 2,7%.
Στα υπόλοιπα προϊόντα που συνθέτουν το σαρακοστιανό τραπέζι υπάρχουν αυξομειώσεις των τιμών, με καταγεγραμμένες υποχωρήσεις και ανοδικές τάσεις, με συνέπεια η μεσοσταθμική μείωση του συνολικού κόστους του σαρακοστιανού τραπεζιού να κυμαίνεται στο 2,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Συγκεκριμένα, τα φρέσκα καλαμάρια πωλούνται από 8 έως 18 ευρώ το κιλό και τα κατεψυγμένα καλαμάρια από 4 έως 7 ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση 8,3% σε σχέση με πέρυσι, Το φρέσκο χταπόδι κοστίζει από 9,8 έως και 13,8 ευρώ το κιλό και το κατεψυγμένο από 5 έως και 10 ευρώ, δηλαδή 6,3% φτηνότερα από πέρυσι.
Τα μύδια πωλούνται από 2,8 έως και 3 ευρώ το κιλό όπως και πέρυσι, ενώ οι κατεψυγμένες γαρίδες από 8 έως και 20 ευρώ, είναι άρα τώρα κατά 3,4% φθηνότερες.
Ακριβότερα, ωστόσο, κοστίζει ο ταραμάς και η λαγάνα, καθώς η τιμή του φθηνού ταραμά κυμαίνεται από 5,5 έως και 6,4 ευρώ το κιλό, οπότε είναι αυξημένη κατά 8,2%. Στη λαγάνα η τιμή κυμαίνεται από 2,7 έως και 3 ευρώ το τεμάχιο, είναι δηλαδή ακριβότερη κατά 1,8% σε σχέση με το 2015.
Για να δείτε αναλυτικά τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ για τις τιμές των Σαρακοστιανών, πατήστε εδώ.