Με ενθαρρυντικά μηνύματα για τη χώρα μας έκλεισε τις εργασίες της η σημαντικότερη τουριστική έκθεση της Ρωσίας ΜΙΤΤ 2016 (23-26 / 3) στη Μόσχα, όπου επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη φορά οι εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών αλλά και η αναμενόμενη για φέτος, αύξηση του αριθμού Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα, με αφορμή και τον εορτασμό του έτους «2016: η Ελλάδα στη Ρωσία».
Αυτό επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, που συμμετείχε στην Έκθεση με δικό του περίπτερο 805 τ.μ., όπου φιλοξενήθηκαν συνολικά 47 συνεκθέτες μεταξύ των οποίων θεσμικοί φορείς και μεγάλες Ελληνικές επιχειρήσεις.
Το Ελληνικό περίπτερο εγκαινίασαν η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, παρουσία της Πρέσβειρας της Ελλάδος στη Ρωσία, κας Δανάης –Μαγδαληνής Κουμανάκου και της Γενικής Προξένου στη Μόσχα, κας Ελένης Μιχαλοπούλου.
Στο περιθώριο της Έκθεσης, η Αν. Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος συναντήθηκαν με τους μεγαλύτερους Τ.Οs, της Ρωσίας όπου επιβεβαιώθηκε η πρόθεση τους:
• να ενισχύσουν τα προγράμματα διακοπών για την χώρα μας με νέους -πλέον των παραδοσιακών- προορισμούς.
• να εξυπηρετήσουν την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για την Ελλάδα,
• να διευρύνουν τις Ρωσικές πόλεις που συνδέονται με Ελληνικούς προορισμούς μέσω απ’ ευθείας αεροπορικά δρομολόγια.
Στις συζητήσεις κυριάρχησε η πρόθεση περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον με στόχο την χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για την χώρα μας και τον εμπλουτισμό των τουριστικών πακέτων με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως μεταξύ άλλων τον θρησκευτικό, ιαματικό και γαστρονομικό τουρισμό.
Επίσης σε εκδήλωση που οργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρωσία σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Ρωσίας, ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ εγκαινίασε πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά που δημιούργησε γνωστός παραγωγός του Τ/Σ Μy Planet, Alexei Nikulin. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από άτομα, που εδώ και 26 χρόνια ταξιδεύουν στην Ελλάδα, ενώ πρόκειται για ένα χρήσιμο οδηγό, που επιτρέπει στους Ρώσους τουρίστες μέσα σε λίγο χρόνο, να κατευθυνθούν σωστά και να λάβουν αξιόπιστη πληροφόρηση.
ΕΞΘ: Μεγαλύτερο το ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη
Με θετικά μηνύματα για την τουριστική κίνηση της φετινής χρονιάς επέστρεψε από τη Μόσχα η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η οποία συμμετείχε για μια ακόμα φορά στη μεγάλη Διεθνή Έκθεση.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι Ρώσοι επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και το κοινό, έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενισχύοντας τους παραδοσιακούς δεσμούς που συνδέουν τη χώρα αυτή με την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και ενθαρρύνοντας την προοπτική για σταδιακή ανάκαμψη της ρωσικής τουριστικής κίνησης που τα τελευταία δύο χρόνια παρουσίασε αξιοσημείωτη κάμψη.
Η ΕΞΘ συμμετείχε με δικό της σταντ στο περίπτερο του ΕΟΤ, το οποίο επισκέφθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι από μεγάλα ή και μικρότερα τουριστικά γραφεία, με σκοπό να αντλήσουν πληροφορίες για τον προορισμό και να τον προωθήσουν στη μεγάλη ρωσική αγορά, αλλά και πλήθος κόσμου που φέτος δείχνει πιο σαφή σημάδια εξωστρέφειας και αναζητά κίνητρα για ταξίδια στο εξωτερικό.
Στόχος της ΕΞΘ ήταν η δυναμική παρουσία της Θεσσαλονίκης, η προβολή των πλεονεκτημάτων του προορισμού και η περαιτέρω διείσδυσή της σε μια από τις πιο σημαντικές τουριστικές αγορές, προκειμένου να κερδίσει την προτίμηση των Ρώσων ως πρώτη ταξιδιωτική επιλογή, εκμεταλλευόμενη και τη διεθνή συγκυρία που οδηγεί σε ανακατανομή της τουριστικής κίνησης.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι τουριστικοί πράκτορες και γραφεία προτίθενται να αναπληρώσουν το κενό που παρατηρείται εξαιτίας αγορών που «κλείνουν» για τους Ρώσους όπως είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος, με προώθηση προγραμμάτων προς την Ελλάδα, ειδικότερα για ταξίδια αναψυχής, ιατρικό και συνεδριακό τουρισμό.
Η φετινή εκθεσιακή διοργάνωση της Μόσχας πραγματοποιήθηκε στη σκιά της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες. Κάθε τρομοκρατική ενέργεια, ειδικά όταν στοχεύει στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αποτελεί «χτύπημα» στην καρδιά του παγκόσμιου τουρισμού. Η ΕΞΘ επισημαίνει πως πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο η πολύ καλή εικόνα που έχει αναπτύξει η χώρα μας στο εξωτερικό, ότι ήταν και παραμένει διαχρονικά ένας ασφαλής προορισμός. Υπογραμμίζει δε, ότι η φετινή τουριστική κίνηση θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από μια σειρά παραγόντων που παραμένουν αστάθμητοι, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία της ότι η χώρα μας μπορεί και πρέπει να επωφεληθεί από τις εξελίξεις. Το σταντ της ΕΞΘ επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Ρωσίας & Κ.Α.Κ. κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου κ.α. Την ΕΞΘ εκπροσώπησε η υπεύθυνη Μάρκετινγκ κα Ευδοκία Τσατσούρη.
Χαλκιδική: Συγκρατημένη αισιοδοξία
Στην έκθεση ΜΙΤΤ της Μόσχας συμμετείχε για 20η χρονιά με δικό του stand στην Εθνική συμμετοχή του ΕΟΤ και ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής.
Η εκπροσώπηση του νομού ήταν μεγάλη. Επικεφαλής ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γάννης Γιώργος και ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τουριστικά γραφεία. Με δικό της stand και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Με στόχο περισσότερες αφίξεις και "όπλα" τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη, τα 1.000 χρόνια Ελληνορωσικής φιλίας και παρουσίας των Ρώσων στην Αθωνική Πολιτεία του Αγίου Όρους και την άριστη ξενοδοχειακή υποδομή, οι εντυπώσεις από τις επαφές και την επισκεψιμότητα του περιπτέρου (1.000 άτομα σε 4 ημέρες) ήταν θετικές.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η ρωσική αγορά βρίσκεται σε αναμονή για διάφορους λόγους:
1) Ισοτιμία ευρώ-ρούβλι 1 € = 75 με 80 ρούβλια.
2) Ανησυχία λόγω τρομοκρατικών ενεργειών
3) Προσφυγικό και διαχείριση του
4) Έλλειψη εμπιστοσύνης (μετά τις πτωχεύσεις του 2014) για αρκετά τουριστικά γραφεία
5) Έγκαιρη έκδοση βίζας
«Όλα αυτά δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας το οποίο δεν έχει αφήσει τους Ρώσους πολίτες να επιλέξουν ακόμη το που θα κάνουν τις διακοπές τους. Πρώτες προτιμήσεις τους η Κρήτη και Χαλκιδική με το Mouzenidis Travel και την Ellinair να κατέχουν τα πρωτεία για την Ελληνική αγορά και να ακολουθούν TES-TOUR, BIBLIO-GLOBUS κλπ», τονίζεται και προστίθεται: Η εκτίμηση, μας δίνει μία μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι που δεν θα ξεπεράσει το 10%. Αξίζει να σημειωθεί η απουσία της Τουρκικής αγοράς (δεν υπήρχε συμμετοχή) και πρόσφατη μελέτη που δείχνει ότι το 50% των Ρώσων που θα πήγαινε Τουρκία, θα παραμείνει για διακοπές στο εσωτερικό της χώρας (Κριμαία, Σότσι κλπ).
«Με την ολοκλήρωση της παρουσίας της Χαλκιδικής στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2016 επιβεβαιώνεται μία συγκρατημένη αισιοδοξία σε μία δύσκολη τουριστικά χρονιά για τη χώρα μας. Στη Χαλκιδική θα υπάρχει ικανοποίηση εάν επαναληφθούν τα νούμερα αφίξεων του 2015, έχοντας ως σύμμαχο και τον οδικό τουρισμό που δεν υπάρχει στη νησιωτική χώρα», καταλήγει η ανακοίνωση του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής.