Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ύφεση 0,5% για την ελληνική οικονομία το α' τρίμηνο 2016

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής για το ΑΕΠ της χώρας

Συρρίκνωση εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του 2016 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδας, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, παρουσίασε πτώση κατά 0,5% έναντι του δ’ τριμήνου του 2015 και κατά 1,4% έναντι του α’ τριμήνου του 2015.

Οι αρχικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ έκαναν λόγο για συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, κατά 0,4% και 1,3% αντίστοιχα. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 1,3% έναντι 1,2% της αρχικής εκτίμησης.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η επί τα χείρω αναθεώρηση της ύφεσης είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση και αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως τα στοιχεία του Μαρτίου για το ισοζύγιο), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού). Από τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς και με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, προκύπτουν επίσης τα εξής:

Σε ετήσια βάση (σύγκριση α΄ τριμήνου 2016 προς α΄ τρίμηνο 2015), η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 1,3% και της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1,5%). Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 2,7%. Μείωση 11,7% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 23,4%). Μείωση 12,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 26,6%).

Σε τριμηνιαία σύγκριση (α΄ τρίμηνο 2016 προς δ΄ τρίμηνο 2015), η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,5% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,4% και της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 1,5%). Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,8 %. Μείωση 3,3% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,2%). Μείωση 0,3% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ