Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρωτοβουλία της ΕΕ για εξωστρέφεια των Ευρωπαϊκών ΜμΕ μέσω των clusters

Λανσάρισμα της ανανεωμένης Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Συνεργασίας Συνεργατικών Σχηματισμών ...

Μεταξύ των 24 Ευρωπαϊκών Στρατηγικών Συμμαχιών Συνεργατικών Σχηματισμών που τους απονεμήθηκε ο τίτλος ESCP-4i (European Strategic Cluster Partnership – Going International) βρέθηκαν τα δυο meta-clusters SPACE2ID και Silicon Europe Worldwide, στα οποία συμμετέχει το Corallia, εκπροσωπώντας τα ελληνικά gi-Cluster, mi-Cluster, και si-Cluster. Οι διακρίσεις απονεμήθηκαν από την κα. Lowri Evans, Director-General της DG GROW στην ΕΕ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι Στρατηγικές Συμμαχίες Συνεργατικών Σχηματισμών που επιλέχτηκαν στην προκήρυξη του Προγράμματος COSME “Cluster Go International”, μέσω του οποίου επιδιώκεται η υλοποίηση ενός προγράμματος κοινής συνεργασίας για τη στήριξη της διεθνοποίησης των ΜμΕ προς τρίτες χώρες, όπως Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία και ΗΠΑ, και για την τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και των επενδύσεων στην Ευρώπη.

Συνολικά, στις Ευρωπαϊκές Στρατηγικές Συμμαχίες Συνεργατικών Σχηματισμών συμμετέχουν 140 clusters από 23 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα,  και από διάφορες βιομηχανικές και διατομεακές περιοχές συμπεριλαμβανομένων της υγείας, της αεροδιαστημικής, των τροφίμων, της ενέργειας, των υλικών, της φωτονικής, των ΤΠΕ, της μικρο/νανοηλεκτρονικής, των μεταφορών, των κατασκευών, του αθλητισμού, κ.λπ. Μαζί, αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο δυναμικό που μπορεί να υποστηρίξει 17.000 ευρωπαϊκές ΜμΕ στην πρόσβαση τους σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και στην τοποθέτηση τους στις διεθνείς αγορές.

Μεταξύ των ESCP-4i και το SPACE2ID, το ευρωπαϊκό meta-cluster διαστημικών εφαρμογών σε κλάδους όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, οι δημιουργικές βιομηχανίες και η γεωργία, στο οποίο συμμετέχει το si-Cluster και το gi-Cluster, καθώς και το Silicon Europe Worldwide στο οποίo συμμετέχουν τα 12 κορυφαία clusters μικροηλεκτρονικής της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και το mi-Cluster. Η διάκριση αυτή τοποθετεί την Ελλάδα σε μια ισχυρή θέση στην ευρωπαϊκή αγορά υψηλής τεχνολογίας, και μεταξύ των χωρών που διαθέτουν clusters παγκόσμιας κλάσης και ισχυρή διασύνδεση στις Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε και το λανσάρισμα της ανανεωμένης Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Συνεργασίας Συνεργατικών Σχηματισμών (European Cluster Collaboration Platform - ECCP) στην οποία περιγράφονται όλα τα ESCP-4i καθώς και τα σημαντικότερα Ευρωπαϊκά cluster. Η πλατφόρμα θα παρέχει ένα σύνολο υπηρεσιών προς τα Ευρωπαϊκά clusters και τα μέλη τους, θα εντείνει την ανταλλαγή πληροφοριών και θα διευρύνει τις διακρατικές συνεργασίας μεταξύ των clusters που συμμετέχουν σε αυτή.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δρ. Jorge Sanchez, CSFO του Corallia, ανέφερε: «Με τη συμμετοχή μας σε δυο Ευρωπαϊκές Στρατηγικές Συμμαχίες Συνεργατικών Σχηματισμών, στοχεύουμε στην εξωστρέφεια των μελών των clusters που υποστηρίζουμε, σε αναδυόμενες παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και στην περαιτέρω ανάπτυξη των εν λόγω κλάδων στην Ελλάδα μέσα από την ενίσχυση διατομεακών συνεργασιών».

Από την πλευρά του, ο Δρ. Νίκος Βογιατζής, CDOO του Corallia, σημείωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που πετύχαμε την ισότιμη συμμετοχή και εκπροσώπηση των κορυφαίων ελληνικών οικοσυστημάτων καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Συνεργασίας Συνεργατικών Σχηματισμών, προσβλέποντας στην ανάπτυξη και υλοποίηση κοινών δράσεων με ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, με στόχο τη διεθνοποίηση και εξωστρέφεια των μελών μας και την ισχυροποίηση των εμπορικών συνεργασιών της Ελλάδας με διεθνείς αγορές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ