Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η ελληνική φέτα σε κίνδυνο – Γιατί απειλούνται τα προϊόντα ΠΟΠ

Πολύ κοντά η φέτα… made in Canada

Φέτα “made in Canada” και πτώση της ελληνικής κτηνοτροφικής και γαλακτοπαραγωγής κατά 25%, προειδοποιεί o ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Ν. Χουντής. Τι είπε ο υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος Θ. Πετράκος.

Ισχυρό πλήγμα στην ελληνική κτηνοτροφία και συρρίκνωση του κλάδου κατά 25% θα επιφέρουν οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου CETA και TTIP, που συνάπτονται μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ και Καναδά, είπε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως είπε στο “Πρακτορείο 104,9 FM”,  η ελληνική κτηνοτροφία εκτός από τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών θα υποστεί και το βάρος των διμερών συμφωνιών που συνάπτει η ΕΕ με τον Καναδά και τις ΗΠΑ (CETA και TTIP), αφού, όπως υπογράμμισε, καταργείται η προστασία προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης.

“Πρακτικά επιτρέπει αυτή η συμφωνία και αυτό θα γίνεται και με τις ΗΠΑ να κατασκευάζει τυρί ο Καναδάς, να το λέει φέτα και να βάζει ένα τσολιαδάκι και μια ελληνική σημαία στη συσκευασία”, είπε ο κ. Χουντής, προσθέτοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και με την παραγωγή γιαουρτιού από σκόνη και όχι από νωπό γάλα, με τα ιταλικά τυριά και με άλλα παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής έκανε λόγο για “παζάρι” μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ - Καναδά , λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι υποχώρησαν και δέχτηκαν αυτές τις συμφωνίες μπροστά στην απειλή ότι ο Καναδάς θα εξήγαγε μεγάλες ποσότητες βοοειδών, γεγονός που θα έπληττε κυρίως τις κτηνοτροφικές μονάδες των βορειοευρωπαϊκών χωρών.

“Αυτά θα έχουν ως συνέπεια, με βάση τα στοιχεία, να πέσει η ελληνική κτηνοτροφική και γαλακτοκομική παραγωγή κατά 25%, η τιμή του γάλακτος στον καταναλωτή να είναι ψηλά να κλείνουν κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και ο κλάδος να φθίνει”, τόνισε ο πρώην υπουργός.

Πετράκος: Καλούμε την κυβέρνηση να πει επιτέλους ένα «ΟΧΙ»

Να απαιτήσει την πλήρη προστασία της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας στη συμφωνία με την Νότιο Αφρική και σε κάθε επόμενη συμφωνία, καλεί την κυβέρνηση και τους αρμοδίους υπουργούς, από την πλευρά του  ο υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της Λαϊκής Ενότητας, Θανάσης Πετράκος.

Επισημαίνει δε, ότι «παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη συμφωνία Ε.Ε. - Νότιας Αφρικής, αν δεν υπάρξει απόλυτη προστασία για τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας, ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, δεν απαίτησε την αλλαγή της Συμφωνίας ώστε να προστατευθούν τα δύο αυτά προϊόντα ΠΟΠ-«ναυαρχίδες» της χώρας μας».

Ο πρώην βουλευτής, αφού χαρακτηρίζει «τραγικό και συνάμα καταστροφικό», να μην προστατευθούν τα ελληνικά προϊόντα στις εμπορικές συμφωνίες που ετοιμάζεται να υπογράψει η Ε.Ε. αναρωτιέται, «πρόκειται για ανικανότητα και έλλειψη συντονισμού μεταξύ των Υπουργών ή μήπως, κάποιοι, εντός της κυβέρνησης, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών των Η.Π.Α. και του Καναδά, ενόψει των συμφωνιών με τις χώρες αυτές και οι υπόλοιποι σιωπούν για να μην χάσουν τις «καρέκλες» τους;».

Υπογραμμίζει πως, «αν την Τετάρτη 1η Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση, δεν θέσει βέτο, ζητώντας την τροποποίηση της συμφωνίας, τότε δε χάνεται μόνο η προστασία της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας στη Νότιο Αφρική, αλλά δημιουργείται αρνητικό τετελεσμένο, στις πολύ πιο σημαντικές συμφωνίες που ακολουθούν, με τον Καναδά και τις ΗΠΑ» και προσθέτει πως:

«Είναι τραγικό, τη στιγμή που χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, απειλούν με βέτο στη συμφωνία με τον Καναδά για δικούς τους λόγους, η ελληνική κυβέρνηση να λέει μονίμως «ναι» σε κάθε χαρτί που της ζητάει να υπογράψει, ακόμη και η Κοινοτική γραφειοκρατία».

Τέλος, ο υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της ΛΑΕ τονίζει, «καλούμε την κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή, να πει επιτέλους ένα «ΟΧΙ» και να απαιτήσει την πλήρη προστασία της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας στη συμφωνία με την Νότιο Αφρική και σε κάθε επόμενη συμφωνία».

Συμπληρώνοντας, «καλούμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αλλά και τους τυποποιητές και όλους όσους ασχολούνται με τα δύο αυτά προϊόντα, να κινητοποιηθούν άμεσα και να θέσουν προ των ευθυνών του, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. καλούμε όλους τους Έλληνες βουλευτές να αντιδράσουν και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να αλλάξει στάση γιατί θα έχουν και αυτοί ευθύνες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτές είναι οι 198 «απάτητες» παραλίες - Απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες
Ορίστηκαν με απόφαση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Αυτές είναι οι 198 «απάτητες» παραλίες - Απαγορεύονται ξαπλώστρες και ομπρέλες
Πρόστιμα 1,48 εκατ. ευρώ σε πασίγνωστα καταστήματα – Ποια είναι, ποια η παράβαση
Βρέθηκαν μετά από ελέγχους στην αγορά - «Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της νομιμότητας απ’ όλους» είπε ο Κώστας Σκρέκας
Πρόστιμα 1,48 εκατ. ευρώ σε πασίγνωστα καταστήματα – Ποια είναι, ποια η παράβαση