Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η πορεία του βιοτεχνικού κόσμου της πόλης από το 1925 μέχρι σήμερα

Το ΒΕΘ γιόρτασε τα… πρώτα 90 χρόνια του- Επετειακό λεύκωμα...

Ενενήντα χρόνια ιστορίας, ενενήντα χρόνια προσπαθειών και δράσεων για την βιοτεχνική κοινότητα που άκμασε και μεγαλούργησε στη Θεσσαλονίκη. Όλη αυτή η διαδρομή, από το 1925 έως και σήμερα, αποτυπώνεται στο επετειακό λεύκωμα «90 χρόνια ΒΕΘ», το οποίο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Το λεύκωμα που αναπτύσσεται σε 368 σελίδες και διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό ιστορικό υλικό, καταγράφει την πορεία του ζωντανού κυττάρου της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της βιοτεχνίας, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Θεσσαλονίκης.

Ανατρέχοντας στο λεύκωμα ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να διαβάσει για τις σημαντικές στιγμές του επιμελητηρίου, για αποφάσεις σταθμούς στην πορεία του, για τα πρόσωπα που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στην πολύχρονη ιστορία του Επιμελητηρίου.

Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης ανέλαβε να συλλέξει, για λογαριασμό του επιμελητηρίου, ιστορικές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό, προκειμένου να αναδειχθεί  η πορεία  του βιοτεχνικού κόσμου της πόλης, ενώ η καλλιτεχνική επιμέλεια και ο σχεδιασμός ανήκει στην MMS Advertising.

1925- 2015 Τα πρώτα ενενήντα χρόνια

Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1925. Στα τέλη του 1925 από τα εγγεγραμμένα μέλη τα 4.078 είναι επαγγελματίες και τα 2.482 βιοτέχνες. Την περίοδο της ίδρυσής του στην αρμοδιότητα του Επιμελητηρίου πλην του νομού Θεσσαλονίκης, υπάγονταν και οι νομοί Χαλκιδικής, Φλώρινας και Πέλλας.

Το 1940 γίνεται ο διαχωρισμός του Επαγγελματικού και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Με το νόμο 2429 /1940 ένα αίτημα ετών ικανοποιείται.

Τη δεκαετία του ‘60 η βιοτεχνία ως κλάδος της μεταποιητικής παραγωγής, εξελίσσεται σημαντικά. Σύμφωνα με απογραφή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 1963 οι βιοτεχνίες στην πόλη ανέρχονταν σε 7.335 και οι απασχολούμενοι σε 23.668.  

Το 1975 ξεκινά η κατασκευή της Βιοτεχνικής Ζώνης στην περιοχή της Σίνδου, ικανοποιώντας ένα αίτημα των βιοτεχνών για οργάνωση των υποδομών των επιχειρήσεων τους με σύγχρονους για την εποχή τους όρους.

Τρία χρόνια αργότερα με την απόφαση 197/ 1978 του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας δίνεται η δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων κεφαλαίων για τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις. Η απόφαση, για τη λήψη της οποίας πρωτοστάτησε το ΒΕΘ, αποτελεί τομή για τα βιοτεχνικά δεδομένα. Το 1979 η Ελλάδα μπαίνει στην ΕΟΚ δημιουργώντας στους βιοτέχνες την ελπίδα των οικονομικών ενισχύσεων

Με την ψήφιση του Αναπτυξιακού Νόμου 1261/82, για την οποία πρωτοστάτησε ο βιοτεχνικός κόσμος,  η μικρομεσαία μεταποιητική επιχείρηση καθιερώνεται και λειτουργεί ως ο βασικός συντελεστής των μεγεθών της οικονομίας, διεισδύει στο σύστημα ξένων αγορών,  και αναπτύσσει αξιόλογες εξαγωγικές δραστηριότητες.    

Στις αρχές του 1990 αρχίζει με εντατικούς ρυθμούς η συμμετοχή του ΒΕΘ σε εκθέσεις του εξωτερικού και δη των Βαλκανίων.      

Το Μάιο του 1996 με πρωτοβουλία του ΒΕΘ σε συνεργασία και με άλλους οικονομικούς φορείς της πόλης δημιουργήθηκε ο Πιστωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα εξελισσόταν σε Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλονίκης.            

Η βιοτεχνία της Θεσσαλονίκης μετά το 2000 μπαίνει στους ρυθμούς της παγκοσμιοποίησης ενώ το 2003 ανακοινώνεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης η δημιουργία του ΓΕΜΗ που αποτελεί τον χάρτη των ελληνικών επιχειρήσεων και αρωγή για την περεταίρω ανάπτυξή τους.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας του το ΒΕΘ επικεντρώνει τις προσπάθειες του στην αναβάθμιση του επιμελητηρίου σε σύγχρονο εργαλείο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σε σύμβουλο και συμπαραστάτη κάθε κλάδου και κάθε επιχείρησης. Μέσα από τον επετειακό τόμο αναδεικνύεται η σημασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και η αντοχή της στο χρόνο. Άλλωστε τα αιτήματα αλλά και τα προβλήματα αν ανατρέξει κανείς στις σελίδες του λευκώματος αποδεικνύεται ότι παραμένουν, στην πάροδο του χρόνου,  σχεδόν πανομοιότυπα.   

Είναι χαρακτηριστικό το σημείο του υπομνήματος που απέστειλε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το 1929, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας-Τμήμα Εμπορίου απαντώντας σε ερωτηματολόγιο σχετικά με την τότε κρίση "η οικονομική κρίσις... κατ΄αρχάς εις απλήν δυσχέρειαν συναλλαγών και εις αραίωσιν της πελατείας των διαφόρων καταστημάτων βαίνει συνεχώς προσλαμβάνοντα απειλητικωτέραν μορφήν και συντελούντα εις την εξάντλησιν των διαφόρων επιχειρήσεων, τας οποίας περισφίγγει εν ασφυκτικώ κλοιώ ολοέν και πλειότερον, απειλεί δε την οριστικήν τούτων κατάρρευσιν".

Π. Παπαδόπουλος: Το ΒΕΘ σημείο αναφοράς της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

«Η δράση του επιμελητηρίου, επί εννέα δεκαετίες στηρίχθηκε σε τρεις βασικούς πυλώνες: τους επιχειρηματίες - μέλη του, που αποτελούν το θεμέλιο λίθο ενός καταξιωμένου θεσμού, τα διοικητικά συμβούλια, που μέσα από τη διορατικότητα τους ανέλαβαν σημαντικές δράσεις για τις οικονομικό- κοινωνικές εξελίξεις της εκάστοτε περιόδου και το ανθρώπινο δυναμικό που το στελέχωσε και το στελεχώνει, προσφέροντας όσο το δυνατόν πιο υψηλές υπηρεσίες» ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Π. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι το επιμελητήριο προχώρησε στην έκδοση του λευκώματος προκειμένου να αποτίσει «φόρο τιμής σε όλους εκείνους που πρωτοστάτησαν για τη δημιουργία και την εδραίωση του επιμελητηρίου δίνοντας το φωτεινό παράδειγμα για συνεργασίες, άνοιγμα σε νέες αγορές και προϊόντα και παράλληλα αναπτύσσοντας το επενδυτικό ρίσκο, το επιχειρηματικό πνεύμα, την κοινωνική ευθύνη».

Πρόσθεσε, δε, ότι το ΒΕΘ συνεχίζει αγόγγυστα παρά τις πρωτοφανείς δύσκολες οικονομικές συνθήκες να στηρίζει τον βιοτεχνικό κόσμο αποτελώντας τη φωνή και την ορμή του για το άλμα προς τα εμπρός.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με ειδικές πλακέτες τιμήθηκαν οι πρόεδροι που βρέθηκαν στο τιμόνι του ΒΕΘ από το 1925, ενώ δόθηκαν 197 τιμής ένεκεν σε μέλη των διοικητικών επιτροπών και του διοικητικών συμβουλίων που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο επιμελητήριο.

Θ. Τζάκρη: Στόχος η επανεκκίνηση της οικονομίας

Στις δράσεις της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε η υφυπουργός Οικονομίας Θεοδώρα Τζάκρη, που μίλησε στην εκδήλωση. Πιο συγκεκριμένα προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης προωθείται η απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ενώ προκηρύσσονται άμεσα τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ όπως η ευέλικτη μεταποίηση και η πράσινη παραγωγική διαδικασία. "Η κρίση μας βρήκε ευάλωτους. Σκοπός μας είναι να την υπερβούμε και να μετατρέψουμε τους κινδύνους σε ευκαιρίες", ανέφερε η κα. Τζάκρη προσθέτοντας ότι "απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις πρέπει να είμαστε ενωμένοι".

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ΒΕΘ για την έκδοση του λευκώματος, ενώ τόνισε ότι τα Επιμελητήρια με τις δράσεις τους δείχνουν το φως στο τούνελ της κρίσης.

Την πεποίθηση ότι στις επόμενες εκλογές η Ένωση Κεντρώων θα είναι τρίτο κόμμα και μετά κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Λεβέντης, ενώ διερωτήθηκε "πώς να βγεις από το μνημόνιο όταν δεν έχει γίνει ούτε μία επένδυση. Η κυβέρνηση λέει ότι μπορεί μόνη της, αλλά στα δύσκολα τηλεφωνεί στους πολιτικούς αρχηγούς. Η αγωνία μου για τη χώρα με κάνει να επιμένω σε κυβέρνηση ευρυτέρου πέλματος".

Στον καθοριστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αναφέρθηκε  ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και επισήμανε ότι επιβάλλεται η στήριξή τους με γενναίες παρεμβάσεις. Σημείωσε, μάλιστα, ότι είναι αδήριτη ανάγκη η άμεση θέσπιση του αναπτυξιακού νόμου.

"Τα Επιμελητήρια μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Δυστυχώς, δεν βλέπω την κυβέρνηση να συνομιλεί και να δίνει λόγο στα Επιμελητήρια. Εμείς ως περιφέρεια δεσμευόμαστε ότι και τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με τη διοίκηση του ΒΕΘ για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας", τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

"Το ΒΕΘ στα 90 χρόνια του έχει βάλει πολλά λιθαράκια στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κερδίζοντας πολλές μάχες. Συνεχίζει να πρωτοστατεί σε κάθε δράση για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο του ΒΕΘ για τα 90 χρόνια του Επιμελητηρίου.

Τιμητική πλακέτα απένειμε στο ΒΕΘ και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καβαθθάς. 

Για την μεγάλη ιστορική αξία του λευκώματος έκανε λόγο η Μαρία Τατάγια προϊσταμένη Διεύθυνσης Διαφάνειας και Εξυπηρέτησης Δημοτών του Δήμου Θεσσαλονίκης η οποία έκανε μία σύντομη αναδρομή στο λεύκωμα του ΒΕΘ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Να υιοθετήσει ο Μητσοτάκης την πρόταση για άρση της ασυλίας του Καραμανλή
«Τι πρέπει να συμβεί για να συγκινηθεί ο κ. Μητσοτάκης; Πόσα “γιατί” και πόσες υπογραφές χρειάζονται για να αναλογιστεί τις ευθύνες του;»
ΣΥΡΙΖΑ: Να υιοθετήσει ο Μητσοτάκης την πρόταση για άρση της ασυλίας του Καραμανλή
Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή για τις 100 ημέρες της προεδρίας Μιλέι
Η αστυνομία επιχείρησε να σταματήσει πορείες και σποραδικά επεισόδια από χθες το πρωί σε διάφορα σημεία στο Μπουένος Αϊρες
Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή για τις 100 ημέρες της προεδρίας Μιλέι