Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: «Υγειονομικό διαβατήριο» για τουρίστες το καλοκαίρι

Πρόταση για Σύνοδο κορυφής για τον τουρισμό

Τη διοργάνωση μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για τον τουρισμό, ο οποίος έχει πληγεί σφόδρα από τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, πρότεινε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Ο τουριστικός κλάδος, η συμβολή του οποίου τοποθετείται μεταξύ 10%-11% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και αντιπροσωπεύει το 12% της απασχόλησης, έχει εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα καραντίνας και περιορισμού των μετακινήσεων που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της Covid-19.

Την περασμένη Τετάρτη, το ΔΝΤ προειδοποίησε για τους κινδύνους που διατρέχουν οι χώρες του νότου της Ευρωζώνης, οι οικονομίες των οποίων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα εγχώρια αεροπορικά ταξίδια έχουν μειωθεί κατά 70% σε όλο τον κόσμο και η ανάκαμψη τους επόμενους έξι μήνες πιθανόν να είναι βραδεία λόγω της ζημιάς που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στο οικονομικό περιβάλλον, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

Ενώ οι εγχώριες αγορές θα ανοίξουν συντομότερα από αυτές των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων, η ζημιά που έχει γίνει στην καταναλωτική εμπιστοσύνη θα υπονομεύσει μια γρήγορη ανάκαμψη, δήλωσε ο Μπράιαν Πιρς, επικεφαλής οικονομολόγος της ΙΑΤΑ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Εν τω μεταξύ, οι κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι τουριστικές αφίξεις του Μαρτίου υπέστησαν καθίζηση, καθώς μειώθηκαν άνω του 67%, ενώ στην Ελλάδα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για τουριστική περίοδο τριών μηνών, επισημαίνοντας ότι ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα σηκώσουν το βάρος της σεζόν.

Ο Έλληνας υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η περίοδος να επεκταθεί τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, όμως ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για αυτό είναι να μην υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού.

Μιλώντας σε ευρωβουλευτές, ο Μπρετόν «πρότεινε τη διοργάνωση τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο (αν η υγειονομική κατάσταση το επιτρέπει) μιας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του τουρισμού» ή ακόμη τον Ιούνιο, αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης. Στόχος της συνόδου, συμπλήρωσε ο Μπρετόν, είναι «να σκεφτούμε από κοινού το μετά και να φτιάξουμε έναν οδικό χάρτη για έναν ευρωπαϊκό τουρισμό βιώσιμο, καινοτόμο και ανθεκτικό». Η σύνοδος, σύμφωνα με τον επίτροπο, θα πρέπει να αποτελέσει σημείο συνάντησης των θεσμικών παραγόντων, των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών δημοσίων αρχών και των παραγόντων της βιομηχανίας.

«Τουριστικοί διάδρομοι» και «υγειονομικό διαβατήριο»

Την ίδια ώρα, η Κροατία αναζητεί τρόπους να «σώσει» τη σεζόν, δημιουργώντας εν όψει καλοκαιριού «τουριστικούς διαδρόμους» για επισκέπτες που θα προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες. Πιο προχωρημένο είναι το σχέδιο για τουρίστες από την Τσεχία και μάλιστα με πρωτοβουλία Τσέχων τουριστικών πρακτόρων, η οποία συζητείται σε επίπεδο κυβερνητικών αξιωματούχων των δύο χωρών. Παρόμοια σχέδια ετοιμάζονται για τουρίστες από την Αυστρία και την Ουγγαρία, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα υπερβολικής αισιοδοξίας, αφού τα σύνορα θα παραμένουν κλειστά σε επισκέπτες από χώρες που έχουν καταγράψει μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και απωλειών από τον κορωνοϊό.

Κροατικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ένα πιστοποιητικό υγείας, με το οποίο ο κάθε επισκέπτης θα αποδεικνύει ότι δεν έχει προσβληθεί από τον ιό και που θα του δίνει το δικαίωμα να ταξιδέψει στην Κροατία αεροπορικώς ή οδικώς. Ανάλογες σκέψεις διατύπωσε και ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο «υγειονομικό διαβατήριο» περιγράφοντας μια μεθοδολογία «ασφαλούς εισόδου». Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι γίνεται διαβούλευση στην ΕΕ, προκειμένου σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδεύσει να του γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού. Μάλιστα εξήγησε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται στη χώρα εκκίνησης των διακοπών. Δηλαδή ένας Γερμανός που θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα θα κάνει το τεστ στη Γερμανία, ενώ αντίστοιχα για τους Έλληνες ο έλεγχος αυτός θα είναι αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ.

Όμως ο Τιερί Μπρετόν έθιξε κι άλλο ένα ζήτημα, αυτό της προστασίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από επιθετικές επενδύσεις τρίτων χωρών. Ο κλάδος, όπως προειδοποίησε, «θα πρέπει επίσης να προστατεύσει τον εαυτό του κυρίως από επιθετικές στρατηγικές επένδυσης από μη ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μπορεί να δουν στην σημερινή κρίση την ευκαιρία να αποκτήσουν ευρωπαϊκούς θησαυρούς σε χαμηλή τιμή», προειδοποίησε ο Επίτροπος.

«Σε αυτό θα δώσω ιδιαίτερη προσοχή μαζί με τα κράτη μέλη, προκειμένου τα εργαλεία μας επίβλεψης των ξένων επενδύσεων να βρίσκονται σε συναγερμό», κατέληξε ο Μπρετόν.

Πηγή: euronews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί