Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στην καρδιά της τουριστικής σεζόν με 70.000 κενές θέσεις εργασίας

Ευοίωνες είναι οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί

Παραμένει το έλλειμμα εργαζομένων στην «βαριά βιομηχανία» της χώρας, τον τουρισμό και την φετινή χρονιά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο νέος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Παράσχης, ένα έλλειμμα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς ανέρχεται σε περίπου 60.000 έως 70.000 θέσεις εργασίας.

Εκτίμησε μάλιστα ότι η ισορροπία θα αποκατασταθεί όταν θα επιστρέψουν στην συγκεκριμένη αγορά, όλοι εκείνοι –σε ό,τι αφορά τον αριθμό τους- που έφυγαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην πάγια θέση των παραγόντων της αγοράς, αλλά και της Πολιτείας ότι βασική επιδίωξη παραμένει να γίνει η Ελλάδα ένας τουριστικός προορισμός για 12 μήνες τον χρόνο και όχι μόνο για το καλοκαίρι και σημείωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται σημαντικές προσπάθειες από όλες τις πλευρές που εν μέρει έχουν φέρει κάποια αποτελέσματα, αλλά υπάρχει δρόμος ακόμη για την επίτευξη του στόχου.

Επιμήκυνση της σεζόν βασικός στόχος 

Σε ό,τι αφορά την φετινή σεζόν όλα δείχνουν ότι θα τα έσοδα και οι αφίξεις θα κινηθούν στα επίπεδα του 2019 ή και λίγο και περισσότερο, θέλοντας προφανώς να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, αφού όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα ξεπεραστεί και μάλλον με σχετική ευκολία τα αντίστοιχα οικονομικά μεγέθη της χρονιάς ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

H Διοίκηση του ΣΕΤΕ παρουσίασε τη διοικητική δομή και τις στρατηγικές προτεραιότητες του Συνδέσμου για τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης. 

ΣΕΤΕ: Δέκα χρόνια ως κοινωνικός εταίρος 

Χθες μάλιστα η διοίκηση του ΣΕΤΕ, συμπληρώνοντας τα 10 χρόνια ως κοινωνικός εταίρος και όπως σημειώθηκε ο Σύνδεσμος καλείται να εκπροσωπήσει το σύνολο των παραδοσιακών δραστηριοτήτων, αλλά και των νέων τάσεων και των εκπροσώπων τους, σε μια διευρυμένη αντίληψη για το ελληνικό τουριστικό επιχειρείν.

Στο πλαίσιο αυτό, η εξέλιξη του Συνδέσμου σηματοδοτείται από την ενίσχυση των διοικητικών και εκτελεστικών του δομών, με τους Αλέξανδρο Θάνο, Εντεταλμένο Σύμβουλο ΣΕΤΕ, Γιώργο Βερνίκο, Γενικό Γραμματέα ΣΕΤΕ και Πρόεδρο ΙΝΣΕΤΕ και Ιωάννα Δρέττα, Προέδρο Marketing Greece. 

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, Αλέξανδρος Θάνος επικεντρώθηκαν στους κύριους πυλώνες  στρατηγικής ανάπτυξης του Τουριστικού Τομέα τα επόμενα χρόνια, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την ορθή σύνθεση του τουριστικού προϊόντος:

  • Επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα
  • Υποδομές
  • Διαχείριση Προορισμών
  • Αγορά Εργασίας
  • Βιωσιμότητα

Ειδική μνεία έγινε στη βιωσιμότητα όχι μόνο ως ευθύνη για τις επόμενες γενιές, αλλά και ως άξονα ανταγωνιστικότητας, καθώς και στον στρατηγικό προσανατολισμό του ΣΕΤΕ, με γνώμονα την Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό - Σχέδια Δράσης 2030.

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας του τουριστικού τομέα, όπως η ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη των προορισμών, η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η χρονίζουσα εκκρεμότητα του χωροταξικού ζητήματος με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων με «ασφάλεια δικαίου», η πορεία του τουρισμού το 2023 με τα ως σήμερα δεδομένα, η ανάγκη προσέλκυσης ποιοτικού και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό, θέματα ακρίβειας αλλά και λειτουργικού κόστους επιχειρήσεων, καθώς και η ανάγκη συνεργασίας της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: imerisia

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σάνεν Ντόχερτι: Η τελευταία επιθυμία για την κηδεία - «Θέλω να είναι γιορτή αγάπης»
H αγαπημένη ηθοποιός έχασε τη μάχη, περιτριγυρισμένη από την οικογένεια και τους φίλους της, καθώς και από τον αγαπημένο της σκύλο
Σάνεν Ντόχερτι: Η τελευταία επιθυμία για την κηδεία - «Θέλω να είναι γιορτή αγάπης»